H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Az ép hallás minőségi életet biztosít, megkönnyíti a kommunikációt, és erősíti az emberi kapcsolatainkat. Az emberi fül azonban érzékeny szerv, mely a túlzott igénybevétel – vagy egyszerűen az életkor – következtében veszíthet teljesítményéből. Ha úgy érzi, hogy romlik a hallása, ajánlott hallásvizsgálatot végeztetnie – nem tart sokáig, ráadásul biztonságérzetet ad.

Végeztessek hallásvizsgálatot?

A hallásveszteség első jelei általában az 50. életévtől jelentkeznek, de gyermekek és fiatal felnőttek is szenvedhetnek a korlátozott hallástól. A többéves túlterhelés következtében az érintettek rendszerint először a 2000–5000 Hz frekvenciájú hangokat nem hallják többé. Ez a frekvencia alig észlelhető az emberi fül számára, így csak érintőlegesen befolyásolja a beszédértést. Ezért a fokozatosan kialakuló hallásveszteséget eleinte egyáltalán nem vesszük észre, amíg nem kezdenek el halmozottan jelentkezni a halláscsökkenés további jelei. Nem mindig egyszerű beismernünk magunknak, hogy nagyothallunk, de ez az első lépés a jobbulás felé.

A partnernek vagy a hozzátartozóknak gyakran már egyértelmű a helyzet, amikor az érintett még mindig úgy gondolja: „Nálam minden a legnagyobb rendben.“
A hallás ellenőrzésére is igaz a szabály, hogy minél előbb, annál jobb! A kezeletlen hallásveszteség ugyanis súlyos következményekkel járhat: depresszióhoz és demenciához vezethet, és akár káros fizikai hatásai is lehetnek. Sok orvos ezért azt javasolja, hogy egészségünk védelmében évente egyszer menjünk el hallásvizsgálatra. Biztos, ami biztos.

Három perces online hallásvizsgálatunk segíthet Önnek abban, hogy előzetes képet kapjon a hallásáról.
 

Önértékelő kérdések:

Ha úgy véli, vagy mások úgy gondolják, hogy a hallása már nem a régi, a szakember által végzett hallásvizsgálat előtt egyszerűen ellenőrizheti önmagát is: Ha két méter távolságról még megérti az elsuttogott szavakat, akkor valószínűleg nincs halláskárosodása.
 
A következő „igennel“ és „nemmel“ megválaszolható kérdések segíthetnek Önnek az előzetes felmérésben:
Társalgás
 • A beszédet és a hangokat elég hangosnak érzi, de mégsem hallja elég tisztán?
 • Az a benyomása, hogy sokan csak motyognak vagy érthetetlenül beszélnek?
 • Gyakran kéri arra a beszélgetőpartnereit, hogy megismételjék az elhangzottakat?
Különleges helyzetek
 • Nehezen érti meg a telefonban elhangzottakat?
 • Előadásokon vagy színházban legszívesebben a legelső sorokban ül?
 • Nagyobb körben nehezére esik követnie a beszélgetés fonalát?
 • Ez annál nehezebb, minél nagyobb a háttérzaj?
 • A hétköznapi csevej – a könnyed társalgás – már egyáltalán nem könnyed, inkább megerőltető az Ön számára?
 • Már nincs kedve szórakozni és egyéb eseményeken részt venni?
Hétköznapok
 • Olykor megkérdezik Öntől, hogy miért szól olyan hangosan a televíziója?
 • Előfordul, hogy nem hallja meg a csengőt vagy a telefont?
 • Úgy érzi, hogy egyre kevesebb madár csicsereg odakint?
 • Gyalogosként olykor meglepik és megijesztik az elhaladó autók, mivel nem hallja meg őket időben?
 • Néha vagy akár állandóan zajt hall a fülében – fülzúgás gyötri?
Ha őszintén megválaszolja magának az iménti kérdéseket, gyorsan valós előzetes képet kaphat a saját hallásáról.
 
Ha több mint két kérdésre válaszolt „igennel“, vizsgáltassa meg hallását egy audiológussal vagy egy fül-orr-gégész szakorvossal. Tudjon meg többet arról, hogy mivel is foglalkozik egy audiológus.

Hogyan zajlik a hallásvizsgálat?

Az audiológus először feltesz néhány kérdést a személyes helyzetével kapcsolatban. Például: hogyan vette észre, hogy rosszabbul hall? Munkahelyén szélsőségesen nagy hangerőnek van kitéve? Válaszai segítéségével az audiológus előzetes képet alakíthat ki a problémáról. Magára a vizsgálatra végül laboratóriumi, nem valós körülmények között kerül sor. A hétköznapokban a hallása még egy sor más jellegű terhelésnek is ki van téve. Ezeket a vizsgálat kiértékelése során a szakember figyelembe veszi.
 
A hallásvizsgálatot általában egy hangszigetelt helyiségben vagy kabinban végzik el. Fejhallgatón keresztül különböző frekvenciájú hangokat játszanak le Önnek a 125 és 8000 Hz közötti frekvenciatartományban – tehát az egészen mélyektől az egészen magasakig. Mindkét fülét külön vizsgálják, a vizsgálat pedig kifejezett halk – a nem hallható tartományba tartozó – hangokkal kezdődik, majd fokozatosan emelkedik a hangerő. Önnek pedig jeleznie kell, amint először észleli a hangot, legtöbbször egy gomb vagy egy billentyű megnyomásával.

A fejhallgatós vizsgálat után ugyanezt a tesztet még egyszer el lehet végezni vibráció segítségével a koponyacsonton is.
Erre azért van szükség, hogy meg lehessen állapítani vagy ki lehessen zárni a középfül esetleges károsodását.
 
A hallásvizsgálatot egy ún. audiogramon értékelik ki. Az audiogram egy skálán jeleníti meg a hangokat, ezzel ad képet a hallásküszöbről decibelben. A fül-orr-gégész vagy audiológus pedig leolvashatja róla, hogy mely frekvenciákon észlelhető eltérés az ép hallással szemben. Ez nemcsak a hallászavarok különböző fajtáinak diagnosztizálásában segít, hanem a megfelelő hallókészülék kiválasztásában is. A hallásvizsgálat így nem pusztán a diagnózis felállításának, hanem a hallókészülék-vásárláshoz nyújtott tanácsadásnak is elengedhetetlen része. A vizsgálatot követően az audiológus javasol Önnek néhány különböző hallókészüléket, melyeket kipróbálhat, hogy személyre szabottan lehessen megállapítani, melyik modell ideális az Ön számára.
 
További hasznos tudnivalókat talál az audiogrammal kapcsolatban itt.
 

Néhány tipp a felszültségoldáshoz

Sokan nagyon izgulnak a hallásvizsgálat előtt. Egyrészt nem tudják pontosan, hogy mi vár rájuk, másrészt félnek az eredménytől.

Bármelyikről is legyen szó, az idegesség negatívan befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. Az, hogy milyen gyorsan ismer fel egy hangot, nagyban függ a reakcióidőtől, de az aktuális közérzetétől is – kialudta-e magát, stresszes-e vagy éppen fáradt.

Ezért szánjon rá elegendő időt, és próbáljon meg nyugodtan és kipihenten elmenni a hallásvizsgálatra. Ha elkíséri valaki, aki nyugtatóan hat Önre, szintén sokat segíthet.

Segítheti a felkészülést néhány tipp, melyekkel oldhatja a feszültséget:

 • Nyugodtan kérje meg az audiológust, hogy magyarázza el a vizsgálat menetét.
 • A vizsgálat előtt próbálja ki és nyomja meg a gombokat.
 • Ügyeljen arra, hogy a fejhallgató jól illeszkedjen a fejére. Ha szükséges, vegye le a szemüvegét, vagy simítsa a haját a füle mögé.
 • Próbáljon meg nyugodtan lélegezni, és helyezkedjen el a lehető legkényelmesebben.
 • A hangerő növekedésének tempója csökkenthető, az egyes hangok lejátszása közötti idő pedig növelhető. Ne legyen szégyenlős, nyugodtan kérje, hogy lassabban haladjon a vizsgálat.
 • Minden vizsgálat megismételhető!

Milyen gyakran célszerű hallásvizsgálatot végeztetni?

A rendszeres hallásgondozás rendkívül fontos, mivel a hallás a halláscsökkenés miatt kijön a gyakorlatból. Azt javasoljuk, hogy a hallásgondozás keretében évente ellenőriztesse a hallását. A rendszeres hallásvizsgálat segítségével megállapítható, hogy változott-e a hallóképessége, és ha igen, akkor hogyan. Minél tovább kezeletlenül marad a hallásveszteség, annál tovább tart a lehető legjobb teljesítmény visszaállítása.

Hol végeztethetek hallásvizsgálatot?

Hallásvizsgálatot bármely választott fül-orr-gégész szakorvosnál vagy a közelben praktizáló audiológusainknál végeztethet.

Kell fizetni a hallásvizsgálatért?

A hallásvizsgálat audiológusainknál ingyenes, és mindössze 15 percet vesz igénybe, mégis biztonságot adhat.

Néhány tipp a hozzátartozóknak – így segíthet

Így támogathatja a hallásproblémával élőket:
 • Tájékozódjon arról, hogy milyen tünetek léphetnek fel nagyothallás esetén.
 • Ha észreveszi a hallásprobléma jeleit egy barátján vagy a partnerén, próbáljon meg beszélni vele erről nyugodt körülmények között. Ajánlja fel a segítségét a következő lépések során, vagy csinálják meg közösen az online hallásvizsgálatot.
 • Ha megállapítást nyert a hallásveszteség, és hallókészüléket írnak fel, erősítse meg az érintettet a hallókészülék mellett hozott döntésében. Leginkább addig lépnek fel kétségek, amíg az érintett meg nem szokja a hallókészülékét – ilyenkor segíthet az Ön motivációja!
 • A hallásveszteséggel élők akkor értik meg a legkönnyebben a beszélőt, ha az tisztán, jól artikuláltan, lassan és szemtől szemben beszél velük. Erre mindenképpen ügyelni kell. Ha beszélgetőpartnere esetleg nem érti, amit mond, inkább fogalmazza meg másképp a mondandóját ahelyett, hogy újra és újra ugyanazokat a szavakat ismételgeti. Ebben az időszakban türelemmel és megértéssel segíthetünk a legtöbbet.

További témák

Audiológusaink
Mi az audiogram?