Ha a hallójárat megtelik vízzel, az különböző módon jelentkezhet: bizsergést, a hallójárat teltségérzetét, tompa hallást és akár részleges vagy teljes hallásveszteséget is tapasztalhatunk. Előfordulhat az egyik vagy akár mindkét fülben is.

Egyes esetekben nagyon könnyű megszabadulni a bedugult fültől, míg máskor kissé bonyolultabb lehet. A fülben rekedt nedvesség mielőbbi eltávolításának legfontosabb oka a fülfertőzés kialakulásának megakadályozása. Vannak hatékony technikák, amelyek segítségével akár otthon is megbirkózhatunk a feladattal, anélkül, hogy egészségügyi szakember segítségére lenne szükségünk.
hajat mosó fiatal nő

Veszélyes ha víz szorul a fülbe?

Szerencsére ritkán kockázatos, ha víz jut a hallójáratba.
Tudta, hogy a fülzsír (cerumen) víztaszító tulajdonságú? Ennek köszönhetően a víz általában azonnal, magától kifolyik a fülből. A problémák akkor kezdődnek, amikor ez nem történik meg, és a baktériumok elszaporodnak a párás, nedves hallójáratban. Így a vízben pangó baktériumok fülfertőzést okoznak, melyet úszófülnek, külsőfülgyulladásnak nevezünk.

Figyelje a külső fülfertőzés tüneteit, így a fájdalmas, viszkető hallójáratot és a külső hallójáratból távozó szagtalan, tiszta váladékot.

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, és fülfertőzésre gyanakszik, ne késlekedjen orvoshoz fordulni. Ha nincsenek tünetei, de napokig vagy hetekig csapdába esett a víz a fülében, akkor egyeztessen orvosával.

Hogyan távolíthatja el a füléből a vizet?

Összegyűjtöttük a leghatékonyabb módszereket, amelyek segítenek kíméletesen, pár perc alatt eltávolítani a vizet a füléből. 
 
1.    A fej oldalra döntése

A legegyszerűbb módszer, ha fejünket oldalra döntjük, és engedjük, hogy a víz kifolyjon. Bár ez a módszer nem mindig működik, érdemes adni neki egy esélyt, mivel gyors és egyszerű.

2.    Húzza meg a fülcimpáját

Ha az első módszer nem használt, finoman húzza meg a fülcimpáját, miközben fejét lefelé billenti a váll felé, és rázza ki belőle a vizet. Döntse/rázza meg a fejét egyik oldalról a másikra, hogy mozgassa a folyadékot, és elősegítse a kijutását.

3.    Feküdjön az oldalára

Feküdjön az oldalára, és maradjon mozdulatlan néhány percig. A gravitációnak köszönhetően a víz lassan kicsöpög a füléből.

4.    Vákuum technika

Ennek a módszernek a lényege, hogy vákuumot hozzon létre, fejét oldalra billentve, és szorosan a fülére helyezve tenyerét, mint egy csésze. Nyomja meg a fülét tenyerével, és húzza el gyorsan a kezét, képezzen csésze alakzatot a kezével, miközben elhúzza azt. Tartsa a fejét döntött helyzetben, hogy a víz kifolyhasson.

5.    Hajszárító technika

Ha a fenti módszerek sikertelenek, próbálkozhat hajszárítóval, hogy elősegítse a hallójáratból a víz elvezetését. A hajszárítót csak a legalacsonyabb fokozaton használja, hogy elkerülje az esetleges sérüléseket. Tartsa a hajszárítót körülbelül 30 cm távolságra a fülétől, és mozgassa előre-hátra. Óvatosan húzza meg a fülcimpáját, és hagyja, hogy a hő megszárítsa a vizet a hallójáratában.
6.    Használjon alkohol alapú fülcseppet

A fülcseppek különösen akkor lehetnek hasznosak, ha a fenti módszerek egyike sem tűnik megfelelőnek. Az alkohol alapú fülcseppek segíthetnek a felgyülemlett víz elpárologtatásában a hallójáratból. Az alkohol ezenfelül hatékonyan korlátozza a baktériumok szaporodását és ezáltal megakadályozza a fertőzések kialakulását. Alkohol alapú fülcseppeket vásárolhat a gyógyszertárban, vagy otthon is elkészítheti a fülcseppjét.

A fülcsepp vásárlásakor feltétlenül kövesse a csomagoláson található utasításokat. Ha saját maga készít egyet, csak néhány cseppet alkalmazzon közvetlenül a hallójáratába, hagyja ott az oldatot 30-60 másodpercig, mielőtt a folyadékot kiöntené. Vigyázzon, hogy ne használja ezt a technikát, ha fülfertőzése van, vagy perforált a dobhártyája. 

7.    Használjon hidrogén-peroxid fülcseppet

A hidrogén-peroxid fülcseppek nagyon hatékonyan távolítják el a fülzsírt a fülből. A vény nélkül kapható fülcsepphez gyógyszertárban juthat hozzá. Kérjük, ugyanazokat az óvintézkedéseket alkalmazza, mint amelyeket fent említettünk az alkoholos alapú fülcseppekkel kapcsolatban, és kerülje ezt a technikát, ha fülfertőzése, perforált dobhártyája vagy dobüregi szellőztető tubusa van.

8.    Olivaolaj technika

A meleg olívaolaj használata szintén megelőzheti a fülfertőzést és kijuttathatja a vizet a fülből. Ha ezt a módszert alkalmazza, készüljön fel és szánjon rá körülbelül 10-15 percet. Tegyen néhány csepp olajat közvetlenül a fülébe, és feküdjön le az oldalára legalább 10 percre. Állítson be egy időzítőt. Ha lejárt az ideje, üljön fel, döntse meg a fejét, és hagyja, hogy a folyadék kiürüljön.

Hogyan távolítsuk el a vizet a középfülből?

Ha a középfülben történt víz feltorlódása okozza a fülproblémákat, akkor az alábbi technikákkal próbálhatja meg eltávolítani a vizet, mielőtt vény nélkül kapható gyógyszert használna.

Ásító technika
 
Ez a módszer akkor működik jól, ha problémájának oka az eustach kürtbe ragadt víz. Az ásítás és a rágózás segíthet a kürt kinyitásában. 

víz alá merülő gyerek

Használja a Valsalva manővert
 
Csakúgy, mint az ásítás, ez a technika is megnyitja az eustach kürtöt. Vigyázni kell ezzel a módszerrel; különösen a dobhártya károsodásának elkerülése érdekében. Bárki elvégezheti ezt a manővert néhány egyszerű lépésben.

  1. Csukja be a száját és az ujjaival zárja el egyszerre az orrlyukait.
  2. Próbáljon meg kilélegezni az orrán keresztül. Addig tegye ezt, amíg egy pattogó hangot nem hall, amely azt jelzi, hogy az eustach kürt felnyílt.

 
Gőz technika
 
A meleg gőz nagyszerű módszer a víz eltávolítására a középfülből. A módszer legegyszerűbb módja egy hosszú, forró zuhany. A lehető leggyakrabban lélegezze be a gőzt, és döntse oldalra a fejét, hogy a víz kifolyhasson.
 

Mit ne tegyen, amikor megpróbálja eltávolítania  vizet a füléből?   

Kerülje a fülpiszkálók használatát, mert könnyen károsíthatja a dobhártyáját és a hallójáratát. A fültisztító pálcikák baktériumok bejutását is okozhatják, és a folyadékot mélyebbre tolhatják.
 

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a víz a fülébe kerüljön?


Fontolja meg a füldugó használatát, amikor úszni megy. Tegye szokásává, hogy a vízben töltött idő után alaposan megtisztítja a fülét.

Fedezze fel úszáshoz való füldugóinkat itt: Füldugók

víz alatt úszó nő
nyílt vizen úszó férfi

Mikor kell orvosi segítséget kérnie?

Bár az esetek többségében nem jelent komoly aggodalmat, ha bedugul a fülünk, nem szabad figyelmen kívül hagyni a vele járó tüneteket. Figyelje a fülét érintő fertőzés tipikus tüneteit, mint például a duzzanat, bőrpír és fülfájás. Ha a fenti technikák kipróbálása után még mindig küzd azzal, hogy megszabaduljon a fülébe jutott víztől, fontolja meg, hogy szakemberhez fordul segítségért. A kezeletlen fertőzések hosszú távú károsodáshoz, sőt halláskárosodáshoz vezethetnek.