Nyomás a fülben

Összefoglaló

Mi a dobüregi nyomás szerepe?

A fülkürt egy kis átjáró, amely a középfület köti össze az orrgarattal. Fontos szerepet játszik a középfül nyomásának kiegyenlítésében. Tüsszentéskor, nyeléskor vagy ásításkor a fülkürt megnyílik. Ez a mechanizmus megakadályozza, hogy a hallójárat belsejében, a dobhártya mögött túlnyomás alakuljon ki, és folyadék gyűljön fel.

Ha a fülkürt eltömődik, romolhat a hallás, mert az elzáródás lefojtja a hangokat. Nem ritka a fülben érzett nyomás, fájdalom és telítettségérzet is. Az allergia, az arcüreggyulladás, a megfázás és az influenza a fülkürt nyílásainak részleges elzáródását okozhatja. A fülkürt problémáit leggyakrabban szövetgyulladás és váladék okozza. 

A légi utazás és a tengerszint fölötti magasság változásai szintén problémákat okozhatnak a fülkürt működésében.

Hogyan lehet megszabadulni a hallójáratban érzett nyomástól?

A tünetek enyhítése és a legjobb megoldás megtalálása érdekében először meg kell határoznia az okot.
Íme a leggyakoribb okok és a legjobb megoldások.
Arcüregproblémák
Mint már említettük, az arcüreg, a fül, a torok és az orr szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik területet érintő probléma gyakran más területre is átterjed. Az arcüregek elzáródása nyomást és telítettségérzetet okozhat a középfülben. 

Az arcüregi elzáródás leggyakoribb okai: 
  • allergia
  • vírusfertőzés, például megfázás vagy influenza
  • arcüreggyulladás
  • dohányfüst és a környezetben lévő egyéb irritáló anyagok

Az arcüregi elzáródás és az ebből eredő nyomás tüneteinek enyhítésére számos különféle gyógymód áll rendelkezésre:
  1. Használjon orrcseppet.
  2. Öblítse át az orrüregeket orröblítővel vagy sóoldattal.
  3. Használjon párásítót, hogy nedvesen tartsa a levegőt. A száraz levegő irritálhatja a már gyulladt orrjáratokat.
  4. Alkalmazzon aromaterápiát. Az eukaliptuszolaj segíthet megnyitni a légutakat. Használhatja inhalálással, fürdővízben vagy közvetlenül az üvegcséből belélegezve is.
  5. Napközben kétóránként igyon egy pohár tiszta, jó minőségű vizet. Fogyasszon sok gyógyteát, zöldséglevet és levest. A folyadék mennyiségének növelése segít fellazítani a váladékot.
Folyadékfelgyülemlés
A fülben folyadék gyűlhet fel, ha probléma van a folyadékelvezetéssel. A folyadék elzáródhat a dobhártya mögött. Néhány tünet, amelyet a felgyülemlett folyadék okozhat:
  • Pattogás, fülzúgás
  • Telítettségérzet
  • Nyomás a fülben
  • Siketség
  • Szédülés
  • Egyensúlyzavar

A problémának többféle oka lehet:
  • Elzáródást okozó megfázás vagy egyéb fertőzés
  • Arcüreggyulladás
  • Allergia
  • Barotrauma

Fontos megállapítani, hogy pontosan mi akadályozza a folyadék ürülését. Ha a probléma megoldatlan marad, a dobhártya mögött felhalmozódott folyadék miatt a dobhártya megrepedhet.

Íme néhány tipp a hallójáratban lévő folyadék eltávolításához:
  1. Húzza meg a fülcimpáját, és a fejét hajtsa a válla irányába.
  2. Használjon meleg pakolást. Alkalmazza 30 másodpercig, majd egy percre távolítsa el. Ismételje meg a folyamatot, amíg nem enyhül a fájdalom. Az oldalán feküdjön.
  3. Használjon patikában kapható fülcseppet. A szárító hatás érdekében olyan cseppet válasszon, amely alkoholt tartalmaz.
Felgyülemlett fülzsír
A fülzsír felgyülemléséről akkor beszélünk, amikor a fülzsír mélyen a hallójáratba jut, vagy teljes szélességében elzárja azt. A fülzsírdugó számos tünettel jár, például hallásveszteséggel, szédüléssel, fülfájással, a fülben jelentkező telítettségérzettel, a fülben érzékelt nyomással és fülzúgással (tinnitus). Ön is okozhatja a hallójárat elzáródását, amikor fültisztító pálcikával tisztítja a fülét. Nagyobb a fülzsír felgyülemlésének kockázata akkor is, ha hallókészüléket vagy füldugót használ. 

A fülzsír eltávolításának legbiztonságosabb módja a hallójárat langyos vízzel vagy sóoldattal történő néhány perces átöblítése. Ehhez speciális fülöblítőt is használhat. Miután a víz felpuhította a fülzsírt, az a külső fülön keresztül távozik.
Allergia
Az allergia szintén okozhat elzáródást a fülben. Antihisztaminok és dekongesztánsok alkalmazásával csökkentheti az allergia következtében kialakuló fülnyomást és egyéb tüneteket. Az antihisztaminok különböző formákban kaphatók. Leggyakrabban tabletta, kapszula vagy folyadék formájában találkozunk velük. Néhány márka csak receptre kapható. Ha segítségre van szüksége a választáshoz, forduljon orvosához.
Légi utazás
A fel- és leszállás során a légnyomás gyors változása miatt nyomáskülönbség alakulhat ki a középfül és a környezet között. Ez a nyomáskülönbség megakadályozza a dobhártya megfelelő rezgését. Ennek tüneteiként fülfájás, telítettségérzet és a fülben érzékelt nyomás jelentkezhet. 

Íme néhány tipp a kellemetlen érzés megszüntetéséhez: 
  1. A fel- és leszállás során ásítással, rágózással és nyeléssel aktiválhatja a fülkürt nyitóizmait.
  2. Próbálkozzon a Valsalva-módszerrel. Csukja be a száját, fogja be az orrát, és próbáljon levegőt kifújni az orrán keresztül. Ismételje, amilyen gyakran csak szükséges.
  3. Használjon szűrős füldugót. Ez segít a fülben lévő nyomás fokozatos kiegyenlítésében.
  4. Orrdugulás esetén használjon orrsprayt 30-60 perccel a felszállás és a leszállás előtt.
Középfül- és külsőfülgyulladás
A középfülgyulladás különféle tünetekkel járhat, például hallásveszteséggel, szédüléssel és fülfájással. Gyakran a légúti fertőzéseket okozó vírusok a felelősek.

A külsőfülgyulladást gyakran úszófülnek is hívják. Jellemzően akkor fordul elő, ha a fülben víz marad, miután nedves közeggel érintkezett. Az úszás vagy fürdés után a fülben maradt víz ideális a baktériumok szaporodásához. 

A fülgyulladás legtöbbször magától gyógyul. A fülcseppek és a fájdalomcsillapítók azonban hasznosak lehetnek a fájdalom és más tünetek enyhítésére. Ha az otthoni kezelés ellenére a tünetek súlyosbodnak, érdemes orvoshoz fordulni. 

Amint látható, a fülben érzett nyomás különböző okokra vezethető vissza. Ezért nagyon fontos, hogy kiderítsük a kellemetlenség kiváltó okát. Sokszor csak otthoni kezelésre van szükség. Ha azonban a tünetek két hét után sem szűnnek meg, és idővel súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni. Láz, a fül váladékozása, erős fájdalom vagy teljes siketség esetén azonnal forduljon orvoshoz.

Hallásproblémával kapcsolatos kérdései vagy aggályai vannak?

Végeztessen hallásvizsgálatot az Önhöz legközelebbi szaküzletünkben.