H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Ahogyan minden ember más, úgy nincs két egyforma hallásprobléma sem. Ennek megfelelően nincs EGYETLEN olyan hallókészülék sem, amely mindenki számára megfelelő lenne. Szerencsére azonban egy audiológus segítségével mindenki megtalálhatja azt a hallókészüléket, amely tökéletesen megfelel egyéni igényeinek és a halláscsökkenés mértékének. Az alábbiakban megtudhatja, mire érdemes odafigyelnie a hallókészülék kiválasztás során.

Hogyan állítják fel a diagnózist?

Úgy érzi, hogy a beszélgetések során vagy otthon a tévé előtt egyre rosszabbul hall? Esetleg már jelezték is Önnek a beszélgetőpartnerei, hogy meg kellene vizsgáltatnia a hallását? Mindez a potenciális nagyothallás jele lehet.

Ha ki szeretné deríteni, hogy hallásveszteségben szenved-e, az itt elérhető ingyenes online hallásvizsgálatunk segítségével előzetes értékelést kaphat a hallásáról. Ezt követően azt javasoljuk, hogy audiológusával is végeztessen el egy  ingyenes, kötelezettségmentes hallásvizsgálatot. Ennek keretében a szakember olyan teszteket is elvégez, mint például a hangszintmérés vagy az audiogram.
 
Amennyiben megállapítást nyer, hogy Önnek hallásvesztesége van, az audiológus személyre szabott tanácsokkal segíti a szükségleteinek megfelelő modell megtalálásában.
Fül-orr-gégész vizsgálatra is sor kerül, amely alapján az orvos megállapítja, hogy milyen egészségügyi okok húzódnak a hallásvesztesége hátterében. Kivizsgálja, hogy a nagyothallásnak szervi okai vannak-e és ellátható-e hallókészülékkel.
A hallókészülékek többségére NEAK támogatás igényelhető.
Az orvos által kiállított rendelvény szükséges ahhoz, hogy elő tudja készíteni a költségek elszámolását az egészség-, illetve társadalombiztosítójánál.  
 

Milyen hallókészüléket vásároljak?

Számos tényezőtől függ, hogy milyen hallókészülék megfelelő az Ön számára. Függ egyrészt a nagyothallás módjától és mértékétől, másrészt pedig az egyéni élethelyzettől és munkakörülményektől: ha sokat kell emberekkel foglalkoznia vagy telefonálnia, más típusú hallókészülékre lesz szüksége, mint ha például sokat vezet autót, aktívan végez szabadidős tevékenységeket, vagy éppen főként otthon tartózkodna. Ezeket a tényezőket figyelembe véve már leszűkül a számba vehető modellek köre. Gyakran döntő szerepet játszik a hallókészülék-vásárlás során az is, hogy mennyire nyitott az új technológia iránt, hogy milyen támogatási összeget nyújt a betegbiztosító, és természetesen, hogy Önnek mennyire kényelmes a hallókészülék viselése.

Ilyen tekintetben jelentős különbségek vannak a fül mögötti készülékek és a hallójárati készülékek között is. A kialakítás típusa és az adott funkciók természetesen a hallókészülékek árát illetően is különbségekhez vezetnek. Általában a fül mögötti hallókészülékek kedvezőbb áron kaphatók, mint a hallójárati hallókészülékek. 
A kedvezőbb áron kapható és a prémium kategóriás hallókészülékek leginkább az elérhető kiegészítő funkciók tekintetében különböznek egymástól. Így például a korszerű hallókészülékek közvetlenül csatlakoztathatók okostelefonhoz, televízióhoz vagy audiokészülékhez. A választás során az áramellátást is célszerű figyelembe venni: dönthet olyan modell mellett, amelynek elemét rendszeresen cserélnie kell, vagy választhat akkumulátorral felszerelt modellt is.

Ezért mindenképpen hasznos, hogy összehasonlító képet kapjon a hallókészülékekről. Az alábbiakban felfedezheti a különféle gyártók modelljeit, és megtudhatja, hogy melyiknek mi az előnye. Audiológusainknál pedig természetesen le is tesztelheti a hallókészülékeket, és ki is próbálhatja a viselésüket. 

A hallókészülék és a halláserősítő készülék közötti különbség

Felmerült Önben a kérdés, hogy hallásvesztesége fényében esetleg halláserősítő készüléket válasszon-e?
Egy dolog biztos: egy halláserősítő készüléket nem lehet egyértelműen összehasonlítani egy hallókészülékkel. Habár a halláserősítő készüléknek is van egy mikrofonja és egy erősítője, valamint felépítésében és formájában emlékeztet a hallókészülékekre, csak a hangerőt tudja vele növelni, így nem tudja a saját egyedi hallásveszteségéhez, illetve a személyes igényeihez igazítani. Ezen túlmenően a halláserősítő készüléket nem orvos írja fel, és általában mindenféle tanácsadás nélkül árusítják őket. Hallásveszteség esetén tehát inkább a hallókészülék használatát javasoljuk. 
 

Hogyan történik a hallókészülék optimális beállítása?

Annak érdekében, hogy a beszédértés minden hétköznapi helyzetben biztosítva legyen, előbb meg kell találni a hallókészülék tökéletes beállítását. Ebben tapasztalt audiológusaink nyújtanak segítséget Önnek. Közösen választhatják ki a legmegfelelőbb hallókészüléket, és a hallásgörbéje alapján állítják be kifejezetten az Ön számára. A hallókészülék tesztelése során a készüléket néhány egymást követő alkalom során az Ön személyes igényeire szabják. A beállításokat addig optimalizálják, amíg teljes mértékben elégedett nem lesz velük, és – mindenekelőtt – amíg hozzá nem szokott az újra visszanyert hallásához.
Az agynak ugyanis először meg kell szoknia, hogy „újra hall“, hiszen a folyamat nem olyan gyorsan zajlik le, mintha például egyszerűen feltennénk egy szemüveget. A saját hallókészülék illesztése, valamint a trenírozás a technológia kezelése szempontjából némi türelmet igényel. Viszont mindenképpen megéri: egy jól működő és tökéletesen beállított hallókészülék visszaadja a jó hallással járó életminőséget! Tapasztalt audiológusaink szívesen segítenek Önnek a kiválasztásban és a beállításban.

A jó halláshoz vezető út lépései: 

1. lépés: Igényekre szabott megoldás
Részletesen tisztázzuk, hogy milyen hétköznapi helyzetekkel kell megbirkóznia a hallásának, és pontos, egyedi hallásprofilt állítunk fel. Ezt követően közösen, az igényeinek megfelelően kiválasztjuk a megfelelő hallókészüléket, és készítünk egy ajánlatot, amely semmilyen kötelezettséggel nem jár az Ön számára. Ennek során pontosan tájékoztatjuk minden esetlegesen felmerülő költségről.
2. lépés: Új hallás
Ezután új hallókészülékét a hallási szükségleteihez igazítjuk. Ezt egy próbaidőszak követi, mely során különböző helyzetekben próbálhatja ki a készüléket.
3. lépés: A minőség ellenőrzése
Ekkor újra megvizsgáljuk a hallásélmény minőségét. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhesse a hallás élményét, az audiológus elvégzi a hallókészüléke finombeállításait. Ezen túlmenően tanácsokkal és segítséggel látjuk el az egészség-, illetve társadalombiztosítójánál felmerülő ügyek lebonyolításában.

További témák

Új hallókészülék – hogyan tovább?
Mennyibe kerül egy hallókészülék?