Áttekintés:

Mi az úszófül?

Külsőfül-gyulladásként (otitis externa) is emlegetik. Az úszófül egy tipikus bakteriális fertőzés, amely a külső hallójárat bőrét érinti. Akut és krónikus formában egyaránt előfordul.

Az úszófülnek a legfőbb oka a túlzott vízterhelés, vagyis kialakulásának egyik fő kockázati tényezője a fülbe jutó víz.

Hasonlóképpen, a hallójárat tisztítására otthoni körülmények között rendszeresen használt fültisztító pálcikák szintén külsőfül-gyulladást okozhatnak.

Az úszófül okai

Ahogy fentebb említettük az úszófület általában a hallójáratba jutott víz okozza, ami fertőzést okozhat. Ez bármikor előfordulhat, amikor a vizes környezetben tartózkodott, úszott, búvárkodott, zuhanyozott vagy fürdött, de akár csak párás körülmények között tartózkodott.

Ugyanakkor az úszófület okozhatják a hallójáratba kerülő idegen tárgyak – például fülpálcikák -, amik megsérthetik a hallójárat bőrét, ezáltal fertőzés alakulhat ki.

Az úszófül kezelése

Az orvos vagy hallásgondozó szakember az úszófül diagnózis felállítását követően az Ön esetének megfelelő kezelési lehetőségeket javasol. Amelyek lehetnek:
  • Fülcseppek: Mivel olyan gyógyszereket tartalmaznak, amelyek nemcsak a fertőzés megtisztításában segítenek, hanem csökkentik a duzzanatot. Az orvosok általában a cseppeket ajánlják, amikor az úszófület kell kezelni. Használja néhány alkalommal egy pár napon keresztül és feltétlenül fejezze be a kezelést, még akkor is, ha a tünetei már enyhültek.
  • Orvosi eljárások: Ha a tünetek különösen súlyosak, előfordulhat, hogy az orvosnak ki kell tisztítania a hallójáratát, vagy további vizsgálatokat kell végeznie a fülben, mielőtt bármilyen hatékony kezelést javasol. Műtétre általában nincs szükség, de lehet, hogy kórházi megfigyelésre igen.
  • Otthoni megoldások: Amíg a fülcseppekre vagy az orvosi vizsgálatok eredményeire vár, addig az úszófül okozta fájdalom enyhíthető paracetamollal vagy ibuprofennel. Amíg meg nem gyógyul kerülje a fülhallgatót vagy hallókészüléket és tartsa szárazon a fülét. Ez idő alatt korlátozza a sampon vagy bármi más használatát, ami irritálhatja a külső fülét.
Víz alá tartja a fejét egy nő

Ne feledje, ha a tünetek a fenti gyógymódok bármelyike ellenére is fennállnak, beszéljen háziorvosával egy hatásosabb kezelési terv összeállításáról.

Az úszófül megelőzése

gyorsuszó nő
Milyen lépéseket tehet azért, hogy elkerülje a fülgyulladást?
  • Viseljen füldugót úszás közben
  • Kerülje a fürdőzést bizonytalan tisztaságú vizekben, mint folyók, tavak, stb.
  • Úszást követően billentse oldalra a fejét, ami segít, hogy a felesleges víz kifolyjon
  • Törölje szárazra fülét minden fürdés, zuhanyzás, úszás után 
  • Soha ne távolítsa el a fülzsírt fültisztító pálcikával vagy egyéb eszközökkel
Ezeknek az egyszerű irányelveknek a betartásával biztos lehet benne, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje az úszófület és annak kellemetlen hatásait.

Gyakran ismételt kérdések

Meddig tart az úszófül kezelés nélkül?

Annak ellenére, hogy az úszófül általában képes kitisztulni magától kezelés nélkül néhány hét alatt, az azonnali orvosi beavatkozás megállítja a kellemetlen tüneteket és minimalizálja a további szövődmények kialakulásának kockázatát. Győződjön meg róla, hogy a lehető leghamarabb keresi fel háziorvosát, hogy megbeszélje, hogyan lehet a legjobban kezelni az úszófület.

Úszhatok úszófüllel?

Kerülje az úszást, amíg az úszófül tüneteivel küzd. Súlyosbíthatja a problémát, ha visszamegy a medencébe, mielőtt teljesen meggyógyult volna.
nyílt vízben úszó férfi