H-P: 8:00-17:00 06 80 182 182
Online hallásteszt
Tesztelje hallását online hallásvizsgálatunkkal. A teszt csak pár percet vesz igénybe, és előzetes értékelést kaphat arról, hogy milyen a hallása.

Ha meg szeretné tudni, hogy még ép-e a hallása, vagy esetleg hallászavar áll-e fenn Önnél, ajánlatos megvizsgáltatnia a hallóképességét egy szakemberrel. Miután a szakember elvégezte a hallásvizsgálatot, az eredmények alapján elkészít egy ún. audiogramot. Az audiogram egy olyan grafikon, amelyről leolvasható egy ember hallóképessége. De hogy néz ki egy audiogram? Hogyan készül? És hogyan lehet leolvasni? Itt megtalálhatja a választ minden fontosabb kérdésére, és további információkat olvashat a hallásvizsgálatokkal és az audiometriával kapcsolatban.

Mi az audiogram?

Egy hallásgondozó által végzett hallásvizsgálat, mely egy sor tesztet foglal magában. Célja, hogy kiderüljön, van-e hallásvesztesége vagy sem. A hallásvizsgálat eredményeit audiogram formájában jelenítik meg.
 
A hallásgondozó az audiogram alapján többek között felismeri, hogy van-e hallásvesztesége, és amennyiben az eredmény pozitív, meg tudja állapítani a halláscsökkenés mértékét. Amennyiben hallásvesztesége van, a hallásgondozó elmagyarázza Önnek az audiogram eredményét.
 
Az audiogram a hallásküszöb vizuális megjelenítése révén ad képet a hallásáról különböző frekvenciák mellett. A hallásküszöb azt mutatja, hogy mikortól érzékel egy adott hangot. A hallásküszöb 0–25 dB között számít normálisnak. Ez egy ép hallású fiatal esetében 0 dB.
Audiogram

Hogyan készül az audiogram?

Egy professzionális hallásvizsgálat során az audiogram egy audiométer nevű mérőeszköz segítségével készül el. A hallásvizsgálat során az audiológus egy fülhallgatón keresztül bizonyos hangokat játszik le az ügyfélnek. Az egyes hangok kezdetben rendkívül halkak, majd idővel egyre hangosabbak lesznek. A mérést fülenként, külön végzik el. A leghalkabb hangot, amelyet a vizsgált személy meghall, pontosan ezzel a frekvenciával és intenzitással jelölik. A frekvencia és az intenzitás ezen együttesét „hallásküszöbnek“ nevezik. Az audiogram pedig tulajdonképpen a hallóképességet ábrázolja. Megmutatja, hogy mennyiben tér el a hallóképessége a normál hallóképességtől, és amennyiben észlelhető eltérés, hol keresendő a hallásveszteség oka.
Ez számos különböző formában és eltérő mértékben jelentkezhet. Attól függően, hogy a fül melyik része érintett, a hallásveszteség négy fő típusát szokás megkülönböztetni:
 • a vezetéses halláscsökkenést,
 • a szenzorineurális halláscsökkenést,
 • a kombinált halláscsökkenést és
 • a neurális hallásveszteséget.
A hangaudiometriát beszédaudiometria (azaz beszédértési teszt) követi. Ennek során azt határozzák meg, hogy mennyiben érinti a hallásveszteség a beszéd megértését.

Kellemetlenségi küszöb a beszédaudiometria során

A beszéd- és a hangaudiometria során megállapítják az ún. kellemetlenségi küszöböt. Ennek során szavakat, számokat, illetve hangokat játszanak le nagy hangerőn, amíg azok kellemetlenné nem válnak az ügyfél számára. Így tudják ellenőrizni, hogy a küszöb a normál tartományban van-e.
 
Az audiológus így meg tudja állapítani, hogy csökkent-e a hallóképessége, és meg tudja mondani Önnek, hogy milyen lehetőségek segítségével ellensúlyozható a halláscsökkenés.

Megjegyzés:

Az online hallásvizsgálat semmiképpen sem helyettesítheti a hallás szakszerű ellenőrzését. Ezért minden esetben kérje ki hallásgondozója véleményét is.

A hallásvizsgálat kiértékelése: Hogyan lehet leolvasni egy audiogramot?

Egy audiogram két tengelyt ábrázol. A függőleges tengelyről a hangerő és az intenzitás olvasható le, melyet decibelben mérnek (dB). Minél mélyebben mozdulunk el a tengely mentén, annál hangosabb a hang. A tengely csúcsán a leggyengébb hang található (0 dB). Ezt a hangot normál esetben még épphogy meghallja az ember.
 
A vízszintes tengelyről a hangfrekvencia és a hangmagasság olvasható le, melyeket hertzben (Hz) mérnek. Minél inkább jobbra mozdulunk el a tengely mentén, annál magasabb a frekvencia. Akár egy zongorán: minél inkább jobbra található egy billentyű, annál magasabb a hang. Egy átlagos beszélgetés frekvenciája 500 és 3000 Hz között van.
A hallásvizsgálat során a jobb fül eredményeit piros, a balét pedig kék jelöléssel jegyzik fel az audiogramon. Ha összekötjük ezeket a jelöléseket, az így kapott vonalakról leolvasható mindkét fül hallásküszöbe. Könnyen előfordulhat az is, hogy a két fül eredményei különbözőek.
 
Általánosságban igaz, hogy minél inkább eltér a hallásgörbe az ép hallásúak vonalától, annál nagyobb mértékű a halláscsökkenés.

Mik a decibelek?

Decibelben (dB) és a decibelskála segítségével a zajszintet mérik. A decibelskála egy logaritmikus skála, melyen a hangnyomás megkétszereződése 6 dB szintemelkedésnek felel meg. A decibel nem olyan abszolút mértékegység, mint a volt vagy a méter. Egy dB értéke mindig a kontextustól függ. Nemcsak a zajszint mérésére, hanem az antennatechnológiában és a radarmeteorológiában is használják.

Alább megtalálhat néhány példát a különböző hangerőkre decibelben mérve:

 • 180 dB: rakétakilövés
 • 140 dB: sugárhajtású repülőgép
 • 120 dB: egy rockegyüttes
 • 110 dB: egy hangos mennydörgés
 • 90 dB: városi közlekedés
 • 80 dB: egy hangos rádió
 • 60 dB: egy hétköznapi beszélgetés
 • 30 dB: suttogás
 • 0 dB: a leghalkabb hang, amelyet az emberi fül még képes érzékelni

Mik a frekvenciák?

A hangfrekvencia egy hanghullám másodpercenkénti rezgéseinek a száma. Mértékegysége a hertz (Hz). Minél magasabb ez a szám, annál magasabb a hangfrekvencia. Egy átlagos ember a 20 és 20 000 hertz közötti rezgéseket érzékeli hangként. Magas hang például a madárcsicsergés. Mély hangja a távoli mennydörgésnek vagy a basszusgitárnak van.
 
A magas hangokat érintő nagyothallás esetén az érintett kezdetben csak a magas frekvenciákat hallja rosszabbul. Ilyen többek között az ún. sziszegő hangok (sz, f vagy –s) és egyéb mássalhangzók. Az érintettek rosszabbul hallják továbbá az olyan magas frekvenciájú hangokat is, mint például a csengő, a telefoncsörgés vagy a gyerekhangok. Előrehaladottabb nagyothallás esetén végül az alacsonyabb frekvenciák érzékelése is romlik.

További témák

Szükségem van hallókészülékre?
Hogyan végeztethetek hallásvizsgálatot?