H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Ha netán hirtelen sípolást, zúgást vagy búgást érezne a fülében, a legfontosabb, hogy megőrizze a nyugalmát. Hiszen a fülzúgás, bár kellemetlen lehet, nem egy veszélyes betegség tünete. A jó hír az, hogy a hirtelen fellépő fülzúgás sok esetben rövid időn belül teljesen megszűnik magától. De mit tegyünk, ha a fülben hallható sípolás és zúgás egyszerűen nem hagy alább? A legfontosabb teendő az, hogy ki kell deríteni, pontosan mi is áll a fülzaj hátterében. Ugyanis az adott helyzettől függ, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a terápiára.

Zajt hallok a fülemben – ilyenkor mi a teendő?

Időről időre elfordulhat, hogy szokatlan zajt, például sípolást vagy zúgást érzékelünk a fülünkben. Fontos: amennyiben a fülzaj 24 óra elmúltával sem szűnik meg, keresse fel fül-orr-gégész szakorvosát – minél hamarabb, annál jobb. Hiszen csak időben lehet megtalálni és megkezdeni a megfelelő kezelési módot. A gyógyulási esélyek ilyenkor a legkedvezőbbek. Az alábbiakban összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a fülzajok kezeléséről.

A krónikus fülzúgásban szenvedők esetében (tehát ha a panaszok több mint tizenkét hónapja fennállnak) másképp fest a helyzet. Ilyenkor általában nincs mód a maradéktalan gyógyulásra. Ugyanakkor néhány terápiás lehetőség segíthet.

Ha inkább a fülzúgás okairól szóló általános tudnivalókkal szeretne megismerkedni, itt találja meg őket.

Mi történik az orvosnál?

A fülzajok diagnosztizálása és kezelése szempontjából döntő jelentőséggel bír a fül-orr-gégész szakorvos vagy az audiológus és az érintett közötti első, részletes elbeszélgetés (az ún. anamnézis felvétele). Ennek során a szakember kérdéseket tesz fel a korábbi megbetegedésekkel, a lehetséges kiváltó okokkal, illetve magukkal a zavaró zajokkal kapcsolatban. Majd az orvos megpróbálja felméri, hogy milyen mértékű a fülzúgás által okozott pszichikai teher.  Páciensként a következő kérdésekre számíthat:
 • Voltak-e korábbi megbetegedései?
 • Szed-e valamilyen gyógyszert?
 • Mikor jelentkezett először a fülzaj? Visszavezethető-e valamilyen okokra?
 • Hirtelen jelentkezett a fülzúgás, vagy fokozatosan alakult ki?
 • Milyennek hallja a fülzúgást?
 • Volt-e valamiféle konkrét kiváltó oka, például akusztikus trauma, tartós zaj vagy rendkívüli stresszhelyzet?
Ezt követően a hallás különféle vizsgálataira kerül sor, többek között hallás- és egyensúlyvizsgálatra. Így a fül-orr-gégész megállapíthatja, hogy a fülzúgással együtt hallásveszteség is fellépett-e, illetve fennáll-e valamilyen hallórendszeri megbetegedés is.
 
Végül pedig a tényleges fülzúgáselemzés következik, melynek során megállapítják a fülzaj hangerejét és hangmagasságát. Ily módon megállapítható, hogy a fülzaj melyik frekvenciákkal esik egybe, és ebből kifolyólag hogyan kezelhető.

Milyen formái vannak a fülzúgás kezelésének?

Gyógyszerek
Az akut (legfeljebb három hónapja tartó) fülzúgást kortizonnal vagy vérkeringést javító gyógyszerekkel kezelik. A fülzúgás ezen a módon sok esetben gyógyítható. 

Ugyanakkor sajnos még nincsen olyan terápia, amely gyógyítani tudná a fülzúgást, ha a tünetek már több mint három hónapja fennállnak. Ugyanakkor vannak olyan hatékony kezelési módok, melyek segíthetnek megbirkózni a krónikus fülzúgással. Az orvos az adott fülzaj fajtájától függően választja ki a megfelelő terápiát.
A fülzúgás retraining terápia
A leggyakrabban és legnagyobb sikerrel alkalmazott módszer az úgynevezett fülzúgás retraining terápia (TRT). A terápia célja a következő: a páciens ismerje meg olyan jól a saját krónikus fülzúgását, hogy idővel sikeresen ki tudja zárni az érzékeléséből. Más szóval: a TRT révén az agy fokozatosan megtanulja, hogy hogyan szokhat hozzá a fülzúgáshoz, és hogyan érheti el azt, hogy ne érzékelje többé dominánsnak a zajt. Ily módon jelentősen csökkenthető az érintettet terhelő pszichés teher. A fülzúgás retraining terápia ideális az enyhe vagy krónikus fülzajtól szenvedő páciensek esetében. A sikeres fülzúgás retraining terápia legfontosabb előfeltétele, hogy a páciens következetesen és tevékenyen együttműködik. Ugyanez vonatkozik az úgynevezett kognitív viselkedésterápiára is. Ennek során az érintett egy pszichoterapeuta segítségével próbálja meg úgy megváltoztatni a fülzajok érzékelését, hogy azok kevésbé legyenek számára zavaróak.

Egyes krónikus fülzúgásban szenvedő páciensek pozitív tapasztalatokról számoltak be az alternatív gyógyítás, például a kínai orvoslás területén is. Fontos továbbá az is, hogy az érintettek megoszthassák egymással a tapasztalataikat, például önsegítő csoportokban vagy olyan egyesületekben, melyek a fülzúgás köré szerveződnek.
 

A fülzúgás retraining terápia három alappillére

1. pillér: Tájékoztatás és tanácsadás. Aki a megfelelő ismeretek birtokában van, és jól kiismeri magát a témában, az nem érzi annyira fenyegetőnek a fülzajokat.
2. pillér: Hangterápia. Azáltal, hogy a páciens kellemes hangokra koncentrál (egy díszkútra, a természet hangjaira, valamilyen zenére vagy hasonlóra), a háttérbe szorulnak a negatív fülzajok.
3. pillér: A lelki és fizikai jóllét elősegítése. Ennek eléréséhez számos, egészen egyedi módszer létezik a viselkedés- és a beszélgetésterápiától egészen a jógáig vagy a tai chi-ig.
Hallókészülékek és zajgenerátorok
A retraining terápia mellett a fül-orr-gégész fülzúgás elleni zajgenerátorral ellátott hallókészüléket is javasolhat. Ezek a hallókészülékek kettős funkciót töltenek be: egyrészt kiegyenlítik a hallásveszteséget, hogy a páciens újra jobban észlelhesse a külső zajokat, másrészről kellemes és pozitív érzetet keltő hangok révén elterelik a figyelmet a kellemetlen sípolásról vagy zúgásról. Tény: a fülzúgásban szenvedők mintegy 80 százalékát egyúttal a hallásveszteség is érinti. A fülzúgás gyakran pont azon a frekvencián szól, amelyet a páciens a leggyengébben érzékel.

Tippek a fülzúgás kezeléséhez

 • Kerülje a stresszt, és találja meg a feszültséglevezetés olyan módját, amely  illik a személyiségéhez (autogén tréning, jóga, tai chi stb.).
 • Hagyjon fel a dohányzással. A nikotin kedvez a fülzúgás kialakulásának.
 • Figyeljen oda a táplálkozásra, és csak mértékkel fogyasszon alkoholt.
 • Éljen aktív életet, sportoljon. A testi aktivitás segít a stresszoldásban, és eltereli a figyelmet a fülzajokról.
 • Aludjon eleget. Aki eleget alszik, kevésbé intenzíven érzékeli a krónikus fülzúgást.
 • Töltse az idejét olyan tevékenységekkel, amelyekben örömét leli! Ez eltereli a figyelmét a fülzajokról.
 • Mindig viseljen hallásvédőt, ha zajnak vagy hangos zenének teszi ki magát.

Hogyan előzhető meg a fülzúgás?

Tippek a krónikus és akut fülzúgás megelőzéséhez:
 • Kerülje a kiváltó okokat, és óvja a fülét: Kerülje a túlzott mértékű zajt. Ha bizonyos zajforrásoktól semmiképpen sem tud megszabadulni a munkahelyén vagy a szabadidejében, óvja a fülét. Használjon füldugót vagy speciális fejhallgatót.
 • Kerülje a túlzott stresszt: A stressz kedvez a kellemetlen fülzajok kialakulásának. Inkább vegyen vissza egy kicsit a tempóból, minthogy egy napon teljesen kidőljön.
 • Ne hezitáljon! Már az első jelre, illetve az akut stádiumban forduljon orvoshoz. Minél hamarabb kér tanácsot egy fül-orr-gégésztől vagy egy audiológustól az első fülzajok megjelenését követően, és minél hamarabb részesül a megfelelő kezelésben, annál jobbak lesznek a gyógyulási esélyei.

További témák

Fülzúgás – okok és tünetek
Hogyan végeztethetek hallásvizsgálatot?