H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.
Home

Gyakran ismételt kérdések

A hallás területén hosszú évek alatt szerzett tapasztalataink révén alapos ismeretet szereztünk a témával kapcsolatos kétségekről és gondokról. Ebből a célból összeállítottunk egy listát a szakembereinknek leggyakrabban feltett kérdésekről, s az ezekre adott válaszokról. Ha Önben felmerül olyan kérdés, melyet itt nem talál meg, kérjük, küldje el nekünk e-mailben vagy kérdezze meg telefonon illetve személyesen.

Tájékoztató a COVID-19-ről
Tisztelt Ügyfeleink!
Nálunk, a Geers-nél ügyfeleink és dolgozóink, valamint hozzátartozóik egészsége elsődleges szempont.
Halláscentrumainkban továbbra is betartjuk a higiéniai előírásokat:
  • Professzionális fertőtlenítőszereket használunk, melyek elpusztítják a vírusokat és baktériumokat.
  • Ügyfeleink látogatása előre egyeztetett időpontban zajlik, így kerülve a várakozás szükségességét.
A jelenlegi állapotra és a közös érdekeinkre való tekintettel, megkérjük azon ügyfeleinket, akiken a vírus tünetei mutatkoznak, vagy úgy gondolják fertőzöttek lehetnek, esetleg az elmúlt két hétben találkoztak olyan személlyel, aki a fertőzött országok valamelyikében járt, kérjék vizsgálatukat egy későbbi időpontra, és maradjanak otthon, amíg szükséges. Köszönjük megértésüket!

Biztosítunk mindenkit, hogy folyamatosan követjük a koronavírus aktuális állását és megtesszük a kormány által javasolt szükséges intézkedéseket a vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében.
Ajánljuk figyelmükbe bejegyzésünket a megelőzéssel kapcsolatos hasznos tanácsokkal, valamint kérjük Önöket, amennyiben kérdésük merülne fel, keressenek minket az alábbi telefonszámon:

06 80 182 182
A Geers üzletek továbbra is nyitva maradnak?
Az aktuális információt üzleteink nyitvatartásáról és elérhetőségéről ezen linken éri el.
Tájékoztatjuk Önöket minden változásról.
Hányan tartózkodhatnak egyszerre a vizsgálati idő alatt a halláscentrumban?
Ügyfeleink látogatása előre egyeztetett időpontban zajlik, így kerülve a várakozás szükségességét.
A hallásvizsgálat biztonságos?
Munkatársaink a megfelelő védő felszerelést alkalmazzák, halláscentrumainkban professzionális fertőtlenítőszereket használunk, melyek elpusztítják a vírusokat és baktériumokat.
A hallásvizsgálathoz szükséges eszközöket minden használat után fertőtlenítik?
Igen, kollégáink hallásvizsgálat után minden eszközt fertőtlenítenek.
Van lehetőségem lemondani vagy elhalasztani a hallásvizsgálatot egy másik időpontra?
Igen, kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 80 182 182-es telefonszámon, vagy írjon nekünk az info@geers.hu email címre.
Van lehetőségem kézfertőtlenítőt használni a halláscentrumban?
Igen, halláscentrumainkban rendelkezésre áll kézfertőtlenítő az ügyfeleink számára is.
Elmehetek hallásvizsgálatra akkor is, ha megfáztam?
A jelenlegi állapotra és a közös érdekeinkre való tekintettel, megkérjük azon ügyfeleinket, akiken a vírus tünetei mutatkoznak, vagy úgy gondolják fertőzöttek lehetnek, esetleg az elmúlt két hétben találkoztak olyan személlyel, aki a fertőzött országok valamelyikében járt, kérjék vizsgálatukat egy későbbi időpontra.
Mi a teendőm abban az esetben, ha próbahordáson van nálam hallókészülék?
Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a halláscentrummal, ahol a készüléket kapta, és egyeztessen audiológus kollégánkkal. Amennyiben nem éri el üzletünket, kérjen útbaigazítást ügyfélszolgálatunktól: 06 80 182 182. Halláscentrumaink elérhetőségét ide kattintva tekintheti meg.
A hallókészülék árát a TB visszatéríti?
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban társadalombiztosító) támogatást nyújt a hallásjavító eszközök megvásárlásához. A támogatást a készülék forgalmazója érvényesíti, így Önnek már csak a támogatással csökkentett árat kell kifizetnie. Ma már a legkorszerűbb, digitális hallókészülékek vásárlását is támogatja a NEAK, így az egyébként nagyon drága, miniatűr számítógépként működő készülékeket is elérhető áron tudjuk kínálni. Természetesen a közgyógyellátásra jogosult páciensek díjmentesen juthatnak különféle hallókészülékhez.
 
Mik a hallókészülék előnyei?
A hallókészülék segítségével az elvesztett hangok, a beszéd újra jól érthető, még zajos környezetben is. Az optimális hallás érdekében kétoldali, azaz sztereó készülék kívánatos, mert ez alapozza meg a valóságnak megfelelő irányhallást és a jó kommunikációs képességet. Természetesen a hallókészülék nem varázsszer: nem gyógyítja meg a hallást, viszont segít abban, hogy a nagyothalló ismét jól halljon.
Mennyibe kerülnek a különböző hallókészülékek?
Az ár a termék technikai jellegzetességeitől és az esztétikai megjelenésétől függ. A széles kínálatból mindenki megtalálhatja az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő változatot. Árainkat a jelenleg hatályos, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által közzétett publikus gyógyászati segédeszköz-törzs alapján képezzük. További információért forduljon halláscentrumainkhoz.
Egyszerű a hallókészülékek használata?
Igen, a hallókészülékeket nagyon egyszerű használni. A digitális modellek egyáltalán nem igénylik a viselő általi, kézzel történő beállítást. Csupán tisztán kell tartania és rendszeresen kell cserélnie az elemet, vagy újratöltenie a készüléket. Más modelleknél lehetőség van kiegészítő technika alkalmazására (pl.: telefontekercs, programváltoztatás, távirányító stb.), de ezekben az esetekben az audiológus gondosan elmagyarázza ennek használatát, s a kezelési útmutatóban is világosan le van írva.
Melyik a számomra legjobb hallókészülék?
Erre nincs gyors és egyértelmű válasz. A nagyothallás típusa, a készülék technikai paraméterei, az életkörülmények és az elfoglaltság mind - mind fontos tényező a probléma ideális megoldásában, ezért a választ csak alapos hallásvizsgálat és igényfelmérést követően tudják megadni a szakemberek. Erről bővebb tájékoztatást itt olvashat.
Ha nem hallok jól, hallókészüléket kell-e viselnem, vagy van más megoldás?
Ez attól függ, hogy milyen típusú a hallásvesztesége. A halláscsökkenés egyes típusai a kiváltó októl függően fül-orr-gégészeti kezeléssel, más típusok műtéttel javíthatók. Azonban a nagyothallás nagyobb részt idegi típusú, főként a cochlea-ban (belső fül) lévő károsodások miatt, ezért a megoldás a hallókészülékek különböző formáinak használatából áll; a hallássérülés fokától és egyéb tényezőktől függően. Súlyos fokú halláscsökkenés, az orvos által szükségesnek ítélt esetekben cochleáris implantátum használható.
Kiknek van hallásproblémájuk?
Egy bizonyos kor után, nagyjából 45 év körül, a hallás és a látás is fokozatosan romlani kezd. A halláscsökkenés jelentkezésének ideje és annak mértéke függ genetikai tényezőktől, illetve attól, hogy elkerültük-e a hangos zajokat, dohányoztunk-e, volt-e betegségünk vagy sérülésünk stb.
A hallásvesztés kialakulásának okairól itt olvashat bővebben.
Hogyan védhetem meg magam a zajjal szemben?
A legideálisabb az lenne, ha el tudnánk kerülni a zajokat. Sajnos azonban ez nem mindig lehetséges, de az ilyen munkahelyeken törvényben előírt a személyes védelem, vagy ahol lehetséges, a csoportos védelem. Ez magában foglalja az aktív és passzív füldugókat, egyedi zajvédőket, hangszigetelő ajtó- és ablaktáblákat, melyek csökkentik a hangok általános szintjét a munkakörnyezetben.
Miért fontos a hallás?
Sokan a látást tartják a legfontosabb érzéknek. A látással azonban a gömb alakú térnek csak egy kisebb részét észleljük egyszerre, mely vízszintesen 170 fokot és függőlegesen 70 fokot zár be. Ebből csak 7 fok az éleslátás területe. A hallás ezzel szemben a gömb alakú tér minden irányából egyformán jól észleli a hangokat, meghatározza az irányukat. Egységnyi idő alatt látással tízszer annyi információt tudunk feldolgozni, mint tapintással. Hallással még ennél is tízszer többet! Emberré válásunkban és a társadalom kialakulásában a hallás azért is a legfontosabb érzékünk, mert a hallás révén alakult ki a beszéd, és ebből az írott szó.
Okozhat-e az erős zaj halláscsökkenést?
Feltétlenül. Mindazoknál, akik zajos környezetben dolgoznak (szerelőműhelyek, fűrésztelepek, fonodák, nagyolvasztó műhelyek, légkalapács kezelők, szórakozóhelyen dolgozók, zenészek stb.), illetve azoknál, akik hangos hangoknak és zajoknak vannak kitéve hosszú időre, több-kevesebb halláscsökkenést tapasztalhatunk az egyéni fogékonyság és a használt védelem hatékonysága szerint. Ezért ajánlatos füldugót viselni, melyet szalonjainkban egyedi hallójárati lenyomat alapján elkészítünk Önnek.
Mi történik akkor, ha hallásproblémám van, de nem teszek semmit?
A halláscsökkenés általában egy lassú és folyamatos romlás. Amikor a hallókészüléket behelyezi, újra az összes hangot tisztán fogja hallani, az ismeretlen, elfelejtett hangok hallása szokatlan lesz. Ez a jelenség megállapítja a megszokási idő szükségét, mert meg kell szokni az erősítést, s azoknak a hangoknak felismerését, amelyeket a hallókészülék felerősít.