H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Az utóbbi időben úgy érzi, hogy nem hall és nem ért mindent megfelelően? Vagy talán mindig is voltak hallásproblémái? Itt megtudhatja, hogy milyen jelek utalnak a nagyothallásra, és mikortól ajánlott hallókészüléket használnia. Továbbá az is kiderül, hogy mindkét fülén szükség van-e hallókészülékre.

Hallókészülékre van szükségem?

Több millióan küzdenek a nagyothallással vagy egyéb hallásproblémákkal. A meggyengült hallás pedig nem csak az idősebbeket érinti, hanem egyre gyakoribb a fiatalok, sőt a gyermekek körében is. A hallásveszteség a legkülönfélébb módokon jelentkezhet. A leggyakoribb hallásproblémák közé tartozik többek között a veleszületett vagy szerzett siketség, az időskori nagyothallás, a hirtelen hallásveszteség/hallásvesztés, a fülzúgás, a megfázás következtében kialakuló hallászavarok, a szenzorineurális halláscsökkenés és az akusztikus trauma. 

Ha valaki nem veleszületett halláscsökkenéssel vagy siketséggel él, a hallásveszteség általában lassanként és észrevétlenül alakul ki. A halláscsökkenés gyakran előbb tűnik fel a barátoknak és a családtagoknak, mint magának az érintettnek, és ők hívják fel a nagyothalló figyelmét a problémára. De honnan ismerhetjük fel mi magunk, hogy már nagyothallunk, és hasznunkra válna egy hallókészülék?
Anya és lánya okostelefonozik

A következőkben összegyűjtöttünk néhány olyan jelet, amelyek halláscsökkenésre utalhatnak:

  • A barátai vagy családtagjai figyelmeztetik, hogy nagyon hangosan szól a tévé?
  • Az a benyomása, hogy a beszélgetőpartnerei nagyon halkan beszélnek vagy csak motyognak?
  • Nehezen követi nyomon a beszélgetéseket, mivel a magas frekvenciájú mássalhangzókat (pl. sz, t, f, p, k) és egyéb mássalhangzókat (pl. cs, s) tartalmazó szavak érthetetlenné válnak? 
  • Csak nehezen tud odafigyelni a beszélgetőpartnerére, és nem tudja pontosan követni, hogy miről van szó?
  • Önnek is az az érzése, hogy már nem hall olyan jól? 
  • Egyre nehezebben hallja meg az olyan fontos zajokat, mint a riasztó, a telefon vagy a csengő?
  • Már nem hallja olyan jól a magasabb hangokat, például a madárcsicsergést, mint korábban?
  • Már kihívást jelentenek a munkahelyi beszélgetések és megbeszélések is?
Ezek mind halláscsökkenésre utalhatnak. Amennyiben nem biztos abban, hogy hallásveszteséggel küzd-e, a legjobb, ha elvégezi ingyenes online hallásvizsgálatunkat. Amennyiben a teszt megerősíti, hogy hallásproblémája van, illetve nagyothall, azt javasoljuk, hogy keresse fel egyik audiológusunkat vagy egy fül-orr-gégész szakorvost alaposabb kivizsgálás céljából. A szakértő azonosítani tudja a probléma okát, megfelelő terápiát tud javasolni Önnek, és meg tudja ítélni, hogy szüksége van-e hallókészülékre ahhoz, hogy újra jobban halljon.
Amennyiben hallókészülékre van szüksége, itt többet is megtudhat a hallókészülékek különböző fajtáiról. A megfelelő modell kiválasztásában szívesen segítenek Önnek hozzáértő audiológusaink.

Feltétlenül szükségem van két hallókészülékre?

Mit jelent a binaurális hallás?

Binaurális hallás alatt a mindkét füllel történő hallást értjük. Ennek köszönhető azon képességünk, hogy meg tudjuk határozni egy hanghullám irányát. A jelenséget gyakran irányhallásnak vagy térbeli hallásnak is nevezik. Az akusztikai jel, illetve hang különbözőképpen éri el a bal és a jobb fület. Attól függően, hogy melyik irányból érkezik, az egyik fület minimális mértékben hamarabb és nagyobb hangerővel éri el, mint a másikat.

Az agyunk számára azonban már ez az apró időbeli eltérés is elegendő:
Ezt az időbeli különbséget a hanghullám egyik, majd másik fülbe való megérkezése között arra használja, hogy meghatározza a hang irányát. Ezért csak az tudja megbízhatóan eldönteni, hogy honnan jön egy hang, akinek mindkét füle ép. Így ha csak nehezen tudja eldönteni a hang alapján, hogy hol van például a csörgő telefon vagy az Önt szólongató gyermek, az a hallásveszteség egyik első jele lehet.

Két fül – két hallókészülék

Ha mindkét fülénél halláscsökkenést állapítottak meg, akkor két hallókészülékre lesz szüksége. Az időskori és a zajártalom okozta nagyothallás esetében általában mindkét fül azonos mértékben érintett. Ebben az esetben a fül-orr-gégész szakorvos két hallókészüléket ír fel kezelés gyanánt.
Mivel az emberi hallás binaurálisan működik, és két egymástól független forrásra – a két fülre – van utalva, mindkét fület el kell látni hallókészülékkel. Ha csak egy készüléket visel, előfordulhat, hogy a kezeletlen fül „elfelejti” a hallást, akárcsak egy ritkán mozgatott izom. Bár később is lehetőség van a hallókészülékes kezelésre, az már több gyakorlással és erőfeszítéssel jár majd.
A binaurális hallás például az utcai közlekedés során egyesen megmentheti az életünket, hiszen ennek köszönhetően érzékeljük, hogy honnan érkeznek az autók vagy a villamos, vagy éppen milyen irányból csenget ránk egy biciklis. A kétoldali hallókészülékes kezelés fontos szerepet játszik a beszéd környezeti háttérzajokból történő kiszűrésében is. Ezért a két készülék viselése gyakran akkor is hasznos, ha az egyik fület kevésbé súlyosan érinti a nagyothallás. Az optimális halláshoz tehát mindkét fülünkre szükségünk van.
Elvben tehát célszerű minél hamarabb visszaállítani a teljes hallóképességet, hogy az agy hallásközpontja elegendő ingert kapjon, és ne essen ki a gyakorlatból. Ha nem biztos benne, hogy hallásveszteséggel küzd-e, ne várjon sokáig! Keresse fel fül-orr-gégész szakorvosát vagy audiológusát, és élvezze az életet ismét teljes hangerőn.

További témák

Mit várhatok egy hallókészüléktől?
Új hallókészülék – hogyan tovább?