H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

A hallókészülékek egyre kisebbek, teljesítményük ugyanakkor egyre nagyobb – függetlenül attól, hogy elemmel vagy akkumulátorral működnek-e. Míg az akkut rendszeresen fel kell töltenie, a hallókészülék elemeit időről időre cserélni kell. Az elemek esetében általában a következő tényezőket célszerű figyelembe venni: típus, teljesítmény, gyártó, élettartam, minőség és kapacitás. Ezen az oldalon minden releváns információt összegyűjtöttünk az Ön számára ebben a témában, így megkönnyítve az elem vásárlását és cseréjét, hogy a lehető legtöbb örömet lelhesse a készüléke viselésében.

Rendelje meg hallókészülék elemeit egy kattintással!

Hogyan működnek a hallókészülékek elemei?

Ezelőtt többnyire a higany-cink elemek voltak használtban. Az utóbbi években azonban inkább cink-levegő rendszereket kezdtek el alkalmazni, mivel ezek jobban kímélik a környezetet, és változatlan feszültséget biztosítanak. Ezek az akkumulátorok egy rendkívül egyszerű elv alapján működnek: az elem felületén apró nyílások találhatók, melyeken keresztül bejuthat a levegő. A bejutó levegő kapcsolatba lép az elemben lévő cinkkel, ezáltal pedig cink-oxid képződik. A képződő energia ennek a reakciónak az eredménye.
Természetesen rendkívül fontos, hogy ez a folyamat csak akkor induljon be, ha az elem már a hallókészülékben van. Ezért a hallókészülék-elemek nyílásait speciális védőfólia borítja.

Mielőtt behelyezné az elemet a hallókészülékbe, távolítsa el ezt a fóliát. Mivel az elem csak ekkor lép működésbe, eltarthat egy pár másodpercig, amíg a hallókészüléke áramot kap.
 
Máskülönben: ha a védőfóliát eltávolították, az elem lemerülését már nem lehet leállítani. Ezért fontos arra ügyelni, hogy a hallókészülék-elem fóliáját csak akkor távolítsa el, ha az elemet valóban be szeretné helyezni a hallókészülékbe. A védőfólia lehúzása után ajánlott 2 percet várni, mielőtt behelyezné az elemet a hallókészülékébe.

Akkumulátorok: az elemek alternatívája

Nem minden hallókészülék működik elemmel. Helyettük akkumulátorok is használhatók. A legnagyobb előnyük, hogy nem kell gondoskodnia az elem cseréjéről és ártalmatlanításáról. Ha az akku lemerül, egy éjszaka alatt egyszerűen feltöltheti. Audiológusa szívesen nyújt Önnek tájékoztatást az elérhető akkus hallókészülék-modellekről és arról, hogy ezek megfelelőek-e az Ön hallásproblémájához.

Hány elemre van szükségem a hallókészülékem használatához?

Hallókészülékenként egy darab elemre lesz szüksége.

Milyen gyakran kell cserélnem a hallókészülék elemét?

Az elemcsere gyakorisága az elem méretétől és hallókészüléke teljesítményétől függ. Egy 10-es méretű elem élettartama kb. 3-5 nap egy olyan digitális készülékben, amely számos szabályozó funkcióval rendelkezik, míg egy nagyobb, 13-as típusú elem akár kettő hetet is kibír egy egyszerűbb kialakítású készülékben. Az elem élettartama ezen kívül a viselés idejének függvényében is változhat.

Van-e többféle hallókészülék-elem?

Több gyártó is készít hallókészülék-elemeket különféle méretekben. A fül mögötti hallókészülékekhez leginkább 13-as és 312-es, míg a hallójárati hallókészülékhez általában 312-es és 10-es típusú elemek szükségesek.
A hosszabb és nagyobb energiaellátást biztosító 675-ös típusú elemeket az erősebb teljesítmény miatt jobbára a nagyobb kialakítású készülékekben alkalmazzák.

Melyik a megfelelő méret?

Ha elemet szeretne utánrendelni, de már elfelejtette, hogy mekkora méretűre van szüksége a hallókészülékéhez, segítséget nyújthat a régi elemek csomagolása. A hallókészülékekhez 10-es, 13-as, 312-es és 675-ös méretben kaphatók elemek. Ne bizonytalanítsák el a további rövidítések, pl. A, PR, S, ZD, ZA, V, DA vagy ZL – ezeknek a szerepe mellékes. A csomagoláson a méret számát jobb oldalt elöl, megfelelő háttérszínnel jelölik.
Ha esetleg már nincs meg a korábbi elem csomagolása, könnyen kiderítheti a szükséges méretet. Az egyes elemek átmérője és magassága különböző, melyek alapján egyértelműen megkülönböztethetők. Az alábbi táblázatban megtalál minden szükséges információt a méret meghatározásához.
Hallókészülék típusa Színkód Átmérő Magasság Kapacitás Feszültség
675 Kék 11,6 mm 5,4 mm 650 mAh* 1,4 V
13 Narancssárga 7,9 mm 5,4 mm 310 mAh 1,4 V
312 Barna 7,9 mm 3,6 mm 180 mAh 1,4 V
10 Sárga 5,8 mm 3,6 mm 100 mAh 1,4 V
*mAh = milliamperóra
 

Hogyan helyezzem be az elemet?

A hallókészülék apró elemeit úgy helyezheti üzembe, ha először eltávolítja a ragasztós fóliát. A fólia eltávolítása után célszerű két percet várni, hogy az elem teljesen működésre kész legyen. Kérjük, ügyeljen arra, hogy az elemet a mínusz, illetve plusz jelzésnek megfelelő oldallal helyezze be a készülékbe. Ha az elemtartó nem vagy csak nehezen záródik, ezt legtöbbször a nem megfelelően behelyezett elem okozza.
Ha a hallókészüléke az új elemmel sem működik, ellenőrizze, hogy esetleg nem gyűlt-e össze szennyeződés az elemtartóban – ez zavarhatja az érintkezést. Több gyártó is kínál olyan speciális mágneses pálcát, melynek segítségével könnyebben helyezheti be az elemet.

Hogyan tároljam a hallókészülék elemeit?

Az elemet ne tegye a hűtőbe, és ne tárolja napon. Az optimális tárolási hőmérséklet 10–25 °C. A tárolás során ügyelni kell arra is, hogy gyermekek ne férhessenek hozzá az elemekhez, mivel lenyelhetik az apró gombelemeket.
Ha az elemek lemerültek, vegye ki őket a hallókészülékből, hogy ne folyjanak ki vagy duzzadjanak meg.

Mire ügyeljek az ártalmatlanítás során?

A hallókészülék elemei nem tölthetők újra. Kérjük, az elemet ne dobja a háztartási hulladék közé, hanem vigye vissza audiológusához, illetve egy erre kijelölt gyűjtőhelyre.

További témák

A hallókészülékek fajtái
Így működnek a hallókészülékek