A fülfájás gyakori okai

Fülfájás az orvosok által észlelt egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, és gyakran előjelek nélkül érint mind fiatalokat, mind idősebbeket. A fülfájás általában tompa fájástól az egyik vagy mindkét fül éles, lankadhatatlan fájdalmáig bármilyen formában megnyilvánulhat. A fülfájás gyakran egy-két hét alatt magától elmúlik. 
Ha valami miatt fülfájása néhány hétnél hosszabb ideig tart, keresse fel háziorvosát, hogy ő fül-orr-gégész szakorvoshoz utalja további gondozásra.
 
Fontos megjegyezni, hogy a fülfájás nem mindig fertőzéssel kapcsolatos. Néha a fájdalom szorosabban társulhat egy betegséggel vagy egy úgynevezett „kisugárzó” fájdalommal. A kisugárzó fájdalom valóságos, de más helyről származik, azaz például egy rossz vagy fertőzött fogtól.
Telefonáló nő, aki fogja a fejét
Íme a fülfájás leggyakoribb okai:
  • A fülgyulladás (heveny középfülgyulladás, akut otitis media) gyakran gyermekeknél tapasztalható, de a felnőtteket is érintheti. Amikor valaki krónikus fülgyulladásban szenved, gyakran műtétre kerül sor, és tubus is beültethető.
  • Savós középfülgyulladás” – olyan kórkép, amikor valakinél egy ragasztószerű anyag tölti ki a középfület. Ez általában néhány héten belül rendeződik. 
  • Fülzsírdugó vagy felhalmozódott fülzsír
  • Torok- vagy orrmelléküreg-fertőzések vagy megfázás
  • Idegen tárgy a fülben, például vattacsomó
  • Az állkapocs fájdalma beékelődött vagy fertőzött fog, illetve fogcsikorgatás miatt
  • A hideg időjárás egyes embereknél néha fülfájást okoz
  • Magasságváltozás, például repülőgéppel való repülés, búvárkodás vagy hegyvidékeken történő vezetés esetén
  • A fülben maradt víz vagy úszófül (a külső fül gyulladása, otitis externa)

Természetes és házi gyógymódok, amelyek segítenek enyhíteni a fülfájást

Jó hír a fülfájástól szenvedő emberek számára, hogy több nagyszerű házi gyógymóddal lehet a kellemetlenségeket enyhíteni és a bosszantó fájdalmat megszüntetni. Ezek közül sokat évek óta sikeresen alkalmaznak, és az orvosok (valamint az anyukák) első védelmi vonalként javasolják őket a fülfájás elleni küzdelemben.
  1. Alkalmazzon meleg vagy hideg borogatást. Vannak, akik azt javasolják, hogy 10-15 percenként váltogassák a kettőt. Figyeljen arra, hogy melegítő párnákat alkalmazva soha ne aludjon el, és soha ne hagyja, hogy a gyermekek felügyelet nélkül használják ezeket. A hideg borogatást vagy a jeget mindig fedje le ruhával, és soha ne helyezze azt közvetlenül a bőrre. A borogatások a fül alatt alkalmazva hatnak a legjobban.
  2. A fájdalmat okozó fülnyomás enyhítéséhez próbáljon meg rágni vagy cukorkát szopogatni. Ezáltal csökkenti a középfül és az orr és torok hátsó része között elhelyezkedő Eustach-kürtben kialakuló nyomást. A módszer különösen hasznos magasságváltozás esetén, például ha repülőgépen repül, vagy hegyek között vezet. Ezekben az esetekben a nyelés is segíthet.
  3. A fülzsír lágyításához próbáljon meg a testhőmérsékletnél nem melegebb, de meleg olívaolajat használni, hogy elkerülje a fül belsejének megégetését.
  4. Változtassa meg alvási helyzetét úgy, hogy feltámasztja fejét és törzsét, és nem laposan fekszik a hátán vagy az oldalán. Ez gyakran legalább annyiban segít, hogy jobb legyen az éjszakai alvás, amíg a fülfájás elmúlik.
  5. A természetgyógyászati gyógynövényes fülcseppek megtalálhatók bármely egészséges élelmiszereket forgalmazó helyi boltban és ma már a legtöbb nagy szupermarketben. Ezek a cseppek általában szegfűszeg vagy levendula alapúak, és gyakran tartalmaznak természetes antibakteriális hatású gyömbért.
  6. Ott vannak még a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is, különösen a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), amelyek segítenek a fülfájás enyhítésében.

Ezek a kezelések, észszerűen alkalmazva segítenek csökkenteni a fülfájást. Ha súlyosabb tünetei vannak, feltétlenül kérjen tanácsot a háziorvosától vagy egy fül-orr-gégész szakorvostól. Kiterjedtebb problémáknál orvosi kezelésre lehet szükség cseppekkel vagy gyógyszerekkel, antibiotikum-terápiával vagy műtéttel, amely során tubust helyezhetnek a dobhártyába.
Ha bizonytalan, akkor mindig jobb, ha túlságosan elővigyázatos, és felkeres egy fül-orr-gégész szakorvost. A fokozatosan rosszabbodó halláscsökkenés jele lehet annak, hogy valami nincs rendben, és gyors utánajárást igényel. 

A gyakoribb fülfájások esetén ezek a természetes és házi gyógymódok segítenek!
Kipróbálta már e módszerek egyikét? Segítettek? Mondja el nekünk tapasztalatait a megjegyzésekben!