Mi okozza a tompa hallást?

A középfül fertőzése

Ha a fülét dugultnak és hallását tompának érzi, akkor lehet, hogy középfülgyulladása van.

Vélhetően a füle érzékeny az érintésre is. Súlyosabb esetekben hányingert és hányást is okozhat. A középfülgyulladás mind a gyermekeket, mind a felnőtteket érintheti, bár ez gyermekeknél gyakrabban fordul elő. Valójában a gyermekek körülbelül 80% -a 3 éves kora előtt megtapasztalja a középfülgyulladást
Ez általában 2-3 napig tart (gyógyszer nélkül is), bár egyes esetek akár hetekig is eltarthatnak.
A középfülgyulladás sok esetben felső légúti megbetegedést követően alakul ki.

A dobhártya mögött felhalmozódó folyadék tökéletes táptalajt teremt a baktériumok számára. Ez okozza mind a gyulladást, mind az ebből fakadó fájdalmat és halláscsökkenést.
Arc és orrmelléküreg-gyulladás

A tompa hallás egyik leggyakoribb oka a megfázás és az arc- és orrmelléküreg gyulladásai. A kettő közötti különbség főleg a tünetek meglétének időtartamában rejlik. A megfázás általában körülbelül 10 napig tart, míg az arc- és orrmelléküreg-gyulladása hetekig eltarthat.
A pontos ok egy kis cső elzáródása, amely a fül közepétől az orrig tart. Bár a megfázás bosszantó, nem szükséges azonnal orvosnak kezelnie. Ha azonban a tünetek hetekig fennállnak, érdemes beszélni a háziorvossal. Az irritáció csökkentése érdekében fontolja meg az orrnyálkahártya−ödémát csökkentő spray használatát, és használjon párásítót. 

Kerülje a dohányzást is, mivel ez tovább irritálhatja az orrát. 
Meniére-betegség

A Meniére-betegség meglehetősen ritka, bár ez az egyik legsúlyosabb oka a halláscsökkenésnek. A Meniére-betegség általában 40 és 60 év közötti betegeknél alakul ki, és a halláskárosodás állandóvá válhat, mivel maga a betegség évekig tarthat.
A tünetek közé tartozik a szédülés (úgy érzi, mintha forogna), a tompa hallás, sőt a fül csengése (fülzúgás) is.

Ha arra gyanakszik, hogy Meniére-betegségben szenved, azonnal forduljon orvoshoz.

Az állapotának romlásának elkerülése érdekében ne használjon dohánytermékeket. Kezelésképpen orvosa gyógyszereket írhat fel mozgásszervi betegségre vagy hányingerre.
fülére párnát szórító nő
Presbyacusis vagy az életkorral összefüggő hallásvesztés

A presbyacusis az életkorral összefüggő halláscsökkenés, amit a szőrsejtek lassú elhalása okozhat. A presbyacusis általában a szenzorineurális (idegi eredetű) halláskárosodás egyik formája (a belsőfül vagy a hallóideg rendellenességei), és a korai tünetek közé tartozik, hogy nem hallják az érintettek a magas hangú beszédet és olyan hangokat, mint a madarak csicsergése.
 



A legtöbb esetben a halláskárosodás mindkét fülben tapasztalható, de előfordulhat, hogy csak az egyik fülben jelentkezik. Ez az egyik vezető oka a hallásvesztésnek az idősebb felnőtteknél, a 75 év feletti felnőttek körülbelül 40-50% -a szenved ettől. A presbyacusis kialakulása bizonyos esetekben elkerülhető, ha minden helyzetben megfelelő zajvédő eszközöket használ, különösen ha munkája miatt erős zajnak van kitéve
fülét fogó nő
Szerencsére a technika fejlődése lehetővé tette az idősek számára, hogy hallókészülékekkel kezeljék a hallásvesztésüket. Éves hallásvizsgálat elvégzése segíthet megjósolni, hogy a presbyacusis kezdete mikor jelentkezik. Ha bármelyik tünetet tapasztalja, egyeztessen orvosával.

Füldugulás

A füldugulás akkor fordul elő, amikor egy tárgy (például fülzsír vagy víz) a hallójáratba kerül. A füldugulás leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, és általában otthon is kezelhető. A tünetek közé tartozik az azonnali tompa hallás az egyik fülben, ugyanakkor nem távozik vér vagy váladék a fülből.

Ha víz okozza, ösztönözze a gyermeket, hogy döntse meg a fejét, hogy a gravitáció segítségével oldja ki a vizet. 

Hogyan lehet megszabadulni a tompa hallástól?

A legtöbb esetben a tompa hallás idővel könnyen megoldódik, orrnyálkahártya−ödémát csökkentő spray használatával vagy olajjal, bár néhány eset súlyosabb problémára utalhat. Ha tünetei továbbra is fennállnak, forduljon orvoshoz, hogy segítsen Önnek megtalálni a megfelelő kezelést.