fiatal nő fogja a fülét
A fülfertőzés hatással lehet a külső, középső és belső fülre is, és lehet akut vagy krónikus. A felnőttek körében a külső- és a középfül fertőzése a legelterjedtebb, míg a belső fülé a ritka.  Akut fertőzéssel állunk szemben, ha a tünetek csak rövid ideig maradnak fenn. A krónikus fülfertőzések sokkal tovább tartanak, és nagyobb valószínűséggel vezethetnek tartós károsodáshoz a belső fül egyes részeiben, beleértve a cochleát, a halló- és a vestibularis ideget. A középfül ismétlődő fertőzései károsíthatják akár az egyensúlyért felelős mechanizmust is.

A fülfertőzés a középfül gyulladása egy kórokozó (vírus vagy baktérium) által, amelyet a dobüreg mögötti felgyülemlett folyadék okoz.

Fülfertőzés típusai

A kisgyermekek meglehetősen hajlamosak a fülfertőzésekre, többségük legalább egyszer megtapasztalja hároméves kora előtt. A leggyakoribb kockázati tényezők között szerepel a családi kórtörténet, a gyakori allergia, a gyenge immunrendszer és a másodlagos dohányzásnak való kitettség. A cumisüveggel táplált csecsemők és a cumit használó babák szintén nagyobb valószínűséggel kapnak fülfertőzést.

Az öt leggyakoribb fülfertőzés típus az akut középfülgyulladás, a folyadékkal járó középfülgyulladás, az otitis externa (úszófül), a dobhártya megrepedése és a mastoiditis.

Az akut középfülgyulladás a fenti típusok közül a leggyakoribb. Egészségügyi szakember otoszkóppal könnyen diagnosztizálhatja az akut fülfertőzést. Ennek az állapotnak a megkülönböztető jelei a duzzadt és piros középfül, illetve a dobhártya mögötti folyadék. Az akut középfülgyulladás nagyon fájdalmas lehet, és láz kísérheti, különösen gyermekeknél.
Miután a fülfertőzés lezajlott, előfordulhat, hogy az ún. folyadékkal járó középfülgyulladást hagy maga után. Érdekes módon az egyetlen tünet a dobhártya mögötti folyadék lehet. Folyadékkal járó krónikus középfülgyulladás akkor következik be, amikor a dobhártya mögötti folyadék hosszú ideig marad, vagy ismételten visszatér, annak ellenére, hogy a fertőzésnek nincs jele. A gyermekek számára kihívást jelent ennek a krónikus állapotnak a kezelése, mivel a folyadék jelenléte teret enged a kórokozóknak - például vírusoknak és baktériumoknak -, és ez megnehezíti az új fertőzések elhárítását.

A dobhártya megrepedhet, amikor egy sérülés vagy fertőzés szakadást vagy lyukat okoz a dobhártyában. A középfülben benn ragadt folyadék intenzív nyomást okozhat, súlyosbítva a repedést, sőt akár halláskárosodást is okozhat. Ne aggódjon túlságosan, ha orvosa dobhártya repedést diagnosztizál, mivel többynire hetek alatt, magától gyógyul.
A mastoiditis egy súlyos állapot, amely akkor fordul elő, amikor a középfülgyulladást nem megfelelően kezelik, lehetővé téve a fertőzés terjedését a fül mögötti csontba, az úgynevezett mastoidba. Mivel ez súlyos bakteriális fertőzés, elengedhetetlenül orvoshoz kell fordulnia és szakszerű kezelést kell kapnia. Kezelés nélkül a szövődmények nagyon veszélyesek lehetnek, mint például süketség, agysérülés, vérmérgezés és akár halál is.
orrát fogó idősebb hölgy

Hogyan alakul ki fülfertőzés?

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan alakul ki fülfertőzés, fontos megismerni a hallójárat egy bizonyos szakaszát. Az Eustach kürt vagy fülkürt az orr mögött a középfültől a torok felső részéig húzódik. A középfül egészségét a nyomás kiegyenlítésével, a váladék eltávolításával és a fertőzést okozó kórokozók elleni védekezéssel segíti. Amikor a fülkürt valamely ok miatt eltömődik vagy megduzzad, a vírusok és baktériumok elszaporodhatnak, a fülfertőzés gyorsan kialakulhat. Bizonyos esetekben a dobhártya megrepedhet, és gennyáramlás alakul ki.
 

Melyek a leggyakoribb fülfertőzésre utaló tünetek?

1. Fájdalom a fülben

A fülében fellépő fájdalom vagy kellemetlenség az egyik jellegzetes jele annak, hogy  fülfertőzés alakult ki. Nem ritka, hogy valaki már a tényleges fertőzés előtt is kellemetlen érzést tapasztal a hallójárat mélyén. Az állapot előrehaladtával és a kórokozók szaporodásával gyulladás és duzzanat jelentkezik. Érthető, hogy a duzzanat és a gyulladás súlyosbodásával a fájdalom is nő. A helyzetet tovább rontja, hogy a fájdalom nem mindig korlátozódik a fül területére; kisugározhat egészen az állkapocsig. A vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek hasznosak lehetnek a fájdalom enyhítésében.

A fájdalom sokszor nem jár egyedül. Sokan kényelmetlen nyomást és irritáló viszketést is éreznek.

2. Influenzaszerű tünetek

Amikor influenzával nézünk szembe, a leggyakoribb tünetek a váladék felgyülemlése, a láz, a torokfájás és az orrfolyás. Amikor a fülkürt eltömődik, fülfertőzés is kialakulhat. Ha a váladék felgyülemlés hetekig elhúzódik, a fülfertőzés kialakulásának valószínűsége ugrásszerűen megnő.

3. Alvászavar

A fülfájás káros lehet a minőségi alvásra. Néhány ember számára a fájdalom olyan erős lehet, hogy az elalvás valódi problémává válik, különösen azért, mert a kényelmetlenség éjszaka gyakran súlyosbodik. A fülcsengés - amely gyakran kíséri a középső, külső és belső fülfertőzéseket - megakadályozhatja, hogy megfelelően tudjon pihenni néhány naptól akár több hétig is.
fülét fogó fiatal nő
4. Duzzadt fül

A duzzadt fül szorosan összekapcsolódik azzal a fájdalommal, amelyet oly sokan tapasztalnak, amikor fülfertőzés alakul ki. A fülcsatornában lévő folyadék nyomást okoz, ami gyulladáshoz és duzzanathoz vezet, ez érintheti a fület és a környező területet. Súlyos esetekben a füle forró tapintású lehet.
5. Fülviszketés

A hallójárat viszketése nem ritka tünete a középfülfertőzésnek, különösen, ha az érzést dugultságérzet, intenzív fájdalom, zümmögés vagy fülcsengés kíséri. Lehet észrevette, hogy a fertőzés súlyosbodásával a viszketés is növekszik. Ennek a viszketésnek a legrosszabb része az, hogy általában a hallójárat mélyén jelentkezik, lehetetlenné téve a megvakarását.

6. Láz

A láz a szervezet természetes reakciója a középfülfertőzést okozó kórokozók - vírusok vagy baktériumok - szaporodásának megállítására. A kórokozók nem szeretik a magas hőmérsékletet, ezért a test megemeli a hőmérsékletét, hogy olyan környezetet teremtsen, amelyben a kórokozók nem tudnak szaporodni.

Míg alacsony láz (38°C alatt) esetén nem kell aggódnia, a magas láz a fertőzés terjedésének jele lehet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha nagyon magas láza alakul ki.

7. Váladék szivárog a füléből

Ha váladék szivárog a füléből, akkor ez komoly jele a középfül súlyos fertőzésének. Ha túl sok folyadék reked a hallójáratában, ez szakadást okozhat a dobhártyájában, ami aztán lyukká válhat. Amikor a folyadék átjut a szakadáson, a tiszta vagy sárgás váladék láthatóvá válik. Ha kellemetlen szagot észlel a váladékozás során, akkor orvoshoz kell fordulnia.
8. Szédülés

Nem csoda, miért szédül meg olyan sok ember, amikor fülgyulladással küzd. A fül kritikus szerepet játszik az egyensúly fenntartásában.

Amikor a fül fertőzése jelentkezik, a duzzanat akadályozhatja ezt a mechanizmust, ez pedig szédüléshez vezethet, dezorientáltnak érezheti magát. Ha a szédülés továbbra is fennáll, mindenképpen beszéljen orvosával, hogy minimalizálja a hosszú távú egyensúlyi problémák esélyét.
beteg férfi fogja a fejét
9. Halláskárosodás

Ha a fertőzés súlyos, vagy nem kezelik, akkor akár bizonyos fokú halláskárosodást vagy hallászavarokat is tapasztalhat az idő múlásával. A fertőzés előrehaladtával a gyulladás is fokozódik, ami eltömődést okozhat a hallójáratában.

10. Fejfájás

A fülgyulladás által okozott fejfájás, fájdalom és láz szintén a fülfertőzés lehetséges jelei. A fejfájás lehet tompa és tartós, amely időszakosan jelentkezik. Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteit, mivel a fejfájás az agyhártyagyulladás jele is lehet, mint a kezeletlen fülfertőzések lehetséges szövődménye.

Amint láthatja, a fülgyulladásnak számos tünete van, és sok közülük nagyon ronthatja az életminőségét. Bár kipróbálhat otthoni gyógymódokat a tünetek enyhítésére, a legjobb, ha fülét egy egészségügyi szakember ellenőrzi, ha gyanítja, hogy fülfertőzése van.