Áttekintés

A fül eltömődésének fő tünetei a következők:


Ha valaha is tapasztalta, milyen az, amikor a fülzsír eltömíti a fülét, akkor biztosan tudja, mennyire kellemetlen lehet ez az állapot. Nem csoda, hogy sokan házi praktikákkal, például fülgyertyázással, fültisztító pálcikával vagy recept nélkül kapható fültisztító szerekkel próbálkoznak, hogy orvosolják a problémát. De hogyan kell helyesen tisztítani a fület? Használhatunk fültisztító pálcikát a fülzsír eltávolításához? Károsíthatja a fültisztító pálcika a hallójáratot? Nem veszélyes a fülgyertyázás? Ezek fontos kérdések. Olvasson tovább, ha többet szeretne tudni a fül tisztításáról.

Mi a fülzsír funkciója?

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a fülzsír biztonságos eltávolításának témájában, fontos megérteni, mi a fülzsír szerepe. A fülzsír (cerumen) hasznosabb, mint gondolná. A fülzsírt az egészséges szervezet természetes módon termeli, hogy különböző alapvető funkciókat láthasson el. Ezt a ragacsos, viaszos anyagot nem értékeljük eléggé, pedig valójában nagyon hasznos. Például magába zárja és kiszűri az apró szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket és a port, elvezetve azokat a dobhártyától és a belső fültől. Ezt a védelmi funkciót öntisztító mechanizmusnak nevezzük. A fülzsír emellett a hallójárat „kenőanyagaként” is szolgál, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

Hogyan végezzük az otthoni fültisztítást?

Az alkalmanként megjelenő túlzott mennyiségű fülzsír nem ritka jelenség. Ha a hallójárat teljesen eltömődik, ne próbálja meg saját maga eltávolítani a fülzsírt. Ilyen helyzetben a legjobb, ha felkeresi fül-orr-gégészét.

Nagyon keskeny hallójárat vagy nagy mennyiségű fülzsír esetén a fül-orr-gégész felkeresése lehet a legjobb megoldás. A szakember képes biztonságosan eltávolítani a fülzsírdugót, így a hallás nem károsodik. Ne hagyja figyelmen kívül az eltömődés jeleit, és ne hagyja, hogy a fülzsír felhalmozódjon a hallójáratban. Ellenkező esetben hosszú távon fennáll a hallásvesztés kockázata.

Ha lehetséges, mindig forduljon orvoshoz, és végeztessen professzionális fülzsír-eltávolítást. A fül rendkívül finom szerkezetű, és a túl sok fülzsír károsíthatja a dobhártyát. Akkor is javasolt fül-orr-gégészhez fordulni, ha nincs dobhártyaszakadása, mivel egyes esetekben orvosi beavatkozásra lehet szükség. A hallókészüléket viselők vagy a rendszeresen úszók esetében a fertőzések megelőzése érdekében további lépésekre is szükség lehet.

Mit nem szabad tenni a fül tisztításakor?

A fültisztítással kapcsolatban rengeteg tévhit kering. Nem minden módszer biztonságos és megbízható megoldás a felgyülemlett fülzsír eltávolítására.

Fültisztító pálcikák

A fültisztító pálcikát sokan használják, de ez nem jelenti azt, hogy biztonságos. Tárgyakat nyomni a hallójáratba kifejezetten veszélyes. Legyen különösen óvatos, különösen akkor, ha a múltban fülsebészeti beavatkozása volt, vagy ha átszakadt a dobhártyája, illetve fájdalmat érez a fülében vagy váladék szivárog a füléből.

Ha lehet, egyáltalán ne használjon fültisztító pálcikát. Képzeljen el egy keskeny csövet, amelyet hosszú pálcával próbál megtisztítani a szennyeződésektől. A pálca csak egy kicsivel keskenyebb, mint a cső, de sokkal rövidebb annál. Érti már, miért nem hatékony ez a megoldás? Ugyanez történik, amikor vattapálcikával tisztítja a fülét: egyszerűen beljebb nyomja a fülzsírt. Ezzel nemcsak elzárhatja a hallójáratot, hanem a dobhártya sérülését is kockáztatja. Előfordulhat az is, hogy a fülzsír közvetlenül a dobhártyánál keményedik meg, ami drasztikus hallásvesztést okozhat.

Fülgyertyázás

Az otthoni fültisztítás másik elterjedt módja a fülgyertyázás. Bár sokan ódákat zengnek a hatékonyságáról, mégsem ajánljuk. A fülgyertyázás napjainkban rendkívül népszerű. Sajnos azonban nagyon magas a forró viasz által okozott sérülés kockázata, ami a hallójárat tartós károsodásához vezethet.

Összefoglaló

Lássuk tehát a biztonságos és hatékony fültisztítás általános szabályait:
  1. Ha lehetséges, orvosával végeztesse el a fülzsír eltávolítását.
  2. Nedves kendővel óvatosan törölgesse le a fül külső részét.
  3. A hallójáratba soha ne dugjon fültisztító pálcikát vagy más tárgyat.

Tiszta a füle, de mégis úgy érzi, valami nincs rendben?

Végeztessen hallásvizsgálatot mindössze 30 perc alatt az Önhöz legközelebbi szaküzletünkben.