H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

A modern technológiának és a hallókészülékek terén elért fejlődésnek köszönhetően ismét minden érzékével élvezheti az életet. A mai hallásrendszerek ugyanakkor egy sor olyan funkciót is kínálnak, melyek még egyszerűbbé teszik az életet és a hétköznapokat a hallókészülékkel. A következőkben megtudhatja, hogy mit kínálnak ezek a modern készülékek, és mit tartogatnak a jövő hallókészülékei.

Áttekintés:

Mire képesek a korszerű hallókészülékek?

  • Újratölthető hallókészülékek
  • Digitális összekapcsolás
  • Titán hallókészülékek
  • Wearable és hearable megoldások

Hogyan működnek a jövő hallókészülékei?

  • Gondolattal történő vezérlés
  • Tekintettel történő vezérlés

Mire képesek a korszerű hallókészülékek?

Újratölthető hallókészülékek

A hallókészülékek sok tekintetben egyszerűbbé teszik az életet. A folyamatos elemcsere és a hosszabb utazásokhoz szükséges pótelemek viszont gyakran az ember terhére lehetnek. A hallókészülékek legújabb generációja azonban akkumulátorral működik – így ez a vesződség már a múlté. Az akkumulátorok egyetlen feltöltéssel akár 24 órányi zavartalan hallásélményt tesznek lehetővé. Innovatív technológiájuknak köszönhetően a lítiumion-akkumulátorok élettartama 40%-kal hosszabb, mint a hagyományos modelleké.

Ráadásul a töltő segítségével olyan könnyen feltöltheti hallókészülékét, akár a mobiltelefonját. Egyes modellek esetében a töltőállomás egyben a hallókészülék szárítását is szolgálja, valamint kemény védőtokként is funkcionál.
 
A rövid töltési időknek és a hordozható töltőknek köszönhetően már az sem jelenthet problémát, ha esetleg elfelejti feltölteni a hallókészülékét.

Az akkumulátoros hallókészülékek további előnye, hogy többé az elemek ártalmatlanításával sem kell foglalkozni. Elemes készülék használata esetén jelentős mennyiségű hulladék is keletkezik. Ha valaki mindkét fülén ilyen hallókészüléket visel, a használattól függően 5 év alatt akár kb. 500 cink-levegő elemet is elhasználhat. Az újratölthető akkumulátorral működő hallásrendszerek így nemcsak a mindennapi használatot könnyítik meg, hanem a környezetet is jóval kevésbé terhelik.

Digitális összekapcsolás

A digitalizáció mára a korszerű hallásrendszerek terén is meghatározó szerepet játszik. A modern hallókészülékeket például Bluetooth-kapcsolaton keresztül, vezeték nélkül összeköthetjük okostelefonunkkal vagy okosóránkkal. Ha a hallókészüléket mobiltelefonnal társítjuk, Android, iOS és egyéb operációs rendszer mellett is egyszerűen és közvetlenül lehet vele telefonálni.

A hallókészüléket a megfelelő alkalmazások segítségével gyakran mobiltelefonról is lehet szabályozni. Az ún. intelligens távirányítás segítségével vezeték nélkül, az aktuális hangkörnyezethez lehet igazítani az adott hallásprogramot, valamint mindkét fülön külön be lehet állítani a hallókészülék hangerejét. Így például egy forgalmas étteremben el lehet nyomni a hangzavart, hogy partnerünknek kellő figyelmet szentelhessünk.

 


Tompítani lehet az olyan környezeti zajokat, mint az utcai lárma, míg felerősíthetjük az olyan természeti hangokat, mint a madárcsicsergés. Egyes alkalmazások, illetve hallókészülékek már önállóan felismerik a hangkörnyezetet, és automatikusan alkalmazkodnak hozzá.

Vannak olyan alkalmazások is, melyek hasznos tippekkel és útmutatókkal szolgálnak a hallókészülék kezeléséhez és ápolásához , a fülzúgásban szenvedők számára pedig már léteznek olyan applikációk, melyek személyes hangtárat kínálnak a fülzúgás csillapításához .

Egyes modellek vezeték nélkül összeköthetők televízió- vagy audiokészülékekkel is. Így a hallókészülék tulajdonképpen vezeték nélküli fejhallgatóvá válik, amely közvetlenül a fülbe vezeti a hangot, hogy maradéktalanul élvezhesse azt.

Titánból készült hallókészülékek

Kaphatók orvosi titánból készült hallókészülékek is. A titánnak köszönhetően ezek a hallásrendszerek masszívak, könnyűek és ellenállóak. Ez a hallókészülék nemcsak minimális méretével, de egyedi készítésének köszönhetően tökéletes hallójárati illeszkedésével is kitűnik.

 


Emellett diszkrét kialakítású, valamint víz- és porálló. A titánból készült hallókészülék továbbá a legújabb technológiák segítségével automatikusan alkalmazkodik a környezeti zajokhoz, így nincs szükség kézi beállításokra.

 

Hearable és wearable megoldások

Egy ideje már megjelentek a piacon az ún. „wearable” – azaz testen viselhető, apró és intelligens – eszközök. Ilyenek például az okosórák vagy az intelligens fitnesskarkötők. Már a fül számára is kifejlesztettek ilyen wearable eszközöket, az ún. „hearable” megoldásokat. Ezek alatt olyan intelligens fülhallgatókat értünk, melyek például vezeték nélkül csatlakoztathatók az okostelefonhoz, valamint érzékelők segítségével monitorozzák a testi funkciókat, és nyomon követik a viselőjük tevékenységét. Ezek a wearable, ill. hearable megoldások elsősorban az ép hallásúaknak szólnak, ezért nem hasonlíthatók össze a hallókészülékekkel.

 
A hearable eszközök elsődleges funkciója, hogy a jól hallók számára kiszűrjék azokat a zajokat, amelyeket nem szeretnének hallani, míg a hallókészülékek a halláskárosultak számára biztosítanak teljesebb hallásélményt. A hearable eszközöket ezért elsősorban életviteli termékekként használják, hogy a zenét, a telefonbeszélgetéseket és egyéb digitális jeleket közvetlenül a fülbe továbbítsák.

 

Hogyan működnek a jövő hallókészülékei?

Az eddig elért óriási technológiai előrelépések ellenére a hallókészülékek mind a mai napig nem tudják teljes mértékben pótolni az emberi hallást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 466 millióan szorulnak technikai segítségre a halláshoz. A kutatók és fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy az érintettek jobban hallhassanak. Számos elképzelés létezik már arról, hogy a jövőben hogyan fognak működni a hallókészülékek, és hogyan lehet majd őket vezérelni.
Gondolattal történő vezérlés
Talán a nem is olyan távoli jövőben már megvalósítható lesz, hogy a saját gondolatainkkal irányítsuk a hallókészülékünket. A tudósok olyan hallókészülékek kifejlesztésén dolgoznak, melyek dinamikusan követik a viselőjük akaratát és szándékát. Így ha például két társaság között helyezkedik el, akik éppen beszélgetnek, és Ön csak az egyikre szeretne odafigyelni, a hallókészülék felismeri, hogy mit szeretne hallani, és csak a kívánt beszélgetést közvetíti Ön felé.*
Tekintettel történő vezérlés
A tervek szerint a legmodernebb hallókészülékek képesek lesznek arra, hogy a fej- és szemmozgás alapján igazodjanak a viselőjük szándékaihoz a beszélgetés során. Így egy napon akár a tekintetével döntheti majd el, hogy kit vagy mit szeretne hallani.**
A belső fül sejtjeinek újraélesztése
A Harvard és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói megtalálták annak a módját, hogy – egyelőre csak állatkísérletek alapján – hogyan lehet újra életre kelteni a belső fül mélyén található sejteket. A korábbi kísérletekhez képest az jelenti az áttörést, hogy rájöttek, hogyan juttathatják el a károsodott idegeket és sejteket helyreállító gyógyszereket arra a helyre, ahol ki kell fejteniük a hatásukat.

*Saar-vidéki Műszaki és Gazdasági Főiskola
**Az Oldenburgi Egyetem Hearing4All kutatóközpontja

Izgalmasan hangzik a jövő, nem igaz? Lehet, hogy még eltart egy darabig, amíg piacképessé válnak az említett technológiák, mi azonban folyamatosan beszámolunk Önnek a hallókészülékeket érintő technológiai újdonságokról. Addig természetesen itt is megtalálhat minden tudnivalót a vezető gyártók legjobb hallókészülékeiről és a megfelelő hallókészülék kiválasztásáról. Ha pedig új hallókészülékre lenne szüksége, egyszerűen látogasson el egyik tapasztalt audiológusunkhoz személyes tanácsadás céljából.

További témák

Mit várhatok egy hallókészüléktől?
Mennyibe kerül egy hallókészülék?