A hallucinációk kialakulhatnak valamennyi érzékszervünk kapcsán. Ezen kategorizálás alapján a hallucinációk öt fő típusa létezik, így a hallási, vizuális, szaglási, ízlelési, és tapintási hallucinációk. Ez a cikk a hallási hallucinációkra összpontosít.

Mik a hallási hallucinációk?

fejét fogó férfi
A hallucinációk leggyakoribb típusa hallási jellegű. Noha a hallási hallucinációk a skizofrénia és a bipoláris rendellenesség gyakori tünetei, a népesség 10-15 százaléka ezen kórkép nélkül is időről időre megtapasztalja őket. Sokszor csak egy múló jelenségről van szó, melynek a fokozott stressz is állhat a hátterében. Míg egyesek csak bizonyos hangokat, addig mások különböző hangokat és zajokat is hallanak.

A hang, amit hall, hangozhat úgy, mintha valakivel beszélne, vagy konkrét műveletek végrehajtására szólítaná fel. A hang lehet kedves, ellenséges vagy közömbös. 

Nem csak a felnőtteket érintik a hallási hallucinációk. A vizsgálatok azt mutatják, hogy viszonylag gyakoriak a tinédzser kor előtt álló gyerekek körében a pszichiátriai klinikákon is. 

Mi okozza a hallási hallucinációkat?

Mentális egészségi állapotok
 
A mentális egészségi problémák, mint például a skizofrénia, a hallási hallucinációk egyik leggyakoribb oka. A skizofrénia egy súlyos mentális betegség, amely befolyásolja a gondolkodást, érzékelést és a viselkedést. A skizofréniás beteg úgy érezheti, hogy elvesztette a kapcsolatát a külvilággal. A pszichotikus rendellenességeknek és a skizofréniának az egyik jellemző tünete a beképzelt hangok hallása. A hangok tűnhetnek úgy, hogy saját belső hangunk az, de tűnhetnek akár kívülről érkező hanghatásként is. Az egyének gyakran meg vannak győződve arról, hogy ez az auditív élmény objektív és valós. Néhány hang érvelő lehet, mások egyszerűen megmondják, mit kell tennie. A hangok tartalma általában erősen személyes. A hangok azt írják le, hogy mit érez vagy gondol az egyén és aggodalmairól is szólnak. Hallucinációk előfordulhatnak súlyos depresszió, poszttraumás stressz, borderline személyiségzavar és egyéb rendellenességek esetén is.
 
Demencia és Alzheimer-kór
 
A demenciában és delíriumban szenvedők gyakran tapasztalnak hallási vagy vizuális hallucinációkat. Ha Önnek vagy valamely szerettének Alzheimer-kórja van, a későbbi szakaszokban nagyobb valószínűséggel történnek hallucinációk. Sok ember válaszol a hangokra, amiket hall, mert annyira valóságosnak tűnnek. Lewy-testes demencia esetén a vizuális hallucinációk sokkal gyakoribbak.
Parkinson kór

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív rendellenesség, amely motoros és nem motoros tünetekkel is járhat. A pszichózis a Parkinson-kór általános jellemzője. A Parkinson-kór pszichózis (PDP) különféle – vizuális és nem vizuális- hallucinációkkal és téveszmékkel jár. Bárki, aki PDP-ben szenved, tanúsíthatja, hogy ez mennyire káros lehet az életminőségre. Bár a vizuális hallucinációk gyakoribbak a PDP-ben szenvedők körében, hang-hallás is előfordulhat.
orvos jegyzetel
Alkohol
 
Az alkoholos hallucinózis a krónikus alkoholfogyasztás ritka szövődménye. A nagy mennyiségű alkohol fogyasztása általában olyan eseményeket vált ki, amelyek túlnyomórészt hallási jellegű hallucinációt okozhatnak. Ha sok éven át fogyasztott nagy mennyiségű alkoholt, akkor a leszokást követően is láthat vagy hallhat olyan dolgokat, amelyek nincsenek ott.

Illegális hallucinogén drogok
 
Az extasy és az LSD, valamint bizonyos utcai drogok használata esetén olyan dolgokat láthat és hallhat, amelyek nem valóságosak. Ilyen hamis érzékelések – legyen az vizuális, hallási vagy egyéb – nem csak a kábítószer fogyasztás során, hanem a leszokást követően is megtörténhetnek. Az LSD (d-lizergsav-dietilamid) egy erős hangulatot megváltoztató vegyszer, amelyről ismert, hogy helytelen érzékszervi érzékelést eredményez. Az 1950-es években kifejlesztett PCP (fenciklidin) egy másik példa a hallucinogén drogokra. A PCP-t kezdetben intravénás érzéstelenítőként alkalmazták. Azóta az általa kiváltott káros hatások miatt megszüntették. Ezeknek vagy más hasonló drogoknak a használata hallucinációt, dolgok látását vagy hangok hallását okozhatják.
 
Alvás

Az alváshoz kapcsolódó hallucinációt paraszomniának nevezzük. Bár a paraszomnia események elsősorban vizuálisak, más érzékszerveket is érinthetnek, beleértve a hallást is. Paraszomnia események általában akkor fordulnak elő, amikor elalvás közelében van, vagy éppen felébred. Az alváshiány és a krónikus alváshiány szintén az alvás okozta hallucináció gyökere lehet.

Vényköteles gyógyszerek

A mentális egészségi problémák, az illegális drogok és az alvás mellett bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hallucinációkat. Míg minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, egyesek súlyosabb káros hatással járnak, ide értve az antipszichotikus gyógyszereket is. A pszichózis, az epilepszia és a depresszió vényköteles gyógyszerei közismerten hallucinációkat okoznak.
Migrén
 
A migrénben szenvedők gyakran panaszkodnak, hogy látnak dolgokat vagy hallanak beszéd- és egyéb hangokat. Tanulmányok kimutatták, hogy a hallucináló betegek a migrén mellett depresszióban is szenvednek. A kutatók még mindig nem teljesen biztosak abban, hogy miért emelkedik a hallucináció aránya a depressziós migrénben szenvedők körében.
 
Pajzsmirigy állapotok
 
Sokféle pajzsmirigy rendellenesség létezik, de különösen egyhez társul a hangok hallása. A myxedema egy ritka állapot, amikor a pajzsmirigyhormon szintje veszélyesen alacsonnyá válik és ennek hatására hangokat kezd el hallani a beteg.
 
Tinnitus (Fülzúgás)
 
Bár az elnevezés csengő hangot jelent, a hangok széles spektruma jelentkezhet, ami sziszegéshez, zümmögéshez vagy csattogáshoz hasonlít. A hang lehet hangos vagy halk, mély vagy magas hangú. A tinnitus hathat csak az egyik fülre, vagy akár mindkettőre. A fülzúgás gyakoribb, mint gondolnánk. A becslések szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 10 százaléka tapasztal fülzúgást évente.

Bár a csengés a fülben nem tekinthető hallucinációnak, a fülzúgás miatt fennáll annak a kockázata, hogy mentális jellegűvé váljon a hangok hallása. Ezenfelül, ha depresszióban szenved, akkor még nagyobb az esélye hallucinációk megtapasztalására.
Halláskárosodás
 
Ha halláskárosodásban szenved, olyan hangokat, zenét vagy beszéd hangokat hallhat, amelyek valójában nincsenek jelen. Tanulmányok azt mutatják, hogy a hallási hallucinációk leginkább a hallássérült betegek körében elterjedtek. Minél súlyosabb a halláskárosodása, annál rosszabbak a hallucinációi. Bár a kutatók nem értik valamennyi tényezőt, amelyek hozzájárulhatnak ehhez a jelenséghez, néhány tényező kezelhető lehet és ezáltal potenciálisan segíthet a hallási jelenségek megszüntetésében.
 
Epilepszia

Az epilepszia olyan rendellenesség, amelynek jellegzetes tünete a kiváltó inger nélküli ismétlődő rohamok. Amikor az epilepszia által bekövetkező ismételt rohamok befolyásolják az agy azon részét, amely feldolgozza a hallást, akkor elkezdhet zúgó hangokat vagy beszédhangokat hallani. Az ismétlődő rohamok torzíthatják a dolgok hallását, így a hangok kevésbé hangosak vagy tiszták.

Fertőzések és lázak

Egyes fertőzések akár hallási hallucinációt is kiválthatnak. Ilyen fertőzés lehet pl. az agyhártyagyulladás. A nagyon magas láznak hasonló hatása lehet, dezorientációt és hallucinációkat okozva. Bár a hallucináció, miközben lázas az ember, nem veszélyes, de minden bizonnyal ijesztő lehet.

Azok, akik láz okozta hallucinációkat tapasztalnak, általában nem valós képeket vagy hangokat hallanak. A betegség okának kezelése valószínűleg megoldja a hallucinációkat.
arcát takaró lány
Zenei hallucináció (MH)

A zenei hallucináció vagy a zenei fülzúgás olyan zene hallása, amit senki más nem hall. A fülzúgás – a fülben csengő hang – meglehetősen gyakori és általában egyszerű hangokat, mint például zümmögést vagy csengést tartalmaz. Bár bárki megtapasztalhatja ezt a fajta hallucinációt, ez mégis sokkal gyakoribb a nők körében, és a 60 évnél idősebbek jobban érintettek. Nagyobb valószínűséggel tapasztalja meg, ha egyedül él, vagy ha halláskárosodása van.

Hogyan lehet diagnosztizálni a hallási hallucinációkat? 

Az orvosi vizsgálat során a kórelőzményekre vonatkozó kérdések mellett szükséges feltérképezni, hogy milyen típusú hangokat, beszédhangokat hall, mikor kezdődtek a tünetei, és milyen gyógyszereket illetve egyéb kiegészítőket szed.

Orvosa pszichológushoz fordulhat, hogy kizárjon vagy megerősítsen bármilyen mentális betegséget, vagy más vizsgálatokat rendelhet el a hallucinációk okának azonosításához. A hallásvizsgálat az egyike lesz az első vizsgálatoknak, hogy megállapítsa, hogy a halláskárosodás következménye a hangok hallása. A másik lehetséges vizsgálat az elektroenkefalográfia (EEG) lesz, amivel az epilepsziát tudják megállapítani.

 

Hogyan kezeljük a hallási hallucinációkat?

A fentiek alapján a hallucinációknak számos forrása lehet. A diagnózis és a kezelés ezért meglehetősen bonyolult lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nincs remény. Az orvosok gyakran sikeresen azonosítják az okot, és összeállítanak egy olyan kezelési tervet, amely elősegíti a hang-hallás jelenség eltűnését vagy ritkább előfordulását.

Ha a hangokat antipszichotikus gyógyszerek okozzák, a gyógyszer adagjának megváltoztatása segíthet. Ha azonban a pszichotikus rendellenesség a hibás azért, amit tapasztal, akkor szükséges lehet gyógykezelés és terápia kombinációjára.