H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

A korszerű hallókészülékek a legújabb digitális technológiákat használják. Egyénileg, az adott hallásveszteségnek és személyes szükségleteknek megfelelően állítják be őket. Ez azért fontos, mert minden érintett másképpen érzékeli a hallásveszteségét. A modern hallásrendszerek automatikus programok segítségével alkalmazkodnak minden környezethez, felerősítik a beszédet, ugyanakkor tompítják a zavaró háttérzajokat, és elnyomják a visszacsatolást. Így rendkívül megkönnyítik a hallásveszteséggel élők hétköznapjait, és jobb minőségű életet biztosítanak számukra. A következőkben megismerheti a hallókészülékek fejlődését és a korszerű modellek működését. Megtudhatja azt is, miben nyújtanak jóval többet a hallókészülékek, mint a hang fülben történő puszta felerősítése, és hogy milyen egyéb hallássegítő megoldások javíthatják a beszédértést és a hangminőséget.

Hogy működnek a korszerű hallókészülékek?

A korszerű hallókészülékek manapság már csúcsteljesítményű számítógépek, melyek a legújabb technológiáknak köszönhetően tökéletesen az Ön személyes szükségleteihez igazíthatóak, kényelmes viselni őket, kialakításuk pedig esztétikus. Ráadásul ezek a modern orvosi készülékek már megengedhető áron kaphatóak.

Minden hallókészülék legalább három fő részből áll: a mikrofonból, a processzorból és a hangszóróból. A mikrofon befogja a környezetből érkező hangokat (pontosabban hangjeleket), és továbbítja őket a processzor felé. Utóbbi felerősíti és elektromos jelekké alakítja a hangjeleket. Végül a hangszóró a viselő fülébe továbbítja a jeleket, ahol a beérkező hangot az érintett ismét tisztán érzékeli.

Annak érdekében, hogy kifogástalan hallásélményt biztosítsanak viselőjük számára, a hallásrendszerek célzottan felerősítik a kommunikáció szempontjából releváns hangokat, ugyanakkor csökkentik a zavaró zajokat. Ez a folyamat a mai hallókészülékekben teljesen automatikusan zajlik le.

A korszerű hallókészülékek további kiegészítő funkcióit itt ismerheti meg.
Üzlettársak dolgoznak

Miért tudnak többet a hallókészülékek a „puszta hangosításnál”?

A halláscsökkenés nemcsak azzal jár, hogy az érintett halkabban hall, hanem mindenekelőtt azzal is, hogy érthetetlenné válnak számára a zajok és a beszédhangok. Így gyakran megváltozik a hangok tonalitása, élesebbé vagy zümmögőbbé válnak. Az érintettek gyakran kellemetlennek, sőt fájdalmasnak is éreznek bizonyos zajokat. Ezekben az esetekben a „puszta hangosítás“ nem elegendő ahhoz, hogy az illető jobban halljon.
 

A megfelelő hangerő megállapítása

A hangjelek felerősítésére szolgáló technológia ugyanakkor elengedhetetlen. A halláscsökkenéssel élők csak bizonyos hangerő felett észlelik a hangokat – ezeknek tehát már hangosabbnak kell lenniük, mint az ép hallású emberek esetében. Viszont ha minden hangosabb lenne, akkor egy rendőrautó szirénája már elviselhetetlen hangerővel szólna. Ezért hallókészülék illesztése során megállapítják a viselő ún. kellemetlenségi küszöbét. Ez a küszöbérték azt a zajszintet jelöli, amelytől kezdve a zajokat már kellemetlennek érzékeljük. A legtöbb ép hallású ember esetében ez az érték kb. 100 decibel (dB), de ez egyénileg változhat.
 

A zavaró hangok és a pontos frekvenciatartományok

A hangerő mellett egy hallásrendszernek általában azokat a frekvenciákat is célzottan fel kell erősítenie, amelyeket az érintett már nem hall olyan jól. A technológia jelenlegi állásának megfelelő digitális hallókészülékek pontosan és célzottan tudják kiegyenlíteni az adott hallásveszteséget az egyes frekvenciatartományokban.
A valódi kihívást – mind a technológia, mind pedig az ember számára – a zavaró hangok kiszűrése jelenti. Például egy forgalmas éttermekben folytatott társalgás során az ép hallásúak is csak rendkívül összetett feldolgozó mechanizmusok segítségével tudják kiszűrni a partnerük beszédhangját. A korszerű hallókészülék-technológiák erre a célra olyan különleges funkciókat kínálnak, melyek az említetthez hasonló nehéz helyzetekben javítják a beszédértést.
Annak érdekében, hogy a nehezebb helyzetekkel is meg lehessen birkózni, a korszerű hallókészülékek egy sor különböző hallásprogrammal rendelkeznek a különféle hallási helyzetekhez, például egy étteremi vacsorához vagy zenehallgatáshoz. A hallókészülékeknek továbbá több frekvenciacsatornájuk van, melyek révén a hangok erősítését a viselő egyedi szükségleteihez lehet igazítani. A zavaró zajokat és a visszacsatoláskor fellépő kellemetlen sípolást szintén el lehet nyomni.

Egyéb műszaki segédeszközök

Sok fül mögötti hallókészülék rendelkezik ún. T-tekerccsel vagy indukciós tekerccsel. Ez az eszköz a telefonálás során nyújt segítséget azáltal, hogy a telefon beszédjeleit közvetlenül a fülbe továbbítja. Így jelentősen javítja a hangminőséget és a beszédértést. A telefontekercs minden egyéb kiegészítő eszköz nélkül lehetővé teszi az indukciós eszközök használatát például konferenciatermekben, színházakban vagy éppen templomokban. A hallókészülék így közvetlenül tudja fogadni a szóbeli megnyilatkozásokat, és ki tudja zárni a zavaró mellékzajokat.

A Bluetooth-kapcsolattal rendelkező hallásrendszerek kisebb távolságból vezeték nélkül tudják fogadni az egyéb Bluetooth-kompatibilis hangforrásokból (mobiltelefonokból vagy televízióból) érkező beszédet és zenét. Ehhez olykor egy kisebb méretű kiegészítő eszközre (streamerre vagy átjátszóra) van szükség, amely a hallókészülék és a hangforrás közé iktatva továbbítja a jeleket.

Már olyan alkalmazások is léteznek, melyek segítségével az okostelefonon keresztül vezérelhető a hallókészülék. Így a készülék vezeték nélkül szabályozható.

Itt tudhat meg többet arról, hogy milyen funkciókat és fejlesztéseket tartogat a jövő a hallókészülékek terén. Megkérheti hozzáértő audiológusainkat is, hogy mutassák be Önnek a legújabb modelleket, és segítsenek a megfelelő kiválasztásában.
Ha nem biztos benne, hogy szüksége van-e hallókészülékre, segítséget nyújthat a tájékozódásban ingyenes hallásvizsgálatunk . Amennyiben utóbbi megerősítené, hogy halláscsökkenése van, azt javasoljuk, hogy keresse fel valamelyik üzletünket, illetve fül-orr-gégész szakorvosát.

A hallókészülék története

A hallókészülék, mely egykor a királyok kiváltsága volt, az elmúlt 200 év során a hétköznapi emberek életének részévé vált. Csak kevesen tudják, hogy az első szabadalmaztatott hallókészüléket 1901-ben Alexandra angol királyné számára készítették.
Hétköznapi technológia a legmagasabb színvonalon
Ez azonban csak egy volt a hallókészülék sikertörténetének számos mérföldköve közül. A készülék mára olyannyira a hétköznapok részévé vált, mint például a szemüveg vagy az okostelefon-alkalmazások. Az élet már-már elképzelhetetlen e nélkül a segédeszköz nélkül. Az okostelefonokhoz hasonlóan a hallókészülékek legújabb generációi is egyre kisebbek, és egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtanak. Így a legújabb fül mögötti és hallójárati modellek a legkorszerűbb technológiáknak és apró méretüknek köszönhetően természetes hangzást és jobb hallóképességet biztosítanak. Habár a hallókészülékek fejlődése robbanásszerűnek tűnhet, történetük egészen a 17. századig nyúlik vissza.
Az első hallókészülékek meglehetősen kényelmetlenek, ám hatékonyak voltak
A 17. században még jobbára nehezen kezelhető segédeszközöket használtak. Ezek a tölcsér alakú hallócsövek már 20–30 decibellel erősítették fel a hangot, így jelentősen javították az érintettek hallás- és életminőségét.
A telefon fejlődése
A telefon 19. századi megjelenése már szűkebb értelemben is előrevetítette az elektromos hallókészülékek további fejlődését. Az alkalmazott telefonos technológiák azonban még mindig meglehetősen nagyok és nehezen kezelhetők voltak.
Az első hordozható hallókészülék
A hallókészülék fejlődésének következő fontos állomása 1901-re tehető, amikor Miller R. Hutchinson amerikai mérnök benyújtotta az első hordozható hallókészülék szabadalmát. Ez a készülék, melyet Alexandra angol királyné is viselt, már jóval kisebb volt – de még mindig bő 12 kilogrammot nyomott.
Az első fül mögötti hallókészülék
Az 1940-es évekre a hallókészülékek már cigarettatárca méretűre zsugorodtak. Az igazi áttörést azonban a tranzisztor megjelenése jelentette az 1950-es években, amely a fül mögötti hallókészülékek technológiai alapja volt.
Az első digitális hallókészülékek
Az 1980-as évekre a fül mögötti, majd később a hallójárati hallókészülékek már a technológiai fejlődés egészen magas fokát érték el. Ekkor azonban a digitális forradalom is elérte a hallókészülék-technológiát. A készülékek a mai napig folyamatos fejlődésen mennek keresztül, hogy a lehető legtermészetesebb és legélesebb hangzást biztosíthassák. Másrészről ezzel párhuzamosan egyre kisebbek és diszkrétebbek, így már alig észrevehetőek a fülben.

A legmodernebb hallásrendszerekben alkalmazott digitális technológiák manapság már egyre inkább lehetővé teszik, hogy a nagyfokú hallásveszteséggel élők is minden érzéküket használhassák a hétköznapjaik során.

További témák

Korszerű hallókészülékek
Mit várhatok egy hallókészüléktől?