H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Ha esetleg Önt is érinti a hallásveszteség, nagyon fontos, hogy olyan szakemberhez forduljon tanácsért, akiben megbízik. Egy jó audiológus szóbeli és gyakorlati segítséget nyújt Önnek, elvégzi a hallásméréseket, illetve megfelelő hallókészüléket ajánl, melyet aztán pontosan az Ön személyes igényeihez igazít. Itt minden tudnivalót megtalál az audiológiáról: megtudhatja, hogy mire számíthat az első látogatás alkalmával, hogy hogyan segíthetnek Önnek, és hogy milyen képzettséggel rendelkezik egy audiológus.

Mivel foglalkozik egy audiológus?

Az audiológus a halláscsökkenéssel élő embereknek segít. Ennek keretében tanácsot nyújt a hallásveszteséggel élőknek, kezeli őket, és gondoskodik a hallókészülékek megfelelő egyéni illesztéséről. A hallókészülékek professzionális karbantartása szintén az audiológus feladatai közé tartozik.

Kihez forduljak a hallásveszteséggel kapcsolatban?

Ha a kezdődő nagyothallás jeleit tapasztalja, első lépésben érdemes felderíteni a probléma hátterében rejlő okokat. Ha azt gyanítja, hogy halláscsökkenésben szenved, minél hamarabb keressen fel egy audiológust vagy fül-orr-gégész szakorvost. Ezzel megteszi az első lépést egy jobb minőségű élet felé.

Első lépésként egy általános fül-orr-gégészeti vizsgálatra kerül sor. Ezt követően az audiológus ingyenes hallásvizsgálatot végez, melyből kiderül, hogy van-e halláscsökkenése. Ezen túlmenően elemzi a személyes élethelyzetét, és tanácsot ad az Ön saját igényeinek megfelelő hallókészülékkel kapcsolatban. Egyfajta személyi szakértőként végigkíséri a teljes folyamaton keresztül, a rendelőben folytatott első elbeszélgetéstől a finombeállításokon át egészen hallókészülékének rendszeres karbantartásáig.
Miután túl van az audiológus által végzett hallásvizsgálaton, és megállapították a hallásveszteséget, a fül-orr-gégész felderíti a halláscsökkenés orvosi okait is, és adott esetben ennek megfelelően ajánl Önnek terápiás megoldásokat. Amennyiben a hallásveszteség hallókészülék viselését teszi szükségessé, azt a szakorvos recepten felírja.

Mi vár rám az audiológusnál?

Ha felkeres egy audiológust, először is egy egyéni elbeszélgetésre kerül sor tanácsadási céllal, melyet hallásvizsgálat egészít ki. A beszélgetés célja, hogy az audiológus megismerje az Ön egyéni, hallással kapcsolatos helyzetét és a személyes igényeit. Ide tartoznak például a hétköznapi kihívások, de akár a szabadidős szokásai is (pl. baráti összejövetelek, tévénézés, színház, sport stb.). Az említett információk alapján átfogó tájékoztatást kap, és megkeressük azt a hallókészüléket, amely tökéletesen megfelel az Ön igényeinek.

A hallásvizsgálat nem tart sokáig, mégis pontos képet ad arról, hogy hogyan is hall. A vizsgálat során egy speciálisan kialakított helyiségben foglal helyet, és fejhallgatón keresztül hangokat játszanak le Önnek. Az audiológus a hangokra adott reakciói alapján felállít egy hallásgörbét. A hallóképesség ezen képi megjelenítését audiogramnak nevezik. A későbbi személyes tanácsadás és a további lépések a hallásvizsgálat eredményein alapulnak.
A vizsgálatot követően kiértékelik a méréseket, és szükség esetén mintát vesznek a fülformáról a speciális fülilleszték elkészítéséhez. A fülillesztéket (otoplasztikát) az optimális illeszkedés és hangzás érdekében egyedileg gyártják le, és később kapcsolják össze a hallókészülékkel.
 
Végül sor kerül a megfelelő hallókészülék kiválasztására és illesztésére. Tapasztalt audiológusaink a legmodernebb számítógépes programok segítségével igazítják a hallókészüléket az Ön egyedi szükségleteihez.
1
Ekkor jön el az a pillanat, amikor először ismerkedhet meg új hallókészüléke hangjával – egészen különleges mérföldkő ez a jobb hallás és beszédértés felé vezető úton.
2
Az audiológus mérésekkel ellenőrzi a hallókészülék teljesítményét, és részletesen elmagyarázza a működését, ápolását és karbantartását.
3
A finomhangolásra azután kerül sor, ha már egy ideje viseli a hallókészüléket a hétköznapokban, és már tapasztalatot szerzett a használatával kapcsolatban. A hallókészülék karbantartása szintén a hallókészülék-specialista által nyújtott szolgáltatások része.

Mitől jó szakember egy audiológus?

Hallókészülék és hallókészülék között ég és föld lehet a különbség. Ugyanez igaz az audiológusokra is. A hallókészülék-vásárlás nem hasonlítható össze azzal, ha például lemegy a szupermarketbe vásárolni. A hallókészüléket minden egyes nap viselni kell. Éppen ezért rendkívül fontos az egyedi illesztés és a tökéletes beállítás. Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tényezőket, melyeket érdemes figyelembe venni a megfelelő audiológus kiválasztásakor:
Szakértelem
Ha bizalmat szavaz egy audiológusnak, annak kivételes hozzáértéssel kell rendelkeznie a saját területén. Szakterülete az emberi hallás és a hallókészülék-technológia. Ide tartozik azonban az is, hogy érthetően tudja elmagyarázni az ügyfeleknek, hogy milyen hallásproblémával állnak szemben, és hogy milyen lépésekre kerül majd sor a hallásgondozás során. A bonyolult, nehezen érthető „szakzsargon“ általában nem sokat mond a hallókészülék viselője számára – a tájékoztatás alapján csak az tud jó döntést hozni, aki mindent tökéletesen ért.
Türelem
hallókészülék próbaidőszaka eltarthat egy darabig: ahhoz, hogy a beállítások végül tökéletesek legyenek, és a hallókészülék viselője valóban jól érezze magát, általában többször el kell látogatnia a szaküzletbe. A folyamat során azonban az ügyfél soha nem érezheti úgy, hogy terhet jelent: az igazán jó audiológus türelmes, valamint minden egyéni kívánsággal és problémával alaposan foglalkozik.
A pénz nem minden!
Az audiológus feladata alapvetően az, hogy az ügyfélnek olyan különböző árfekvésű hallókészülékeket ajánljon, amelyek szóba jöhetnek az adott típusú halláscsökkenés esetén, és hogy részletesen elmagyarázza az egyes készülékek közötti különbségeket. Ha úgy érzi, hogy egyszerűen csak a legdrágább készüléket akarják eladni Önnek, akkor biztosan nincs jó kezekben.
Elég idő a kipróbálásra
A különböző márkájú és árfekvésű hallókészülékek jelentősen különböznek a hangzás, a beállítási lehetőségek és a kiegészítő funkciók tekintetében. Ahhoz, hogy meg lehessen bizonyosodni egy készülék optimális illesztéséről, lehetővé kell tenni az ügyfél számára, hogy a hétköznapokban is kipróbálhassa. Az audiológusnak minden esetben biztosítania kell az Ön számára ezt a fajta rugalmasságot.
Hozzáértő utógondozás
Aki végre megtalálta magának az ideális hallókészüléket, az nyugodtan élvezheti újonnan visszanyert hallását. Egy jó audiológus azonban az utógondozásban is segít. A kontrollvizsgálatok, vagy éppen az egészségbiztosítóval kapcsolatos ügyek lebonyolítása éppolyan fontosak, mint a gyors és hozzáértő segítség, ha egyszer mégis problémák lépnének fel a készülékkel kapcsolatban.

Milyen képzettséggel rendelkezik egy audiológus?

Az audiológusnak szakmája végzéséhez elismert szakképzettségre van szüksége. Képzésük során a jövendőbeli audiológusok elsajátítják a szakma gyakorlásához szükséges ismereteket és képességeket. Mivel a mindennapi munka során közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, elengedhetetlen számukra a nagyfokú empátia, a barátságos hozzáállás és a kiváló kommunikatív készségek. Ezen túlmenően nem hiányozhat belőlük a kézügyesség és a technológiai, illetve orvostudományi érdeklődés sem. A szakmai ismereteken túl fontos szerepet játszanak a kereskedői és társas kompetenciák is.
 
A kezdő audiológusok a gyakorlat során sajátítják el például, hogy miként nyújthatnak megfelelő tanácsadást az ügyfelek részére, és hogyan segíthetik őket a megfelelő hallásrendszer kiválasztásában, valamint a készülék illesztésében és karbantartásában. A képzettség sikeres megszerzése után az audiológusok hallókészülék-gyártó vállalkozásoknál, illetve ipari hallásrendszergyártóknál helyezkednek el.  

További témák

Mi az audiogram?
Hogyan végeztethetek hallásvizsgálatot?