H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Végső soron jobb hallást: a hallókészülék-vásárlás komoly döntés – végtére is az életminőségéről van szó. Szánja rá az időt, és kérjen tanácsot az egyes modellek összevetésében. Hogyan kezdődik a nagyothallásból kivezető út? És mire kell figyelni, ha az ember tanácsot kér? Itt összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket és tudnivalókat az Ön számára.

Miért nem viselnek többen hallókészüléket?

A korszerű hallókészülékek szinte láthatatlanok a fülben. Apró technológiai mesterművek: víz- és porállók, ráadásul vezeték nélkül összekapcsolhatók egy sor egyéb elektronikai készülékkel. És mégis: sokan vannak, akik még csak rosszul hallanak, ám vonakodnak a hallókészülék viselésétől. Mi lehet ennek az oka? Számlatan magyarázata lehet.
Néhányan egyszerűen nem hajlandóak tudomásul venni, hogy rosszul hallanak, sokan pedig nem is tudják, hogy így van. A halláscsökkenés általában lassan és észrevétlenül alakul ki, ezért nem könnyű észrevenni. Sokan eleinte úgy érzik, mintha a többi ember motyogna. A televíziót pedig egyszerűen egy kicsi feljebb hangosítják. Habár néha nem veszik észre, hogy csörög a telefon, mégsem tűnik fel nekik, hogy valós problémáról van szó.
Szülők a lányukkal
A hallásveszteség jelei lassanként jelentkeznek. Ha a nagyothallás jeleit veszi észre magán vagy partnerén, cselekedjen gyorsan, hiszen még van esély a jó hallásra.
További elterjedt vélekedés, hogy a hallásveszteség csak az idősebb embereket érinti. És persze senki sem szeretné, ha idősnek tartanák. A halláscsökkenés veszélye a 40. életévtől növekszik meg: sokan ebben a korban veszik észre a kezdődő hallásproblémákat. Tehát egyáltalán nem időskori jelenségről van szó.

Melyek a legelterjedtebb előítéletek a hallókészülékekkel szemben?

A hallókészülék nem ér semmit – ez az előítélet makacsul tartja magát. De hogyan alakult ki? Néhány évvel ezelőtt a hallókészülékek még otromba, fül mögé csíptethető kampós szerkezetek voltak, melyek csak minimális mértékben javították a hallóképességet.

A korábbi hallókészülékek esetében az egyik gyakori probléma volt a fül számára meglehetősen fájdalmas ún. visszacsatolás, amely például akkor lépett fel, ha a hallókészülék viselője megölelt valakit. Ezt a problémát mára sikeresen kiküszöbölték.
További gyakran hangoztatott tévhit, hogy elegendő pusztán tovább „trenírozni“ a fület. Sok érintett úgy gondolja, hogy a hallókészülék „elkényezteti” a hallóérzéket, és a hallásuk így ki lesz szolgáltatva ennek a technikai segédeszköznek. A hallóérzék azonban nem áll helyre magától. Ha már halláskárosulás lépett fel, azt szinte lehetetlen visszafordítani. A hallókészülék pedig gyakran az egyetlen megoldás. A technológia nem tudja meggyógyítani az érintettet, de mindenképpen megkönnyíti az életet a hallásveszteséggel.

Mik az első lépések?

A hallás az egyik legfontosabb érzékünk. Elengedhetetlen tehát, hogy gondoskodjunk egészségéről és felkeressük a legközelebbi hallásgondozó szakembert, amint valamilyen hallási problémát észlelünk magunkon.
​Amennyiben úgy érzi, halláskárosodás veszélye áll fenn, egyeztessen időpontot egy szakemberrel, mihelyt lehetséges. Az audiológus segít megállapítani, valóban hallásvesztesége van-e, és melyek a szükséges további lépések.

Mit érdemes tudnom vásárlás előtt?

A hallókészülék vásárlása fontos döntés, és jelentősen javíthatja életminőségét. Szánjon időt arra, hogy ellátogasson egy tapasztalt hallásgondozó szakemberhez, hogy megtalálja az Önnek megfelelő megoldást.
  • Tudjon meg többet a hallási problémákról és azok kezelési módjáról.
  • Első lépésként próbálja ki online hallástesztünket.
  • Keressen egy halláscentrumot a közelben.
  • Vegye igénybe ingyenes hallásvizsgálatunkat, és kérjen részletes tájékoztatást a hallásával kapcsolatban.
  • Tekintse meg az Ön hallási problémájához és életmódjához legmegfelelőbb modelleket, és kérjen útbaigazítást működésükről.
  • Kérje meg hallásgondozóját, hogy tájékoztassa Önt, milyen kedvezmények vehetők igénybe hallókészülék vásárlás esetén.
  • Győződjön meg arról, hogy az eszköz beállításai optimálisak az Ön számára. A rosszul beállított hallókészülék viselése kényelmetlen lehet, és a készülék nem biztosítja a kívánt hangminőséget.
  • Élvezze az új hallókészüléke által nyújtott hallási élményt, és mesélje el barátainak, hozzátartozóinak, hogy mostantól nem kell megemelniük a hangjukat, amikor Önnel beszélnek.

Speciális tartozékokra is szükségem lesz a hallókészülékhez?

Kérdezze meg audiológusát, hogy milyen tartozékok használatát javasolja. Vannak olyan kiegészítő készülékek, amelyek a tévénézés, a telefonálás és a nagyobb csoportban folytatott beszélgetések során biztosítanak jobb beszédértést. A technológia és a teljesítmény hallókészülékről hallókészülékre változik a gyártó, a modell és az ár függvényében. Egy valami azonban biztos: minél több mindent oszt meg audiológusával a mindennapokban tapasztalt hallásélményeiről, ő annál pontosabb tanácsot tud majd adni a megfelelő tartozékok kiválasztásában.

A hallókészülékek sokkal többet nyújtanak a hangerő puszta növelésénél. Automatikusan felismerik az egyes hallási szituációkat, és alkalmazkodni tudnak hozzájuk. Így ügyfeleink ismét örömüket lelhetik a társasági események vagy éppen a színházi előadások látogatásában. A kiegészítésképpen csatlakoztatott hallásrendszerek jelentősen bővíthetik a hallókészülék alkalmazási lehetőségeit. Elsősorban az előadások, a bemutatók, a színház vagy a mozi esetében különösen hasznos, hogy a hangjeleket közvetlenül a hallókészüléknek továbbítsák. Így lehet a – nagyobb tömegben általánosan tapasztalható – környezeti zajokat a leghatékonyabban kizárni. Ezek a modern hallásrendszerek hosszú élettartamúak és megbízhatóak. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen jellegű tartozékoknak köszönhetően a nagyothalló ügyfelek számottevően jobban hallják és értik a beszédet.
 

A következő rendszerek kaphatók:

Bluetooth-jelátvitel
Számos magasabb árfekvésű modern hallókészülék Bluetooth-vevővel van felszerelve. Ennek köszönhetően a mobiltelefonok és az audioeszközök jeleit közvetlenül a hallókészülék, és így a fül felé lehet továbbítani. Ez azzal az előnnyel jár, hogy érthetőbben hallhatja a telefonban elhangzottakat, és a környezet zavaró hatásai nélkül élvezheti a zenét.
Vezeték nélküli jelátvitelt biztosító FM-készülékek
A konferenciatermekben és egyéb rendezvényhelyszíneken frekvenciamodulált rádiójeleket használnak. Így a zajos környezet és a rossz akusztika ellenére is szelektíven továbbítható a beszéd. Az említett jeleket két különböző tartozék segítségével lehet a hallókészülék révén közvetlenül a fülbe továbbítani: az egyik a fül mögötti hallókészülékre felhelyezhető vevőelektronika, a másik pedig a testen viselhető kiegészítő FM-vevő.
Indukciós hallássegítők
Ha a hallókészüléket kiegészítő „telefontekerccsel“ szerelik fel, akkor a fül így mindenféle zavar nélkül, közvetlenül fogadhatja a hangjeleket. Ez hasznos lehet például a moziban vagy a színházban.
Infravörös hallókészülékek
Ezek a kiegészítő készülékek az audioeszközök és a mikrofonok hangjeleinek továbbítására alkalmasak. Az infravörös fény az adótól a vevőhöz továbbítja a jeleket, mely az infravörös jelet közvetlenül a fülön ismét hanghullámokká alakítja.

Egyéb témák

Milyen hallókészüléket válasszak?
A hallókészülékek fajtái