Az életkorral kapcsolatos hallásvesztés fő okai

Számos oka van annak, hogy az életkor előrehaladtával miért romlik a hallás. Íme a néhány leggzakoribb ok:

A rugalmasság csökkenése
Ahogy öregszünk a szervezetünk kevesebb elasztint termel. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a testben levő lágy szövetek elvesztik rugalmaságukat, beleértve a belső fül egyes részeit is. Ennek hatására a fül kevésbé hatékonyan működik, ami halláskárosodáshoz vezet.
Az érzékelő szőr károsodása
A belső fület nagyon apró, szőrszerű struktúrák borítják. Mozgásuk kulcsfontosságú része annak a folyamatnak, amelynek során a hanghullámok áthaladnak a fülön. A hangos zaj károsíthatja a pici érzékelő szőrszálakat, amelyek sosem nyerik vissza eredeti működőképességüket. Ahogy idővel minél több szőr megsérül, annál valószínűbb a halláskárosodás kialakulása.
Krónikus betegségek 
Az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, keringési problémák vagy szívbetegségek szisztémás hatást gyakorolnak a szervezetre, melyek az egészség széleskörű romlásához vezethetnek, beleértve a halláskárosodást is.
A gyógyszeres kezelés mellékhatásai
Bizonyos típusú gyógyszerek halláskárosodást okozhatnak.

Mely hangfrekvenciák vesznek el először?

A halláskárosodás nem csak azt jelenti, hogy valaki nem hall halk hangokat. A halláskárosodás hatással lehet a hangmagasságra is, valamint arra a képességünkre, hogy bizonyos hangokat a többi közül ki tudjunk választani.

Hangerőcsökkenés

Ami a hangerőcsökkenést illeti, a normál fül egyetlen decibeltől keződő hangokat is képes meghallani. A halláskárosodás romlásával együtt nő az a hangerő szint, amelyet a fül érzékelni képes.

Enyhe halláskárosodás esetén például az egyén nem képes megkülönböztetni a húsz decibel alatti hangokat.
 
Mérsékelt halláscsökkenés esetén az egyén nem hallja a 41-55 decibel alatti zajokat.

Az életminőség jelentős romlásához vezethet ha valaki nem képes az 55 és 70 decibel közötti hangokat megkülönböztetni egymástól. Az emberi beszéd átlaga 65 decibel. Amikor valaki nem hall egy beszélgetést (és ezért nem vesz részt benne), az elszigetelődéshez és magányhoz vezethet, ami pedig borzasztó hatással van az egészségre és az életminőségre.

A hallásvesztés spektrumának legvégén elhelyezkedő egyéneket mélyen süketnek nevezik, mivel 90 decibel alatt nem hallanak semmit. Ilyen szintű halláskárosodás esetén beszélgetésekben részt venni szinte lehetetlen.

Hangfrekvencia elvesztése

Egy egészséges fiatal átlagosan 20 és 20 000 Hz között bármi hangot meghall. Az életkor előrehaladtával az emberek a frekvenciatartomány felső részén levő hangok érzékelésének képességét veszítik el először.

Míg a huszonévesek akár 17 000 Hz-et vagy még többet is képesek érzékelni, a harmincas éveikben ez körülbelül 16 000 Hz-re csökken. Ötvenes éveinkre hallástartományunk általában 12 000 Hz körülre csökken.
 
Ezen változások egyike sem jelent különösebb problémát, mivel az öregedés normális velejárójának tekinthetők. Sajnos viszont a fent felsorolt tényezők közül egy vagy több a fül további károsodását okozhatja, amely pedig a frekvenciatartomány  tovább csökkenéséhez vezethet.

A minden napi hangok többsége valahol 2000 és 5000 Hz között van. A madárdal például 1000 és 8000 Hz között mozog. Az emberi beszéd legnagyobb része a 2000 és 4000 Hz közötti frekvenciában történik. Amikor frekvencia észlelési képességünk 7000 vagy 8000 Hz alá csökken, a hallás képességünk jelentősen romlik.

A frekvenciatartomány észlelési képességének elvesztése az egyik legfőbb oka annak, amikor valakinek problémát okoz zajos környezetben beszélgetésben részt venni, még akkor is, ha a zaj viszonylag halk.

A korai hallásvesztés tünetei

Sok korai hallásvesztésben szenvedő ember nem veszi észre tüneteit. Annak ellenére például, hogy már harmincas éveinkben hanyatlásnak indul a magas frekvenciák hallásának képessége, a legtöbben ezt ésyre sem veszik.


A hallásvesztés korai tünetei a következők:

Alacsony a háttérzajban is nehezünkre esik követni a beszélgetést. Különösen a mássalhangzók értelmezése okoz gondot.

Elfojtott hangok
Amikor észreveszi, hogy a rádiót vagy a televíziót a korábbinál magasabb hangerőre kell kapcsolnia. Egy másik példája ennek, amikor gyakran meg kell kérnie beszélgető partnereit, hogy hangosabban, lassabban vagy tisztábban beszéljenek, ahhoz, hogy hallhassa, amit mondanak.

Fájdalom a fülben

Tinnitus (fülcsengés) vagy egyéb nem kívánt hallási zaj
Ha ezen jelek bármelyikét észleli, feltétlenül keresse fel audiológusát és végeztessen hallásvizsgálatot. Bár a legtöbb esetben a hallásvesztés enyhíthető megfelelő hallókészülékek használatával, előfordulhat, hogy a hallásvesztés oka egy háttérbetegség (például a kezeletlen magas vérnyomás). Ilyen esetekben a tünetek korai felismerése lehetővé teszi a megfelelő kezelési módszer azonosítását, mely csökkentheti a hallás (és esetleges más egészségügyi problémák) további romlásának kockázatát.

Hatékony korai beavatkozások

Ahhoz, hogy a halláskárosodást hatékonyan kezeljük, kulcsfontosságú a megfelelő típusú hallókészülék, és megelőző óvintézkedések azonosításs, hogy a további állapotromlás kockázatát csökkentsük.

Geers teljes körű diagnosztikai és kezelési szolgáltatást kínál a halláskárosodás kezelésére. Kérjen időpontot audiológusunktól, és végeztessen hallásvizsgálatot, hogy az esetleges problémákat időben kiszűrjék.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.