H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Hallókészüléke egész nap elkíséri, és segít Önnek abban, hogy újra aktív résztvevője legyen a beszélgetéseknek, és ezáltal a társasági életnek. A korlátlan hallásélmény élvezetéhez elengedhetetlen a hallókészülék rendszeres ápolása és karbantartása. A következő tippek abban nyújtanak segítséget, hogy meghosszabbíthassa a hallókészüléke élettartamát.

Mire ügyeljek a hallókészülék ápolása során?

Habár napjaink hallásrendszerei már kicsik és láthatatlanok, mégis a legmodernebb csúcstechnológia rejlik bennük. A külső behatásoktól csak gondos ápolással védhetők meg.
Nők beszélgetnek

Az alábbiakban néhány általános tippet olvashat az ápolásra vonatkozóan:

  • A tisztítást, az elemcserét, valamint a hallókészülék behelyezését és kivételét mindig puha felület felett végezze. Így megakadályozhatja, hogy a hallókészülék megsérüljön, ha esetleg leesik. Ha a felület egyszínű, akkor a kisebb részeket is könnyebben megtalálja rajta.
  • A hallókészülékek általában nem vízállóak, ezért úszás, tusolás vagy szaunázás közben lehetőleg ne viselje készülékét.
  • Mielőtt behelyezné a hallókészüléket, füle legyen kellően száraz.
  • Ha a hideg miatt sapkát húz a fülére, akkor óvja a hallókészülékét is.
  • Röntgen-, MRT- és CT-vizsgálatok során mindig vegye ki a hallókészüléket. 
  • Ügyeljen arra, hogy kozmetikai termék, például smink vagy hajlakk ne kerüljön a hallókészülékére. Lehetőleg csak akkor helyezze be a hallókészüléket, ha ezeket a termékeket már felvitte a kívánt testfelületre.
A következőkben megtudhatja, miként tisztítsa, szárítsa és tárolja hallókészülékét, hogy sokáig örömét lelhesse a használatában.

A hallókészülék tisztítása

Mivel az izzadtság eltömítheti vagy ragacsossá teheti a mikrofonbemeneteket, a fülzsír pedig a hangerő-szabályozókat, rendkívül fontos, hogy a hallókészüléket naponta tisztítsa, és eltávolítsa róla a fülzsírt. A rendszeres tisztítást Ön is egyszerűen elvégezheti. Habár a professzionális tisztítást az audiológusával is elvégeztetheti, a mindennapos tisztítás során erre nem lesz szükség. A következőkben néhány tippel szolgálunk Önnek, és bemutatjuk a hallójárati, illetve a fül mögötti hallókészülékek mindennapos tisztításának leghatékonyabb módszereit.
Hallójárati hallókészülékek
Hallójárati készülékét puha, száraz kendővel vagy kifejezetten erre a célra szolgáló nedves törlőkendővel törölje le. Utóbbit az audiológusánál szerezheti be [link az egyeztetéshez]. Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön folyadék a mikrofonra és egyéb nyílásokba.

A hallójárati hallókészülékek esetében szűrőrendszer gondoskodik arról, hogy ne kerüljön fülzsír a készülék belsejébe. Ezt a szűrőrendszert viszont rendszeresen cserélni kell. A fülzsírt, más néven cerument az általában a készülékhez mellékelt apró kefékkel, de akár puha sörtéjű fogkefével is eltávolíthatja.
Fül mögötti hallókészülékek
A fül mögötti készülékek esetében a külső hangszórókat naponta le kell törölni egy száraz tisztítókendővel. Ehhez lehetőleg távolítsa el a rögzítőernyőt. Azt, hogy ezt pontosan hogyan is teheti meg, megtalálja a hallókészüléke használati útmutatójában.

További tippek a hallókészülék tisztításához:

  • Lehetőleg minden nap ellenőrizze, hogy nem látható-e szennyeződés a hallókészüléken. Az esetleges szennyeződéseket óvatosan törölje le puha, enyhén nedves törlőkendővel.
  • Az ápoláshoz soha ne használjon alkoholt vagy egyéb erős tisztító- vagy oldószert. Ezek ugyanis károsíthatják az elektromos alkatrészeket.
  • A tisztítás során ne használjon hegyes, éles tárgyakat, például ollót vagy tűt. A tisztítást mindig az erre a célra kifejlesztett speciális tisztítókefékkel végezze.
  • A tisztítás során ügyeljen arra, hogy a keze tiszta és száraz legyen.

Pótelemek és akkuk

A hallókészülékekben alkalmazott legmodernebb technológia csak a megfelelő elemek használata mellett működik kifogástalanul. Ezért kizárólag speciális hallókészülék-elemeket használjon.
 
Az elem üzemideje a készüléktől, a viselési időtől és az elem méretétől függ. A legtöbb elemet 1-2 hetente kell kicserélni. Ezért hasznos lehet, ha mindig előre gondoskodik elegendő számú elemről, a hosszabb utak előtt pedig ne feledkezzen meg a pótelemekről. Az elemeket száraz, hűvös helyen tárolja.

Ugyanakkor már választhat olyan hallókészüléket is, amely elem helyett akkuval működik. Ezek egyetlen feltöltéssel akár 24 óra hallásélményt biztosítanak.
Vigyázat! Ne cserélje fel a bal és a jobb oldali hallókészüléket, mivel mindkét oldal teljesítménye egyedileg van beállítva. A megkülönböztethetőség érdekében általában színek jelölik az egyes hallókészülékeket (a piros a jobb oldalit, a kék a bal oldalit). Amennyiben a meglévő hallókészülékén nincs ilyen jelölés, az audiológus utólag is tudja pótolni azt.
 
Audiológusainktól bátran kérhet tanácsot hallókészüléke ápolásával kapcsolatban, illetve a professzionális karbantartást is szívesen elvégzik. Ha betartja az említett ápolási tippeket, már semmi sem állhat a tartós hallásélmény útjába.

A hallókészülék szárítása és tárolása

A tisztítás után gondosan szárítsa meg az egész hallókészüléket, mielőtt ismét összeszerelné. A nedvesség károsíthatja a készüléket, ami hibás működést eredményezhet, és megrövidítheti az élettartamot. Ha mégis nedvesség érné a hallókészüléket, a szárításhoz semmiképpen ne használjon hajszárítót, fűtőtestet, mikrohullámú sütőt vagy hasonló eszközöket, mivel az erős hő felpuhíthatja és deformálhatja a műanyag alkatrészeket, illetve műszaki károkat okozhat.
 
A kíméletes szárításhoz használhat kis méretű fújtatót, szárítódobozt vagy szárítótasakot. Ezeket a kiegészítőket audiológusánál szerezheti be. A hallókészüléket éjszakánként általában célszerű szárítódobozban tárolni, amely elektronikusan végzi el a szárítást, és UV-fény segítségével gondoskodik a hatékonyabb tisztításról. Ügyeljen arra, hogy az elemtartó nyitva legyen, és vegye ki a hallókészülék elemét.
A hallókészülék szárításának egy másik lehetséges módja az ún. szárítótasak vagy szárítótégely használata. Ezek a szilikagél nevű vegyi anyag segítségével kötik meg a nedvességet.

Mivel a hallókészülékek rendkívül érzékenyek a nedvességre, a sugarakra és a hőre, száraz, tiszta helyen tárolandók. Ügyeljen arra, hogy készülékét ne a konyhában, a fürdőszobában vagy a fűtőtestek közelében tárolja. Ha olyan helyre teszi el a készülékét, ahol a gyermekek vagy a háziállatok nem férhetnek hozzá, könnyebben meg is fogja találni. 

További témák

Elemek hallókészülékekhez