H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Gondolt már arra, hogy füle is védelemre szorulhat? Még nem? Ezzel bizonyára nincs egyedül. Gyakran meg sem fordul a fejünkben, hogy milyen következményekkel járhatnak a hétköznapi zajok a hallásunkra. Ugyanis a tartós zaj nemcsak hallásveszteséghez vezethet, hanem számos egyéb egészségügyi kockázattal is járhat. Itt többet is megtudhat a zaj hatásairól, és arról, hogy hogyan óvhatja meg hallását a legjobban.

Miért kell óvni a hallásomat?

A szemünkkel ellentétben, melyet szemhéjunknak köszönhetően azonnal be tudunk csukni, a fülünk nem tud magától védekezni a zaj ellen. A hallásunkat nem tudjuk tudatosan kikapcsolni vagy rövid időre szüneteltetni – a fülünk folyamatosan fogadja a hangokat és zajokat. Ezért a szőrsejtek a rendszeres vagy akut erős zajterhelés következtében károsodhatnak, vagy akár el is halhatnak. A legrosszabb esetben pedig hallásveszteség alakulhat ki.

Annak érdekében, hogy továbbra is élvezhessük az élet hangjainak teljes spektrumát, tennünk kell valamit a legfontosabb érzékszervünk védelmében. Ha nem teszünk érte semmit, előfordulhat, hogy egyszer csak nem hagyatkozhatunk már rá többé – legyen szó a társalgásról, vagy akár a veszélyhelyzetekről.
Üzleti találkozó étteremben

Milyen egészségügyi következményei lehetnek az erős zajterhelésnek?

Gyakran eszünkbe sem jut, hogy hallásunk mennyi hétköznapi helyzetben van kitéve veszélynek: a diszkókban és koncerteken szóló túl hangos zene vagy éppen az otthoni barkácsolással járó zaj már a fiatalabbaknál is a hallóképesség károsodását okozhatja rövid idő alatt. A 80 decibel hangerejű tartós zajok, mint például egy forgalmasabb út hangjai, már a veszélyes tartományban vannak, tehát tartósan károsíthatják a hallást. A zaj okozta nagyothallás mellett, amely egyre több embert érint, a hangos zajok fülzúgás kialakulásához vagy akusztikus traumához is vezethetnek.
A tartós zaj azonban nemcsak a fülünkre, hanem az egész testünkre is hatással van. Hiszen az emberi test minden zavaró zaj hatására készültségi állapotba kerül. Ennek következtében stresszhormonok szabadulnak fel, gyorsabban ver a szívünk, emelkedik a vérnyomásunk, és szaporábban vesszük a levegőt. A zajártalom járhat továbbá koncentrációzavarral, a teljesítőképesség romlásával, alvászavarokkal, magas vérnyomással, és akár szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is.
Megfelelő hallásvédelemmel azonban hatékonyan megelőzheti a halláskárosodást és az egyéb egészségügyi kockázatokat.

Szükségem van hallásvédelemre?

Mindannyiunknál változó, hogy mikortól érzékeljük zavarónak vagy kellemetlennek a zajt. A fájdalomküszöb kb. 120 decibelre (dB) tehető, ugyanakkor már a 80 dB-es utcai zaj, motorhangok vagy diszkózene is káros hatással lehet az egészségre. 

Hallásvédelmi stratégiák

A halláscsökkenés megelőzése érdekében tartson szem előtt néhány hallásvédelemre vonatkozó tippet. A hallásvédő eszközök könnyen alkalmazhatók, és jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb káros zajnak legyenek kitéve a fülei, Ön pedig tovább élvezhesse a kifogástalan hallást.
Vegye le a hangerőt!
Legyen szó rádióról, televízióról vagy MP3-lejátszóról: ügyeljen arra, hogy ne lépjen túl egy bizonyos hangerőszintet, és inkább állítsa halkabbra a készüléket.
Csökkentse a zajt!
Csökkentse a párhuzamosan működő hangforrások számát. Az egyidejű beszélgetés, a számítógépen szóló zene és a bekapcsolt elektromos készülékek mind megterhelik a fülét.
Vásároljon halk készülékeket!
A mosógép, mosogatógép, hűtő és egyéb elektromos készülékek vásárlása során figyeljen oda a feltüntetett decibelértékekre: minél kisebb ez a szám, annál halkabban működik a készülék, ezért annál kedvezőbb a hallására nézve.
Tartson távolságot a hangforrástól!
A lehető legtávolabb helyezkedjen el a hangforrástól. Ha túl hangosnak találja, menjen távolabb, még akkor is, ha így esetleg el kell hagynia az adott helyiséget.
Viseljen hallásvédő eszközt!
Ha nagy hanggal járó tevékenységet végez, pl. füvet nyír vagy fűrészel, mindenképpen viseljen hallásvédő eszközt. Egy körfűrész akár 110 dB erősségű hangot is kibocsáthat – tehát csak épphogy nem éri el a fájdalomküszöböt!
Óvja a hallását!
Társalgás, telefoncsörgés, zenehallgatás vagy közeledő autók: egyik legfontosabb érzékünk, a hallás szinte észrevétlenül segít a hétköznapok során. Ha azt szeretnénk, hogy egész életünk során végigkísérjen a hallásunk, óvjuk tudatosan a fülünket.
Fogjuk be a fülünket!
Ami a gyermekeknél még reflex, arra a felnőtteknek már tudatosan kell odafigyelniük: ha hirtelen erős zajártalom éri, fogja be szorosan a fülét, és menjen távolabb!
Ezeknek az egyszerű tanácsoknak a betartásával megóvhatja a fülét, hogy hallása továbbra is kifogástalanul működjön. Így gondoskodhat arról, hogy az élet minden hangját hallhassa és élvezhesse.

Milyen típusai vannak a hallásvédő eszközöknek?

Ha meg szeretné védeni a fülét a magas hangerőtől és az azzal járó káros egészségügyi következményektől, számos különböző hallásvédő eszköz közül választhat az adott helyzetnek és igényeknek megfelelően. Az alábbiakban többet megtudhat a hallásvédő eszközök főbb típusairól:
fülvédő

Fültok típusú hallásvédők (fejpántos fülvédők)

A fültok típusú hallásvédők különösen jól tompítják a hangot, és közvetlenül a fején, illetve védősisakra erősítve viselhetők. Egyes modelleket egyszerűen össze lehet zárni, így tartós, és rövid ideig tartó zajterhelés esetén is jól alkalmazhatók.
füldugók

Füldugók (habanyagból készült dugók)

A füldugók bőrbarát és rugalmas habanyagból készülnek. Behelyezés előtt összenyomhatóak, majd a fülben felveszik a hallójárat alakját.
füldugó

Szilikon/akril füldugók

Ezek a füldugók kényelmes viselést és természetes szellőzést biztosítanak a fül számára. Különösen alkalmasak olyan szituációkhoz, melyek során gyakran váltakoznak a hangosabb és a halkabb munkafázisok.
Az AudioNova füldugók nem blokkolják a hangokat, így nem szigetelnek el a külvilágtól. Egyszerre nyújtanak természetes élményt és védelmet. 
Tekintse meg választékunkat itt: Füldugók
Egyéni fülvédő illesztékek

Egyéni fülvédő illesztékek

Ezeket az eszközöket a hallójáratról vett lenyomat alapján készítik el, így teljesen személyre szabott hallásvédelmet biztosítanak. Az egyedi készítésű hallásvédő fülillesztékek rendkívül kényelmesek, és különféle hangszűrőkkel vásárolhatók meg. Így az adott helyzetnek megfelelő zajvédelmet választhatja ki. Kaphatóak speciális, zenészek és gyakori koncertlátogatók, motorosok, úszók és vadászok számára készült füldugók is.
Tekintse meg választékunkat itt: Füldugók
Ha erősen zajos környezetnek van kitéve, zavarják a zajok, vagy egyszerűen nem tud megfelelően koncentrálni, mindenképpen ajánlott a hallásvédő eszközök használata. A különböző szűrőknek és hangszigetelési értékeknek köszönhetően tökéletes hallásvédelmet kínálunk számos szabadidős tevékenységhez - legyen szó úszásról, motorozásról, otthoni barkácsolásról vagy éppen fesztiválok látogatásáról. Audiológusaink szívesen segítenek Önnek választani.

További témák

A hallókészülékek fajtái