Védelem nélkül ezeknél a foglalkozásoknál semmi esélye a hallásnak

Munkájuk a világ leghangosabb foglalkozásai közé tartozik. Ezért ezekben a munkakörökben rendkívül magas a maradandó hallásveszteség kockázata. A szabály a következő: Minél nagyobb a zaj, annál rövidebbnek kell lennie a kitettségnek. Azoknak, akik munkájuk során tartósan 85 dB vagy annál magasabb zajszintnek vannak kitéve,
 hallásvédő eszközöket kell viselniük. A fájdalomküszöb kb. 125 dB.

Pultosok

A bárokban és klubokban dolgozó pultosok, felszolgálók és egyéb személyzet világszerte, minden nap akár 110 dB-es zajszintnek is ki lehet téve órákon át. Ebben a szakmában azonban a hallásvédelem szóba sem jöhet.
 
pultos
légi irányítók

A kifutópályán dolgozó légi irányítók

A sugárhajtású repülőgépek hajtóművei néhány méter távolságról pokolian hangosak. Igazán hatékony hallásvédelem nélkül itt a hallás perceken belül visszafordíthatatlanul károsodik.
Zenészek

Zenészek

A zenészeknek különösen vigyázniuk kell a hallásukra.
A nagyzenekarokban játszó zenészek esetében azonban pont nem így áll a helyzet: tanulmányok bizonyítják, hogy a professzionális zenészek körében az átlagnál négyszer gyakoribb a halláskárosodás.
 

Fogorvosok

Ki gondolná, hogy a fogorvosok és a fogászati asszisztensek is ki vannak téve a halláskárosodás veszélyének munkájuk során? Ennek az az oka, hogy a fúró és az egyéb eszközök zúgása akár a 90 dB-es hangerőt is elérheti.
Fogorvosok
Útépítő munkások

Útépítő munkások

Az útépítések zaja már-már mindennapos. A légkalapácsok és más nehézgépek könnyen elérik akár a 120 dB értéket is – ez hallásvédelem nélkül egyértelműen kerülendő.