Mi az a diplacusis?

A diplacusist kettős hallásnak is nevezik. A hallásveszteség ezen típusában szenvedők a két fülükben eltérően hallják ugyanazt a hangot. A hangokat az agy dolgozza fel. A kettős hallástól szenvedők két különböző hangot hallanak, eltérő hangmagassággal, időzítéssel vagy tónussal.

Ez a hallásprobléma a legtöbb ember számára rendkívül bosszantó és irritáló lehet. Bár egyeseknél csak átmeneti állapotról van szó, másoknál állandó problémát jelent. A hangmagasság észlelésétől függően a kettős hallás különféle típusait különböztetjük meg, például:
Diplacusis dysharmonica
Ez a leggyakoribb probléma, amelynél az egyik fül helyesen érzékeli a hangot, a másik fül pedig helytelenül.
Binaurális diplacusis
Ez akkor fordul elő, amikor egyik fül sem érzékeli helyesen a hangot. Ezt az időzítés vagy az érzékelt hangmagasság eltérése okozhatja. Az egyik fül kissé korábban hallja a hangot, mint a másik. Ebben az esetben időzítési eltérésről beszélünk. Hangmagasság-eltérés esetén az egyik fül más hangmagassággal hallja a hangot, mint a másik. Ez az állapot gyakoribb az aszimmetrikus halláskárosodásban szenvedőknél.
Diplacusis echoica
Ez akkor fordul elő, ha a két fül kissé eltérő időben hallja a hangokat. Ez a jelenség visszhangot okoz.
Diplacusis monauralis
Ez akkor fordul elő, ha az egyik fül ugyanazt a hangot úgy hallja, mintha két különálló, eltérő hangmagasságú hang lenne.

Mi okozza a diplacusist?

A betegség oka nem teljesen tisztázott. A szakértők úgy vélik, hogy a diplacusis az egyoldali és a kétoldali hallásveszteség esetén is felléphet. Az egyoldali hallásveszteség csak az egyik fület érinti, a kétoldali pedig mindkettőt. A diplacusis például akkor is felléphet, ha csak az egyik fül hallóképessége csökken. De előfordulhat akkor is, ha az egyik fülnél nagyobb a hallásveszteség mértéke, mint a másiknál.

A belső fül sérülése

A diplacusis legtöbbször hirtelen kezdődik. A fül károsodását zaj miatt bekövetkező hallásveszteség, a fejet ért trauma vagy egyes gyógyszerek is okozhatják. Sokan valamilyen erős zajterhelés után kezdik észlelni a tüneteket. Egy robbanás vagy hasonló erős zaj sokkot okozhat a fülben. 

A hallást károsító gyógyszereket ototoxikusnak nevezik. Ma több mint 200 ototoxikus gyógyszer van kereskedelmi forgalomban. Ezek között vannak olyanok, amelyeket súlyos betegségek, például fertőzések, szívbetegségek és rák kezelésére írnak fel.
 

A belső fül elzáródása

A problémát a fülüreg elzáródása is okozhatja. Egy komolyabb fülfertőzés vagy arcüregi elzáródás a hallást is ronthatja. A túl sok fülzsír vagy egy daganat is vezethet diplacusis kialakulásához.

A diplacusis kezelése

Forduljon hallásspecialistához, amint észleli a tüneteket. A hallásveszteség gyanúját haladéktalanul ki kell vizsgálni. Orvosa teljes egészségügyi és audiológiai vizsgálatot végez, hogy megtalálja a problémák kiváltó okát. 

Az optimális kezelés a kiváltó októl függ. Ha a tüneteket a fülüreg elzáródása okozza, fontos megállapítani annak okát. A jó hír, hogy az elzáródás megszűnésével valószínűleg a hallását is visszanyeri.
A kezelés fő célja a felgyülemlett fülzsír eltávolítása vagy a fülgyulladás megszüntetése. 

Orvosa emellett hangmagasság-észlelési vizsgálatot is végezhet. A vizsgálat célja a diplacusis pontos felmérése. Ezzel a diagnosztikai módszerrel többet megtudhat az állapotáról. 

Bizonyos helyzetekben a diplacusis kiváltó oka nem gyógyítható. Ilyen eset nagyon fontos, hogy megismerje a kiváltó okot és a legjobb kezelési lehetőségeket.