H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Telefoncsörgés, utcai zajok, madárcsicsergés: egy jó hallókészülék új életre kelti a hangok világát. Ha az ember már egyszer hozzászokott ahhoz, hogy nagyothall, ez a rengeteg hallásinger kezdetben nehézséget okozhat. Ne hagyja, hogy a nehézségek a kedvét szegjék, és adjon magának elég időt, hogy hozzászokjon az új hallókészülékéhez. Ez egyfelől azt jelenti, hogy hozzászokik ahhoz az érzéshez, hogy a készülék fizikailag ott van a fülében, másfelől pedig ahhoz, hogy ténylegesen újra hall. Egyvalami azonban biztos: ha egy idő után már megszokta, soha többé nem akar majd megválni a készülékétől!

Mire számíthatok az első hetekben?

A hallásveszteség mértékétől függően előfordulhat, hogy a környezetét jelenleg már csak tompán hallja, vagy bizonyos hangokat már egyáltalán nem érzékel. A hallókészüléknek köszönhetően hirtelen meg fog változni az érzékelése. Amíg hozzá nem szokik, a mindennapok eleinte rémisztően hangosnak tűnhetnek majd. Lehet, hogy a saját hangját is másképp fogja hallani. Az is előfordulhat, hogy a megszokott zajok hangzása is megváltozik. De ne hagyja, hogy mindez a kedvét szegje!
Két hölgy vásárol
Az új készülék viselését meg kell szokni, különösen az elején. A hozzászokás átmeneti idejéhez hozzátartozik mind a hallókészülék fizikai érzete, mind pedig az új „hallásélmény“. Először tehát a füleinek kell megbirkózniuk azzal az érzéssel, hogy egy készülék van bennük. Aztán az agynak is hirtelen ismét rengeteg ingert kell észlelnie és feldolgoznia. Lehet, hogy már hosszú idő óta nem érzékelte a hangok teljes spektrumát. A rengeteg háttérzaj, amelyet az ép hallású emberek már megtanultak figyelmen kívül hagyni, újszerűnek hangzik majd az Ön számára, így kezdetben sokkal nehezebb lesz őket kizárni.
Amíg ismét megismerkedik az Önt körülvevő számtalan akusztikus ingerrel, idővel  az agya is újra megtanulja majd, hogy hogyan zárja ki a háttérzajokat, és hogyan összpontosítson a fontos zajokra. Legyen türelemmel. Néhány hét vagy esetleg hónap elteltével már észre sem fogja venni, hogy hallókészüléket visel.

Mire ügyeljek, amíg megszokom a hallókészüléket?

Adjon időt magának

A levelek zizegését, az irodai billentyűzet kattogását és az egyéb, lényegtelen hangingereket általában kizárjuk a tudatunkból. Azonban ha már nem érzékeljük ezeket a zajokat, az agyunk elfelejti, hogy hogyan is kezelje őket. Ezért az agy hangfeldolgozó központjainak nemcsak azt kell megtanulniuk, hogy a hallókészülékkel minden másképp hangzik, hanem azt is, hogy bizonyos zajokat ki kell szűrniük. Ez pedig időbe telhet.

Tipp

Ha elő szeretné segíteni, hogy az agya ismét hozzászokjon a normál zajszinthez, és így elláthassa szűrőfunkcióját, viselje rendszeresen a hallókészüléket. Nagyon fontos, hogy kitapasztalja ezt a folyamatot, és ne adja fel idő előtt.

Segítségére lehet, ha esetleg egy ún. hallásnaplóban feljegyzi tapasztalatait és a felmerülő kihívásokat. Így mindig pontosan nyomon követheti a személyes előrehaladását. Ha esetleg egyáltalán nem boldogulna, forduljon audiológusához, aki segíthet a problémák megoldásában. Bizonyos esetekben sokat segíthet az audioterápia – tájékozódjon időben erről a lehetőségről is.

Ismerje meg a hallókészülék kezelését

Különösen sokat segíthet az új hallókészülék mindennapos viselésének megszokásában, ha alaposan megismeri a kezelését. Kérje meg az audiológusát, hogy magyarázza el alaposan a hallókészülék behelyezését és kivételét, majd gyakorolja rendszeresen. Tájékozódjon a készülék megfelelő ápolásáról, karbantartásáról és tisztításáról is. Próbálja ki a különféle beállításokat, és „figyeljen oda“ a különbségekre.

Először otthon használja a készüléket

Először nyugodt környezetben használja a hallókészülékét. Így könnyebben ismeri majd fel a hangokat, és helyesen tudja majd őket beazonosítani anélkül, hogy az utca vagy a beszélgetések zaja megzavarná ebben. A mindennapi használat során is gondoskodjon a lehető legnyugodtabb környezetről.

Tipp

Nem feltétlenül kell egész nap viselnie az új hallókészüléket. Ha túl intenzívvé válnának a hangingerek, vegye ki a hallókészüléket egy perce. Kezdetben csak néhány órán át, majd napról napra egyre hosszabb ideig viselje, amíg reggeltől estig hordani nem tudja.

Egy szabadban tett séta is sokat segíthet abban, hogy megszokja a hallókészüléket. Ott ugyanis nem zavarják mellékes zajok, és elsősorban halk hangokkal találkozhat: a lombok suhogásával, a madarak csicsergésével vagy éppen egy forrás csobogásával.

Fokozatosan kezdje el használni a műszaki készülékeket

Nyugodtan próbálja ki, hogy milyen a hallókészülékkel tévét nézni vagy rádiót hallgatni. Az első próbálkozáshoz kiválóan alkalmas lehet például egy híradó. Az ilyen műsorokban ugyanis a bemondók szakmai képzettségüknek köszönhetően tisztán és érthetően beszélnek. Az egyik téma követi a másikat, és alig vannak bennük mellékes zajok, például háttérzene vagy hangeffektusok.

Egy barátjával kipróbálhatja a telefonálást is. Beszélgetés előtt inkább vegye lejjebb a hangerőt, majd a beszélgetés során állítsa be a megfelelő szintre. Ha egyéb tartozékra lenne szüksége a telefonbeszélgetések vagy a televízió hangjának optimalizálásához, kérje audiológusa tanácsát.

Merjen beszélgetni

A hallókészülékkel folytatott első beszélgetésekre lehetőleg oldott hangulatban kerítsen sort. A legjobb, ha eleinte csak egy-két beszélgetőpartnerrel társalog egyszerre nyugodt, háttérzajoktól (pl. televízió és egyéb háztartási eszközök zajától) mentes környezetben. Mondja el partnereinek, hogy mivel jár a csökkent hallóképesség a kommunikációra nézve, és magyarázza el nekik, hogy hogyan segíthetnek Önnek a beszélgetés során.
 
Íme egy pár tanács a beszélgetésre vonatkozóan, melyek később is a segítségére lehetnek, ha zajosabb környezetben társalog:
  •  Válasszon a hallás szempontjából optimális pozíciót! A hallókészülékek mikrofonjai általában előre irányulnak. Így ha a beszélő Ön mögött vagy mellett helyezkedik el, nehezebben fogja megérteni a mondandóját. Ezért a beszélővel szemben helyezkedjen el, lehetőleg úgy, hogy egymásra nézzenek. Ebben a helyzetben partnere szájmozgását is jobban láthatja.
  •  Ha nagyobb csoportban folytatna beszélgetést, kérje meg a partnereit, hogy ne vágjanak egymás szavába. Az érthető beszédképzés és a megszólalások rendezett egymásutánja jelentősen segíti a beszédértést. A társalgás azonban néha villámgyorsan alakul. Ne frusztrálja, ha esetleg nem tudja pontosan, lépésről lépésre követni a beszélgetést. Egy későbbi ponton kérjen meg valakit, hogy foglalja össze Önnek az elhangzottakat.
  •  Figyeljen oda a mimikára és a gesztusokra! Ha tudatosan odafigyel a beszélgetőpartnere szájmozgására, meg fogja tanulni, hogy az egyes mozzanatokat hogyan fordíthatja le szavakra. Az agyunk ezt a technikát tudattalanul is alkalmazza az elmotyogott szavak megértése során. Egy kis gyakorlással célzottan fejlesztheti és használhatja ezt a képességet.

Az utolsó lépés: zajos környezetek

Ha már hozzászokott a hallókészülékhez, próbálja meg olyan környezetekben is viselni, ahol sok és hangos zaj veszi körül, például az utcán vagy egy étteremben. Ezeken a helyeken lehetősége nyílik arra, hogy kipróbálja, mennyire képes megszűrni a háttérzajokat, és hogyan megy a beszélgetés.

A jobb hallás szokatlan lehet

Gyakran a hozzátartozók és a barátok adják meg a kezdő lökést ahhoz, hogy az ember elmenjen egy hallásvizsgálatra. Amennyiben hallókészülék viselését ajánlják, türelemmel kell lenni, amíg optimális nem lesz a hangélmény. Hiszen miután a hallás a készüléknek köszönhetően ismét javul, sok hallókészülék-viselő úgy éli meg ezt a változást, hogy a szokatlanul sok inger szinte elárasztja őket. Ha már hosszabb ideje csökkent hallóképességgel él, talán meg fogja lepni, hogy a világ mennyi zajjal van tele! A hallásélmény kezdetben gyakran nem optimális, sőt, olykor egyenesen kellemetlen lehet. Eleinte még akár a saját hangunk is zavaró lehet. Ezt a jelenséget okklúziós hatásnak vagy dugultságérzetnek hívják. Oka az ún. „osteo-tympanalis csontvezetésben“ keresendő. Ez a mélyebb frekvenciák erősödését eredményezi. Akik tapasztalták, úgy írják le az érzékelt hangot, mintha a saját hangjuk rezonálna a fejükben. A hatás ellensúlyozása érdekében az audiológus optimalizálja a levegőzés és az erősítés közötti viszonyt.
Ha új hallókészüléket visel, időt kell adnia magának, amíg hozzá nem szokik az új érzéki benyomásokhoz. Segíthet a megszokásban, ha a készüléket eleinte csak néhány órán át viseljük. Magán a hallókészüléken is több technikai lehetőség van arra, hogy különféle programok segítségével lassan hozzászokhassunk az új élményhez.
Amíg hozzászokik a hallókészülékéhez, elengedhetetlen az audiológussal folytatott szoros kapcsolattartás és a rendszeres gondozás. Legyen türelmes és nyugodt, hogy maga mögött hagyhassa végre a csendet, és újra élvezhessen minden egyes hangot.

Hogyan segíthetem a környezetemben lévőket?

Aki már nem hall jól, hallókészüléket kap – eddig rendben is lenne a dolog. Viszont nemcsak a technológia számít a hallás javítása szempontjából – a társas környezetnek is nagy szerepe van benne. A barátok és a hozzátartozók ugyanis hatalmas segítséget jelenthetnek.

Miről is van szó?

A legfontosabb tulajdonság, amellyel a kommunikációs partnereknek rendelkezniük kell, az a türelem. Ez persze ugyanúgy igaz a hallókészülékkel élőkre is. Legyen türelmes, és ne várjon el túl sokat magával szemben. Hosszú folyamat, amíg hozzászokik ahhoz, hogy hallókészüléket visel – a legtöbb esetben sajnos nem lehetséges, hogy csak bekapcsolja a hallókészüléket, és máris újra jól hall. Ennek az az oka, hogy a hallás gyakorlatilag agymunka, amelyet újra kell tanulnia agyunknak.

 

Az odafigyelés ugyanilyen fontos. A halláscsökkenéssel élő embereknek általában erősen koncentrálniuk kell ahhoz, hogy a – nagyobb körben folytatott – beszélgetéseket követni tudják. Nem figyelhetnek oda csak úgy, „fél füllel“. Adja meg magának a beszélgetés követéséhez szükséges időt, és figyeljen oda kellő mértékben. Tippünk: soha ne essen pánikba. Egy kis türelemmel és koncentrációval ismét örömét lelheti a nagyobb körben folytatott beszélgetésekben.

Egyenes szavak

A beszélgetőpartnerekkel folytatott kommunikáció során épp ennyire fontos a nyitottság is. A zavart mosolygás, bólogatás és igenlés nem visz előrébb senkit. Csak még jobban frusztrálják mindkét felet. Minden egyes esetben mondja meg nyíltan, ha valamit egyáltalán nem vagy nem jól értett.

Még ha fárasztó is, nincs jobb megoldás. Mondja meg konkrétan, hogy mit nem értett, és kérje meg partnerét, hogy beszéljen érthetőbben, mondja el másképp a mondandóját, vagy hogy láthassa az arcát, amikor beszél. Akiket nem érint a hallásveszteség, azok nem fogják elsőre megjegyezni ezeket a viselkedési normákat. Gyakran kell majd emlékeztetnie rájuk a barátait és hozzátartozóit.

Hogyan edzhetem a hallásomat?

Az utcai zaj, a peronon felhangzó hangosbemondó vagy éppen a kávézók hangkavalkádja mind kihívás elé állítják a hallást. Ilyen helyzetekben gyakran nehéz mindent megérteni vagy a beszélgetőpartnerünkre figyelni. Ezekben az esetekben segíthet egy hallókészülék, a hallottak helyes értelmezése viszont már az agyunk feladata. Utóbbi azonban szerencsére jól fejleszthető. Íme öt hasznos gyakorlat a mindennapokra:
1. Irányhallás
Az irányhallás rendkívül fontos képesség, különösen az utcai közlekedés során, hogy időben meghalljuk például a közeledő mentőautót, és ennek megfelelően reagálhassunk. Ezt a helymeghatározási készséget úgy fejlesztheti, ha egy forgalmas helyen „kiválaszt magának“ bizonyos hangokat, például egy beszélgetést, cipősarkak kopogását vagy egy kutya ugatását. Próbálja meg beazonosítani a különböző hangokat, és eldönteni, hogy milyen irányból jönnek. Ezáltal a koncentrációs képességét és a munkamemóriáját is fejleszti.
2. Hangok és érzések
Pihenjen meg egy pár pillanatra, üljön le egy padra a parkban vagy az erkélyen, és csukja be a szemét. Koncentráljon az egyes hangokra, amelyeket hall, és figyelje meg, hogy milyen érzéseket váltanak ki Önből. Bizonyos hangokat általában bizonyos érzelmekhez vagy emlékekhez kötünk. A kellemetlen hangokat például annál könnyebb kizárni, minél gyorsabban és pontosabban felismerjük őket.
3. Célzott hallás
A legtöbb ember számára nagy stresszel jár, ha zsúfolt és hangos helyen kell tartózkodnia. A halláscsökkenéssel élők számára pedig a beszédértés ekkor fokozottan nehéz feladat. Ez gyakran azzal a következménnyel jár, hogy tartózkodnak az ilyen szituációktól. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie, ha fejlesztjük az ún. „célzott hallásunkat“. Keressen egy olyan helyet, ahol magas a zajszint – például egy éttermet vagy pályaudvart –, és koncentráljon egyetlen hangforrásra. A szelektív hallása idővel egyre jobb lesz.
4. Két irányból érkező információ
Ez a gyakorlat némileg az előzők továbbgondolása. Kérjen meg két embert, hogy foglaljanak helyet Öntől balra és jobbra. Mindketten kezdjenek el mesélni valamit, Önnek pedig az lesz a feladata, hogy mindkét történetet nyomon kövesse. Ezáltal mindkét irányban fejlesztheti a hallóképességét és javíthatja a beszédértését, ami különösen jól jöhet a zajos helyzetekben.
5. Szavak nélkül
Miközben partnerünket hallgatjuk, önkéntelenül odafigyelünk a gesztusaira és – mindenekelőtt – az arckifejezéseire. Ez abban is segít bennünket, hogy a hallottakat a megfelelő kontextusban tudjuk értelmezni. Ezt a képességét úgy fejlesztheti például, ha némára állítja a híreket a tévében, és csak a bemondó ajak-, arc-, nyelv- és gégefőmozgása alapján próbálja megérteni, hogy miről beszél.
Amennyiben ez alatt az idő alatt továbbra sem tud megbarátkozni az új hangokkal, forduljon egyik audiológusunkhoz – ő minden bizonnyal el tudja végezni azokat az illesztéseket, amelyek segíthetnek.

További témák

A hallókészülékek ápolása és tisztítása
Elemek hallókészülékekhez