Áttekintés

Melyek a fülgyulladás főbb típusai?

Otitis externa

A fülgyulladásnak két fő típusa van. Az első a külsőfülgyulladás (más néven otitis externa vagy úszófül). A hallójáratot érinti, amely a fülnyílástól a dobhártyáig terjed. Külsőfülgyulladás akkor alakul ki, amikor víz kerül a hallójáratba, és a felgyülemlett fülzsír miatt nem tud kijutni onnan. Ez ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához. A szervezet gyulladással, fájdalommal, kipirosodással és néha lázzal reagál a gyulladásra.

Otitis media

A második típust középfülgyulladásnak nevezzük. A középfülben fellépő vírus- vagy baktérium okozta gyulladás okozza. A fül belsejében lévő járatokat váladék és folyadék tömíti el. A középfülgyulladás rendkívül fájdalmas lehet, és gyakran magas lázzal, hallásproblémákkal, hányingerrel és hányással jár. A folyadék felgyülemlése hallásveszteséghez vezethet, mivel a fülfolyadék megakadályozza a hang terjedését. 

Ez a fülgyulladás-típus jóval gyakoribb, különösen kisgyermekeknél és csecsemőknél. A legtöbb középfülgyulladás felső légúti fertőzéshez vagy allergiához kapcsolódóan alakul ki. A gyulladást az esetek 40%-ában baktérium okozza, a többiért vírus tehető felelőssé.

A középfülgyulladás mely fajtái ismertek?

A középfülgyulladásnak négy fő típusa van: 
  • akut középfülgyulladás
  • visszatérő akut középfülgyulladás
  • effúzióval járó középfülgyulladás (OME)
  • effúzióval járó krónikus középfülgyulladás.

Az akut középfülgyulladás gyorsan kialakul, és a dobhártya mögötti és körüli duzzanattal, valamint kipirosodással jár. A középfülben felgyűlt folyadék vagy váladék gyakran okoz fülfájdalmat, lázat, illetve részleges vagy akár teljes hallásveszteséget. Többször kiújuló gyulladás esetén visszatérő akut középfülgyulladásról beszélünk. Az effúzióval járó középfülgyulladás (OME) esetén a középfülben folyadék van jelen, az akut gyulladás jelei vagy tünetei nélkül. Ez akkor fordulhat elő, ha a gyulladás megszűnik, de a középfülben tovább folytatódik a váladék és a folyadék felgyülemlése. Ez a felgyülemlés a fülben telítettségérzetet kelt, ami csökkenti a hallóképességet.  Ez a típus jellemzően magától gyógyul. Krónikusnak akkor nevezzük, ha a középfül effúziója legalább három hónapig nem szűnik meg.

A középfülgyulladás egyéb tünetei

Ezek a középfülgyulladás egyéb gyakori tünetei. Nem mindnek kell jelen lennie ahhoz, hogy fülgyulladást diagnosztizáljanak. 
  • Fülfájdalom, gyakran lüktető fájdalom 
  • Láz 
  • Nyomás vagy telítettség érzete a fülben 
  • Gennyes váladék a fülben 
  • Hallásproblémák az érintett fülben 
  • Hányinger és hányás

Miért kapnak a gyermekek olyan gyakran középfülgyulladást?

Az egyik ok, amiért a csecsemőknél és a kisgyermekeknél olyan gyakori a középfülgyulladás, a fülkürt alakjában keresendő. Náluk a fülkürt vízszintesebb, mint a felnőtteknél, ami akadályozza a folyadék zavartalan áramlását. Ha nem működik megfelelően, a váladék nem tud távozni a dobhártya mögül, ehelyett felgyülemlik, fájdalmat és nyomást okozva. Ez gyakran gyulladáshoz vezet. Ahogy a gyerekek nőnek, a fülkürt egyre függőlegesebbé válik, a váladék így egyre könnyebben távozik.

Hogyan előzhető meg a középfülgyulladás?

A középfülgyulladás megelőzésének kulcsa a folyadék felgyülemlésének korlátozása. A megfelelő étrend fontos szerepet játszhat a kockázatok csökkentésében. Az allergiát okozó élelmiszerek, például a tehéntej és a cukor túlzott váladék- és folyadéktermelést okoznak. Ezeknek az élelmiszereknek az étrendből való kizárása különösen eredményes lehet. 

Szintén elengedhetetlen a környezeti allergéneknek, például a másodlagos füstnek való kitettség csökkentése. A cigarettafüst olyan környezetet teremt, amely elősegíti a baktériumok és a vírusok szaporodását.

Diagnosztika és kezelés

Minden fülgyulladást és fülfájdalmat nagyon komolyan kell venni. A középfülgyulladás diagnosztizálásához a gyermekorvost vagy a fül-orr-gégészt érdemes felkeresni, mivel ők rendelkeznek a fül belső vizsgálatához szükséges eszközökkel. Az akut középfülgyulladást a dobhártya gyulladt piros színe jelzi. Ha a fertőzés következtében gennyes váladék van a belső fülben, a dobhártya kissé kidudorodik. Ez a kidudorodás növeli a dobhártyaszakadás kockázatát.

A dobhártya átszakadásának megelőzése és a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében az orvos gyógyszereket írhat fel. Recept nélkül kapható fülcseppet, illetve vényköteles készítményeket vagy antibiotikumokat is ajánlhat. Habár az akut gyulladásos fázis csak 2-3 napig tart, a teljes gyógyulási folyamat akár 2-4 hétbe is telhet. A megfelelő gyógyszerek lerövidíthetik a gyulladás időtartamát.
Fülfájás vagy halláscsökkenés esetén a biztonság kedvéért mindig keresse fel fül-orr-gégészét. Különösen figyeljen a középfülfertőzés tüneteire csecsemőknél és kisgyermekeknél, akik fülfájás esetén gyakran húzogatják a fülüket, és a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.

Mivel a középfülgyulladások nagy része vírusos eredetű, az antibiotikumos kezelés nem mindig alkalmazható. Az orvos a tünetek alapján képes megállapítani, hogy a bakteriális vagy a vírusos gyulladás valószínűbb-e. A középfülgyulladás tüneteit házi praktikákkal is megpróbálhatja enyhíteni.

Házi praktikák középfülgyulladás esetén

A középfülgyulladás tüneteit számos különféle módon enyhítheti. Fontos a vízbevitel növelése, mivel így segíthet a szervezetnek leküzdeni a gyulladást. Igyon sok vizet, hogy a baktériumok és a vírusok könnyebben kiürüljenek a testből.

Némely otthoni praktikákkal enyhítheti a fájdalmat, de haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a láz nem csökken, vagy ha a fülfájdalom nem szűnik meg. Ne feledje, hogy az otthoni praktikák hasznosak lehetnek ugyan, de nem helyettesítik az orvosi kezelést.

Étrend

Az étrend fontos szerepet játszik a középfülgyulladás tüneteinek enyhítésében. Kövesse ezeket az étrendi javaslatokat a fájdalom enyhítése és a kiújuló gyulladások megelőzése érdekében. A legjobb eredmények elérése érdekében drasztikus változtatásokra lehet szükség a gyermek étrendjében.
 

Javasolt élelmiszerek

Az immunrendszer erősítésével segíthet a szervezetnek leküzdeni a középfülgyulladást.
  • A friss gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és minőségi fehérjéket tartalmazó étrend erősíti az immunrendszert.
  • Igyon sok tiszta, jó minőségű vizet, hogy felhígítsa a szervezet által kiválasztott váladékot. 
  • A hidegvízi halakban, lenmagban és lenmagolajban található esszenciális zsírsavak csökkentik a gyulladást és a gyakran meglévő allergiákat. 
  • A cumisüveggel táplált csecsemőknek orvosi felügyelet mellett adjon tejmentes tápszert. 
  • A szoptató anyák kerüljék a gyakori allergéneket, például a tehéntejet.

Egyéb javaslatok

  • A csecsemőt ne a hátán fekve etesse cumisüvegből. A gyermeknek harminc fokos (vagy nagyobb) szögben kell feküdnie, hogy megelőzhető legyen a folyadékfelgyülemlés a fülkürtben. 
  • Ne dohányozzon, illetve ne tegye ki magát vagy gyermekét másodlagos dohányfüstnek. 
  • Kerülje a fültisztító vattapálcák használatát, mert ezek bepréselik a fülzsírt a hallójáratba. 
  • Gyulladás esetén ügyeljen arra, hogy a fülbe ne jusson nedvesség. 
  • A fájdalmat meleggel enyhítheti. Próbálja ki a törölközőbe csavart melegvizes palackot vagy a fül hajszárítós melegítését.

Szövődmények

A gyakori középfülgyulladás súlyos következményekkel járhat. Ilyen lehet például a dobhártyán kialakuló hegszövet. A hegszövet hallásproblémákhoz, és végül dobhártyaszakadáshoz vezethet. A belső fülben lévő apró hallócsontocskák sérülése vagy deformálódása siketséget okozhat.

A szövődmények magas kockázata miatt elengedhetetlen a pontos orvosi diagnózis. Soha ne hagyja figyelmen kívül a fülfájást vagy a hallásproblémákat, és azonnal forduljon fül-orr-gégészhez.

Hallásproblémával kapcsolatos kérdései vagy aggályai vannak?

Keresse fel szakértőinket az Önhöz legközelebbi szaküzletünkben.