Áttekintés

fülét fogó gyerek

A perforált dobhártya tünetei


A perforált dobhártya leggyakoribb jelen a fül fájdalma vagy teltsége. Azonban a dobhártyát felszakíthatja anélkül, hogy tudna róla, vagy észrevehető tünetei lennének. A beszakadt dobhártya további jelei a következők lehetnek: A tünetek általában elmúlnak, amint a dobhártya meggyógyul, és minden fertőzés megszűnt. Forduljon orvosához, ha ez nem történik meg, vagy ha az állapota rosszabbodna.

A dobhártya megrepedésének okai

A dobhártya számos okból beszakadhat. A folyadék felhalmozódástól kezdve idegen tárgyak okozta sérülésekig, de a környezetük legkisebb változása is lehet a kiváltó ok. Elengedhetetlen, hogy gondosan vigyázzon a fülére, és ügyeljen arra, hogy ne kezelje őket túl durván. Legyen szó a fülpiszkálok használatának lecsökkentéséről a otthoni fültisztitásban, vagy a hangos zajoknak való kitettség korlátozásáról, minden elővigyázatossági intézkedés elősegíti a hallás sokkal jobb egészségét.

Az dobhártya perforálásának leggyakoribb okai: Csak orvosi vizsgálat tudja kizárni a felmerülő következményeket megrepedt dobhártya esetén. A lehető leghamarabb érdemes megvizsgáltatni a fülét, hogy elkerülje a tartós és fokozódó tünetek kezelésével járó kellemetlenségeket.

Hogyan kell kezelni a perforált dobhártyát

A dobhártyán keletkeztet bármely lyukat vagy szakadást azonnal meg kell vizsgálni. A perforált dobhártya hatékony kezelése a következő cselekvési pontoktól függ:
  • Diagnózis: A sikeres kezelési terv első lépése a diagnózis. Az otoszkóp néven ismert nagyító segítségével háziorvosa képes lesz beazonosítani a dobhártyán lévő esetleges szakadásokat vagy lyukakat. A repedés mértékének vagy lehetséges okainak meghatározásához ellenőrizhetik a hallásának általános minőségét is.
  • Kezelés: Mivel a perforált dobhártyák gyakran maguktól javulnak néhány héten belül, ezért nem mindig szükséges kezelés. Ennek ellenére a háziorvosa segíthet meghatározni a kiváltó okot és szükséges kezelést.
  • Felirható antibiotikum, hogy kitisztuljon a meglévő fülfertőzés, valamint újabb fertőzések elkerülésére.
fejét fogó nő
  • A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók vagy az érintett fül meleg borogatása segíthet a dobhártya további gyógyulásában.
  • Kerülje az úszást, a fülek tisztítását és védje fülét a nedvességtől.
  • A tüneteknek néhány héten belül javulniuk kell, de ha nem, akkor menjen vissza a háziorvosához és kérjen beutalót szakorvoshoz. Előfordulhat, hogy be kell foltozniuk a dobhártyát, vagy felmerülhet a műtét lehetősége is.
  • Megelőzés: Csökkentheti a dobhártya felszakadásának kockázatát, ha háziorvosához fordul olyan betegségekkel, mint a fülfertőzések. Ugyanakkor, amikor tisztítja a füleit, mellőzze másmilyen segéd eszköz - mint a fülpiszkáló - fülbe helyezését. Általános szabály, ne helyezzen semmit a fülébe ami kisebb a könyökénél. Kérjen orvosi segítséget, ha bármi elakad a fülében, ahelyett, hogy megpróbálja önmaga eltávolítani.
Ezeknek az egyszerű lépéseknek a végrehajtásával biztosíthatja, hogy a megfelelő kezelést kapja perforált dobhártya esetén, vagy akár el is kerülheti a repedés előfordulását.


Gyakran feltett kérdések


Mennyi az átlagos gyógyulási ideje a perforált dobhártyának?
A megrepedt dobhártya gyógyulási ideje betegenként változó. Azonban, normális esetben a tünetek néhány hét alatt enyhülnek és a membrán magától meggyógyul.
 
gyerek fülét vizsgálja az orvos
A perforált dobhártya sürgősségi eset?

Sokszor a perforált dobhártyák nem tartoznak a sürgősségi esetek közé, és ha a tünetek nem túl súlyosak, akkor hagyhatja, hogy önmaga meggyógyuljon. Ugyanakkor, ha a repedés másodlagos, és vér jön ki a fülből, ez akár koponya törésre is utalhat, és sürgős orvosi vizsgálatra lesz szüksége.

A perforált dobhártya okozhat tartós halláskárosodást?

Örömmel hallhatja (bocsássa meg a szójátékot), hogy a perforált dobhártya következtében tapasztalt halláskárosodás legtöbbször átmeneti jellegű, és nem befolyásolja a hallás hosszú távú egészségét. De győződjön meg róla, hogy idejében részesül orvosi kezelésben, ha a tünetei különösen rosszak.