A betegség típusai, okai, tünetei és ezek enyhítésének módszerei.

A labirintitisz gyorsan, szinte hirtelen kialakuló betegség. Hatással van a hallásra és esetenként a látásra is. Ájulásérzést, egyensúlyzavart és hányingert előidéző vertigót okozhat. Az utazás minden formáját megnehezíti, még az egyenes vonalú járást is.

Szerencsére általában átmeneti állapot, és a hosszú távú hatások (például a hallásvesztés) meglehetősen ritkák. Azonban minél többet tud róla, annál könnyebb szembenézni vele és kikezelni.

Az alábbiakban a labirintitisszel és az azt okozó fertőzéssel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések olvashatók — a témák között szerepelnek a tünetek, a gyógymódok és kezelések, a szövődmények és még sok más.
fiatal nő rosszul van

Mi a labirintitisz?

A labirintitisz a belső fül vagy a középfül fertőzése következtében alakul ki. 

Az egyensúlyszervet ellátó, más néven vesztibuláris ideg gyulladásával indul — ezt a betegséget vesztibuláris neuritisznek nevezzük. Két ilyen ideg van a két belső fülben, és mind a kettő jeleket küld az agyba. Ezek a jelek befolyásolják az egyensúlyt, a testkontrollt és a térbeli navigációt.

A labirintusszerv a belső fülben található, és számos finom kis folyadékkal telt csatornából, csőből és zsákból épül fel. Amikor a fejünket megmozdítjuk, a folyadék is mozog, így közli az aggyal, hogy hol vagyunk és hogyan mozgunk. A csatornák továbbá a dobhártya közelében lévő csigával is kapcsolatban vannak. A csiga hullámjeleket küld az agyba, amely értelmezi, mit hallottunk.

A középfül fertőzései esetén a vesztibuláris rendszer csatornái begyulladnak, és ez hatással lehet mindkét jelkészletre, vagyis a mozgásra és a hangra egyaránt.

Egyensúlyvesztés akkor következik be, amikor az egyik fül másmilyen jeleket küld az agyba, mint az ellenoldali fül. Ez a zavar szédüléshez vezet, különösen a fej hirtelen mozdítása esetén. A labirintitisz gyakran jár fejfájással, és vertigót is okozhat — ilyenkor úgy érezzük, mintha mozognánk, holott valójában nem.

Milyen tünetekkel jár a labirintitisz?

A vesztibuláris neuritisz és a labirintitisz egyaránt átmeneti, néhány hét után enyhülő betegség. Néhány esetben azonban hosszabb ideig is eltartanak.

A vesztibuláris neuritisz gyakoribb, de a belső fület érintő vírusfertőzéses tünetei a labirintitiszhez hasonlóak. Mindkét betegség szédülést és hányást okozhat. A vesztibuláris neuritisz általában az egyensúlyra és a mozgásra van hatással, míg a labirintitisz az egyensúlyérzéket és a hallást is érinti.

A leggyakoribb tünet a hallásvesztés, a fülben fellépő nyomásérzés és fájdalom, folyadék szivárgása a fülből, koncentrálási zavar, enyhe fejfájás, ájulásszerű lebegő érzés, homályos látás, bizonytalanság, egyensúlyzavar, a járás vátozása és vertigó. Hihetetlen kihívást jelenthet akár az egyenes vonalban való járás is. Egyesek nem képesek egyenesen megállni. Mások elájulnak.

Ezeket a tüneteket gyakran hőemelkedés (a fertőzés miatt), hányinger és hányás (a forgó érzés miatt), általános rosszullét és fülzúgás (más néven tinnitusz) kíséri. 

Végül pedig, amikor ezek a tünetek együtt jelenkeznek, sokaknál a labirintitiszes szorongás tünetei is fellépnek.
 

Mi okozza a labirintitiszt?

Senior hölgy fogja a fájó fülét
A labirintitisz a fülre húzódó vírusos vagy bakteriális fertőzés miatt alakul ki. Okozhatja az orr, száj, mellkas és felső légutak vírusfertőzése. Nem fertőző, és nem lehet elkapni, illetve továbbadni. A megfázás és az influenza terjedése azonban elősegítheti a kialakulását.
 
Az életkor egyértelműen fontos tényező. A vírusos labirintitisz a legtöbb esetben felnőtteknél, 30–60 éves kor között fordul elő. Labirintitisz azonban bármilyen életkorban felléphet. Egyformán érinti a férfiakat és nőket.

A dohányzás, az alkohol és a stressz fokozhatja a betegségre való fogékonyságot. Autoimmun betegségben szenvedőknél gyakrabban fordul elő.
 

Kell-e aggódnom a labirintitisz miatt?

A jó hír, hogy a labirintitisz jellemzően csupán egyszeri epizódként fordul elő. 

Bár napokig intenzív lehet, ritkán csap át krónikus betegségbe, és a legtöbb embernél gyorsan visszatér a normális hallás és egyensúlyérzék.

Ami még jobb, hogy a legtöbb beteg a saját otthonában kezelhető. Tehát ha néhány napig — a korai stádiumban — ágyban maradunk, akkor elmúlik a legrosszabb része és ezzel együtt a labirintitisszel járó stressz is.

Mindazonáltal, ha a vírusos labirintitiszt nem kezelik, az szövődményekhez és hosszú távú hatásokhoz vezethet. Ezek azonban — mint már mondtuk—, ritkák. A labirintitisz esetenként károsíthatja az érintett fület. A csiga károsodása esetén például implantátum beültetésére lehet szükség.

Tartós hallásvesztés egy ehhez társuló másik betegség, a bakteriális labirintitisz következtében gyakrabban alakul ki. Ez különbözik a vírusos labirintitisztől, és mindenképp antibiotikum-kezelést igényel.

Egyeseknél évekig előfordul vertigó. Ezt krónikus labirintitisznek nevezik. (Az átmeneti betegség neve akut labirintitisz).

Elkerülhető a labirintitisz?

A labirintitisz vírusfertőzés, például nátha vagy influenza következtében alakul ki. Nincs olyan ismert módszer, amellyel ez teljes mértékben megelőzhető volna. A labirintitiszt kiváltó állapot túlságosan gyakran előfordul. 

Mikor kell orvoshoz fordulnom a labirintitisz miatt?

Labirintitiszre utaló tünetek esetén fontos az orvos felkeresése, hogy megállapítsa az oko(ka)t. Amint említettük, számos formában jelentkezhet, és számos betegség társulhat hozzá.

A tünetek kezdődhetnek hirtelen, ezért minél hamarabb fordul orvoshoz, annál jobb.

Mindenképp fel kell hívni az orvost, és időpontot kell foglalni hozzá, ha a tünetek nem javulnak néhány napon belül vagy rosszabbodnak, illetve ha új tünetek alakulnak ki.
Ha ébredéskor bármilyen hallásvesztést tapasztal, haladéktalanul forduljon orvoshoz. Az is lehetséges, hogy fül-orr-gégészt kell felkeresnie.

A súlyosabb tünetek miatt az is előfordulhat, hogy azonnali orvosi ellátásra lesz szüksége. Ilyen tünet lehet a kettős látás, a láz és gyengeség, az ájulás és a görcsrohamok. Még egyszer, ezek más betegségekkel társulhatnak, illetve más betegségektől függenek.
idősebb úrnak fáj a feje

Hogyan történik a labirintitisz kezelése?

A labirintitisz kezelése jellemzően gyógyszer, pihenés és testmozgás kombinációjával történik. 

Az idő szintén fontos szerepet játszik a labirintitisz gyógyításában. A tünetek általában 1–6 héten belül javulnak, és sok beteg két hónapon belül teljesen felépül.

Orvosa gyógyszereket fog felírni a labirintitisz kezelésére, valamint gyulladásgátlókat és esetleg kortizont is elrendelhet. Lehetséges, hogy gyógyszereket, tengeribetegség elleni tablettát, nyugtatót és antihisztamint kell szednie otthon.

Fontos a pihenés, de a gyógytorna és a speciális célzott gyakorlatok is segítenek. Egy szakember (például gyógytornász) útmutatást tud nyújtani az ilyen jellegű kezelés során. A kezelés gyakran tartalmaz a szemmozgás, koordináció, egyensúly és erő fejlesztésére irányuló gyakorlatokat.

Mi segít labirintitisz esetén?

A labirintitisz általában idővel magától javulni kezd. Ezzel együtt néhány egyszerű dologgal enyhítheti a tüneteket.
  • Kerülje a hirtelen mozdulatokat.
  • Tekintetét szegezze szilárd, mozdulatlan tárgyakra. Próbálja elkerülni a jobbra-balra tekintgetést.
  • Kerülje az erős fényeket és a túlságosan nagy zajt.
  • A vibráló fények (így a tévé is) kellemetlenséget okozhatnak.
  • Kerülje a magasságot (és ne másszon létrára).
  • Ha nem érzi jól magát, üljön le, hunyja be a szemét, és maradjon mozdulatlan.
  • Kerülje a vezetést és a gépek kezelését.
  • Távolítsa el azokat a dolgokat a padlóról, amelyekben megbotolhat.
  • Gondoskodjon arról, hogy a fürdőszobája csúszásbiztos legyen.
  • Ha szédül, feküdjön le egy sötét szobában, és hunyja be a szemét.
  • Legyen mindig hidratált és kipihent, mivel a kimerültség fokozza a hatásokat.
  • Kerülje az alkoholfogyasztást, mivel az rontja az állapotot.
  • Ne utazzon repülőn. A nyomásváltozás különös kellemetlenséget okozhat.
  • Amint képes rá, kezdjen el sétálni, mivel a mozgás a legjobb gyógyszer. 
  • Előszór csak rövid távot tegyen meg, és kísérje el valaki.
  • De ne próbáljon túlságosan gyorsan mozogni, mivel elveszítheti az egyensúlyát.
  • Megint csak szegezze a tekintetét egyetlen dologra ahelyett, hogy jobbra-balra tekintgetne.
  • Kezdje el napszemüveget viselni.

Kiújulhat a labirintitisz?

A legtöbb ember teljesen felgyógyul a labirintitiszből, bár ez nem ritkán hetekbe, hónapokba telik. 

Egyeseknél a betegség kiújul — bár az esetek többségében sokkal enyhébb formában. Sokan számoltak be például fejrázáskor fellépő enyhe szédülésről. Kihívást jelentő helyzetekben és környezetekben vertigó is felléphet.

Betegsége enyhítésének legjobb módszere általánosságban a gyógytorna.
Boldog pár ül a fa alatt