Áttekintés:

Mi a fülzsír?

A cerumen vagy fülzsír olajos, viaszszerű anyag, amely természetesen fordul elő a fülben. Két célja van: idegen tárgyaktól való védelem és a hallójárat zsírral való megkenése.

A fülzsír megfogja a törmeléket, port és elhalt hámsejteket, és megakadályozza, hogy ezek elérjék a dobhártyát vagy károsodást okozzanak. Ezáltal a fülzsír megvédi a hallójáratot, és keni a bőrt, így megakadályozza a száraz, viszkető irritációt kialakulását. Néha a felesleges fülzsír megkeményedhet, elzáródásokat vagy felhalmozódásokat okozva, amelyek kihathatnak a hallásra.

Hogyan ismeri fel a fülzsír felhalmozódását?

Különböző mértékű kényelmetlenégeket érezhet a fülzsír felhalmozódásával vagy általa okozott elzáródással összefüggésben, és ezek ugyanolyan változók lehetnek, mint a lerakódott zsír mennyisége és lerakódás kialakulásának időtartama. Íme néhány a fülzsírproblémát kísérő gyakoribb tünetek közül:

  • Fülfájás vagy fájdalom a fülben vagy a nyakon
  • Teltségérzet a hallójáratban
  • Tinnitusz, vagyis fülcsengés
  • Halláskárosodás vagy mintha a zajokat víz alatt hallanánk
  • Nagyon kicsi gyermekeknél előfordulhat, hogy a frusztráció vagy nyugtalanság miatt az ujjukat vagy egy tárgyat beledugnak a fülükbe. A legjobb, ha ezt egy egészségügyi szolgáltató kezeli, hogy a gyermek kényes füle ne károsodhasson.
  • Idősebb embereknél a fülzsír felhalmozódása és az általa okozott elzáródás a messze a legfőbb oka a vezetéses hallásvesztésnek és ezt ronthatja a hallókészülékek használata, mivel ezek megakadályozzák a fül öntisztulási képességét.
Ha erős fájdalmat, szivárgást vagy szokatlan szagot tapasztal a fülből, akkor fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz. Lehetséges, hogy fülgyulladása van, és ezt egészségügyi szakembernek kell kezelni a további fertőzés vagy a tartós halláskárosodás elkerülése érdekében.

fülhallgatók és a vezeték nélküli fülhallgatók ma rendkívül népszerűek. Ha gyakran használ fülhallgatót, akkor bizonyos óvintézkedéseket kell tennie.

Meg kell jegyezni, hogy a hallójáratban a zsír önmagában nem okozhat fülgyulladást. A fülzsír eltávolítására saját magunk által végzett, nem megfelelő módszerek szövődményei viszont annál inkább.
Orvos vizsgálja egy felnőtt nő fülét

Kezelhető-e a fülzsír felhalmozódása otthon?

A fül egyetlen része, amelyet otthon tisztítani kell, az a fülkagyló. A fül öntisztuló, és a cerumen jelenléte egészséges, illetve szükséges. Ezért a fülzsír felhalmozódása esetén az érintett személy érdeke, hogy felkeressen egy hallással foglalkozó egészségügyi szakembert - ugyanis az átlagos személynek nincs olyan otoszkópja, amely lehetővé tenné számára az (akár részleges, akár teljes) elzáródás felmérését.
A szakember meg fogja vizsgálni, hogy szükséges-e a fülzsír eltávolítása. Ha valamilyen okból kifolyólag a fülzsír állaga túl kemény, és nem távolítható el, a betegnek azt tanácsolják, hogy egy héten keresztül naponta használjon néhány csepp ásványi olajat, hogy az orvos biztonságosan eltávolíthassa a fülzsírt.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ha jelentős fájdalmat vagy halláskárosodást tapasztal, akkor előfordulhat, hogy gyulladása van vagy valami olyan komolyabb folyamat zajlik, amely szakmai beavatkozást, azaz gyógyszeres kezelést, műtétet igényel. Ebben az esetben egészségügyi szakemberhez kell fordulnia a probléma teljes megoldásához. 

Hogyan akadályozhatom meg a jövőben a túl sok fülzsírt?

Míg néhány embernél több fülzsír vagyis cerumen képződik, mint amire szükség van, az emberek többsége néhány egyszerű dolgot megtehet:
  • Az éves ellenőrzéskor kérje orvosának segítségét. Évente egyszer bőven elegendő a felesleges fülzsír kezelése. 
  • Ne feledje, hogy a fül egyetlen része, amelyet otthon tisztítani kell, a fülkagyló.
  • Legyen óvatos fülhallgató viselésével, vagy használja ritkábban, hogy lehetővé váljon a természetes öntisztulás. 
  • Ha hallókészüléke van, akkor mindenképpen tisztíttassa ki rendszeresen a fülét, hogy megakadályozza a fülzsír felhalmozódását vagy az eltömődés kialakulását. Ezt a hallásgondozást végző audiológián rendelő fül-orr-gégész szakorvos elvégzi.
Fülpálcikák és vatta korongok

Füle egészsége fontos, és a felesleges fülzsír eltávolítása javíthatja hallását, általános egészségi állapotát és közérzetét. Lépjen kapcsolatba velünk ha kérdései vannak a fül egészségének javításával vagy fenntartásával kapcsolatban Ön vagy családtagja számára.