Fülviszketés

Összegzés

Mi okozza a hallójárat viszketését?

A fülviszketésnek különféle okai lehetnek. Habár a legtöbb esetben a viszketés ártalmatlan, előfordulhat az is, hogy komolyabb betegség tünete. Ismerje meg a lehetséges okokat, hogy megtalálja a megfelelő megoldást a problémájára.
Fülgyulladás
A viszketés a fülgyulladás tünete is lehet. A gyulladást kiváltó kórokozó típusától függően a gyulladás bakteriális, vírusos vagy gombás is lehet. Az egyik leggyakoribb gyulladás az otitis externa (külsőfülgyulladás), amely erős fülfájást, valamint a hallójáratban jelentkező viszketést okoz. Ezt az állapotot „úszófülnek” is nevezik. Akkor fordulhat elő, ha a hallójáratban víz marad úszás után.
 
Az otitis media (középfülgyulladás) a középfülben jelentkezik, és hasonló tüneteket produkál, mint az otitis externa (külsőfülgyulladás). A leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, a gyakori megfázás és a fülkürt eltömődése miatt.
 
Gombás gyulladás esetén a viszketés általában intenzívebb. Ettől eltekintve meglehetősen nehéz megállapítani, milyen típusú fülgyulladásról van szó. Az orvosok gyakran antibiotikumot írnak fel, és ha a kezelés eredménytelen, akkor feltételezik, hogy a gyulladás gombás eredetű.
Fülzsír felgyülemlése
A fülzsírnak (cerumen) számos fontos funkciója van. Ezek közül az egyik, hogy nedvesen tartja a bőrt a hallójárat belső felületén. Emellett pajzsként védi a dobhártyát a külső hatásoktól. A fülzsír csapdába ejti az elhalt bőrt és a szennyeződéseket, és a külső fülön keresztül eltávolítja azokat. De ahogy a mondás is tartja: jóból is megárt a sok. Ez a fülzsírra is igaz, hiszen a túl sok fülzsír is okozhat viszketést.
 
Ha fülzsír gyülemlett fel a fülében, próbáljon ellenállni a késztetésnek, hogy fültisztító pálcikával távolítsa el azt. A hallójáratba lehetőleg semmilyen tárgyat ne dugjon, még fültisztító pálcikát sem. Csak annyit fog elérni, hogy a fülzsírt mélyebben benyomja a fülbe, ahol az beszorulhat a hallójáratba. Sokkal jobb megoldást jelentenek a vény nélkül kapható fülcseppek, amelyek fellazítják a fülzsírt. Vigyázzon, hogy ne távolítson el túl sok fülzsírt, mert kiszáradhat a füle, ami viszketést okozhat.
Allergia

A fül belső viszketését allergiás reakció is okozhatja. Gyakran olyan testápoló termékek között kell keresni a felelőst, mint például a sampon vagy a tusfürdő. Ha sokat hallgat zenét, ügyeljen arra, hogy a fülhallgatót ne viselje folyamatosan több órán keresztül. A fülhallgatók és füldugók baktériumokat és szennyeződéseket juttatnak be a hallójáratba, ami fülviszketést vagy akár gyulladást is okozhat.

Ha arra gyanakszik, hogy a viszketés allergiás eredetű, próbálja megtalálni és megszüntetni az allergia kiváltó okát.

A hallókészülékek és a nikkelt tartalmazó fülbevalók is gyakran okoznak fülviszketést. A hallókészülékeknél a műanyag bevonat okozhat problémát. Ha érzékeny a bőre, akkor allergiás reakció alakulhat ki az anyaggal szemben. Hallókészülék viselésekor fülviszketést tapasztalhat, ha a hallókészülék mögött víz gyülemlik fel.

Ha a hallókészülék okozza a fülviszketést, a hallásgondozó szakember vagy az audiológus segíthet megtalálni a megoldást. Lépjen kapcsolatba egy közeli hallásközponttal, és foglaljon vizsgálati időpontot, hogy szakértőink segíthessenek megoldani a problémát.

Ekcéma és pikkelysömör
Ekcéma a test bármely részén kialakulhat. Ha a fülön bármilyen nyilvánvaló ok nélkül jelenik meg az ekcéma, aurális ekcémás bőrgyulladásról beszélünk. Akkor is hajlamosabb lehet erre a bőrproblémára, ha pikkelysömörben szenved. A fülön megjelenő ekcéma egyik leggyakoribb tünete a fülben vagy annak környékén fellépő viszketés.
Ételallergia
Ha allergiás egy adott ételre, az azzal való érintkezés extrém immunválaszt vált ki. Ha szénanáthától vagy pollenallergiától szenved, akkor kialakulhat az orális allergiás szindrómának nevezett állapot. Az allergia ezen formája megakadályozhatja bizonyos gyümölcsök, zöldségek és diófélék fogyasztását. Ha ilyen szindrómában szenved, akkor az allergiát kiváltó ételek fogyasztásakor fülviszketés léphet fel. A szindróma egyéb tünetei között többek között a viszkető, bizsergő, repedezett vagy duzzadt száj, nyelv és torok. Az étel lenyelése után a viszketés is megszűnik. Ha súlyos ételallergiája van, akkor EpiPent kell hordania magánál.
Helytelen fültisztítás
Néha késztetést érezhetünk, hogy a hallójáratot fültisztító pálcikával tisztítsuk meg, de ez mindenképpen kerülendő, mivel gyulladáshoz vezethet, a viszketést pedig nem szünteti meg. Soha ne dugjon semmit a hallójáratába, ehelyett alkalmazza a helyes fültisztítási módszereket.

Milyen tünetei vannak a fülviszketésnek?

Nehéz ellenállni a késztetésnek, hogy megpróbálja megvakarni a belülről viszkető fület. De ne feledje, hogy a vakarás valószínűleg csak ront a helyzeten. A fülviszketés tünetei a kiváltó októl függően különfélék lehetnek. Fülgyulladás esetén a fül viszketésén kívül láz, fülduzzanat és váladékozás is kialakulhat.

Hogyan kezelhetem a fülviszketést?

A legtöbb esetben az otthoni gyógymódok is elegendőek lehetnek a viszketés enyhítéséhez. Fontos azonban, hogy megtaláljuk a probléma forrását. A megfelelő kezelési eljárás a viszketés kiváltó okától függ. Nagyon elterjedt a kapszaicint tartalmazó krémek használata. A kapszaicin a chilipaprikában is megtalálható hatóanyag. Legyen körültekintő, ha a kapszaicint nyílt sebre, illetve leégett, kiszáradt, repedezett vagy irritált bőrre alkalmazza.

A természet is tartogat hatékony gyógymódokat. Ha a fülproblémát kiszáradás okozza, cseppentsen pár csepp olívaolajat a hallójáratba, hogy helyreállítsa a természetes pH-értéket és hidratálja a bőrt. Olívaolaj helyett aloe verát is használhat.

Ha a viszketését allergiás reakció okozza, akkor az a legjobb megoldás, ha kerüli az érintkezést az allergiát kiváltó anyaggal. Ha az allergiát fülbevaló vagy sampon okozza, váltson természetesebb alternatívára.

Ha fülgyulladása van, orvosa antibiotikumot vagy vényre kapható fülcseppet írhat fel. A gyulladás megszűnése után a viszketés is elmúlik.

Mint láthatja, a fülviszketés számos különféle probléma tünete lehet. Mielőtt cseppeket vagy kenőcsöket alkalmazna, forduljon orvoshoz, aki elvégzi a diagnózishoz szükséges vizsgálatokat.