Sokan hosszú évekig semmit nem tesznek a halláskárosodás ellen. Egyre csak halogatják az audiológusnál tett látogatást vagy a hallókészülék beszerzését. Nem érzik sürgősnek a dolgot, mert a hallásveszteség általában hosszú évek során, fokozatosan jelenik meg. Az első jelek általában alig észrevehetők.
 
Ha hallásveszteségre gyanakszik, akkor minél hamarabb keressen fel egy hallásgondozó szakembert.
Ha hosszabb ideje szenved a hallásveszteségtől, akkor jó eséllyel hallókészülékre lesz szüksége a hallása javításához.
 
Habár a hallásveszteségnek számos típusa létezik, az audiológus a legtöbbször képes valamilyen megoldást ajánlani. A hallásveszteség leggyakoribb típusai a következők:
 
Vezetéses típusú halláscsökkenés
A vezetéses típusú halláscsökkenés megnehezíti a hangok eljutását a belső fülhöz. Ilyen esetben a hangok nem képesek átjutni a külső és a középfülön. Az érintett nehezen hallja meg a halkabb hangokat, és az erősebb hangok is fojtottá válhatnak. A vezetéses típusú halláscsökkenésnek számos oka lehet, például a középfülbe került folyadék, a fülgyulladás, az otitis media (középfülgyulladás), a fülkürt diszfunkciója vagy a dobhártyaszakadás.
Idegi típusú hallásveszteség (SNHL)
Az idegi hallásveszteséget a belső fül sérülése okozza. A halk hangok alig hallhatóvá válnak, de az erősebb hangok sem lesznek tisztán kivehetők. A hallásveszteség fő okai bizonyos betegségek, a hallást károsító gyógyszerek, az öregedés, a fejet ért trauma és egyéb tényezők lehetnek. Súlyos hallásveszteség esetén az orvos cochleáris implantátumot javasolhat.
Kevert hallásveszteség
A kevert hallásveszteséget a külső fül vagy a középfül, és a belső fül sérülése okozza. A vezetéses- vagy az idegi típusú hallásveszteség kiváltó okai kevert hallásveszteséghez is vezethetnek.
Mivel a hallásveszteség az élet minden területére kihat, nagyon fontos, hogy audiológushoz forduljunk. Az adott esettől függően az orvos hallókészülék használatát javasolhatja a hallás javítása érdekében. Orvosa Önnel együttműködve segíthet a hallás helyreállításában és a szükséges kezelésben.

Az orvosnál tett látogatás mellett számos olyan tevékenység is végezhető, amely javítja a hallást.

Rejtvényfejtés

Az agy fantasztikus szerv, amely jelentős szerepet játszik a fülön keresztül érkező hangok feldolgozásában. Akárcsak az izmokat, az agyat sem árt edzeni, hogy formában maradjon.

Amellett, hogy szórakoztató, a rejtvényfejtés az agynak is jót tesz, és segít megelőzni a szellemi leépülést. Néhány példa a különféle rejtvényekre: keresztrejtvények, szókereső és Soduku. A „gyakorlatokat” rendszeresen, legalább hetente, de lehetőleg minden nap érdemes végezni.

Kártyázás

A kártya és a társasjáték szintén szórakoztató módja annak, hogy kapcsolatban maradjon családtagjaival és barátaival. A társasági élet különösen alkalmas arra, hogy megakadályozza az elszigetelődést. Sok ember szorongani kezd és depresszióssá válik, ha romlik a hallása, ezért kevésbé vesznek részt a társasági életben.

Jóga a hallásért

A jóga jó hatással van a testre, az elmére és a lélekre. Tudta, hogy egyes jógapózok a hallását is javíthatják? A jóga úgy javítja a hallást, hogy serkenti az agy és a fül vérkeringését. A jobb vérkeringés javítja az idegek működését és segíti a sejtek méregtelenítését.

A vérkeringés javításához a legjobb jógapózok a fa, a kobra, a háromszög és a teve póz. A kutatások szerint a jóga a fülzúgás (tinnitus) tüneteit is enyhítheti. A rendszeres jógázás a szorongást és a stresszt is csökkentheti.

Napi testmozgás

A napi testmozgás elengedhetetlen nemcsak a fül egészsége, hanem a testi és lelki egészség szempontjából is. Ha minden napját aktívan tölti, az sokféle kedvező hatással van a közérzetére. Nem kell minden nap félmaratont futnia, hogy élvezze a testmozgás egészségügyi előnyeit. Válasszon olyan tevékenységet, amelyet élvez: például séta, kocogás, úszás, ugrás, jóga vagy esetleg kertészkedés. Ezek bármelyike edzi a testet és javítja a vérkeringést. Válasszon kedve szerint: a lényeg az, hogy ne hagyja abba, és a testmozgás váljon a mindennapi rutinja részévé.

A testmozgás csodákat tesz a belső fül vérkeringésével. A belső fül „hallórésze”, az úgynevezett cochlea (más néven: csiga) számára a jobb vérkeringés rengeteg előnnyel jár. A cochlea a hallórendszer létfontosságú eleme, mivel ez a szerv alakítja át a hang rezgéseit idegi ingerületekké.
Akkor se adja fel, ha nem szeret edzeni. Még a viszonylag kis mennyiségű (hetente kétszeri) testmozgás is segíthet felvenni a harcot a hallásveszteség ellen. Fontos, hogy ne fejhallgatóval végezze a testmozgást, és mindenképpen kerülje a hangos zenét. A hangos zajról tudjuk, hogy károsítja a hallószőröket, és ezek nem nőnek vissza, ha egyszer elvesztek.
Ha mások is hallják a fejhallgatójából a zenét, akkor túl hangosan hallgatja.

Meditáció

A meditáció ősi módszer, és számos tanulmány bizonyítja az egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Meglepő lehet, hogy még a hallást is javíthatja. Ha csendben ül, és befelé figyel, segít testének a vérnyomás és a vérkeringés szabályozásában és a többi élettani folyamat normalizálásában. A meditáció képes csökkenteni a stresszt, és ezáltal enyhíteni annak testre gyakorolt káros hatásait.

Ez az egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszer elősegíti a mély relaxációt, és javítja az agy vérellátását. Amikor tudatosan figyel a környezeti hangokra, például a madarak csiripelésére, akkor a hallását is javítja. Ha hangokat használ a meditációhoz, egész nap sokkal jobban rájuk lesz hangolódva. Az idő múlásával a tudatalattija olyan hangokat is észlel, amelyekről korábban lemaradt. Lehet, hogy csupán mentális hallásjavulásról van szó, a hatása mégis rendkívüli.

A szabad levegőn, például egy parkban meditálva szinte elmerülhet a különféle hangokban. A meditáció részeként végzett mélylégzési gyakorlatok oxigénnel dúsítják a vért és javítják a vérkeringést. Próbáljon felváltva odafigyelni saját testére, majd a környezeti hangokra.

A hang lokalizálása

A legtöbben nem is tudják, de a hangok észlelésében nem csupán a fül vesz részt. Az agy is nagyon fontos szerepet játszik a hangok feldolgozásában. Ha megtanítja magának, hogyan fókuszáljon a zajra, javíthatja az agy feldolgozási funkcióját. A hang forrásának megállapítása hatékony módja annak, hogy fejlesszük az agy hanglokalizációs és -értelmezési képességeit. Az ilyen típusú hallásfejlesztő gyakorlatnak számos változata van.
  1. Tegyen fel zenét a lakásban, és sétálgasson: figyelje meg az apró különbségeket az észlelt hangban, miközben helyet változtat. Próbálja pontosan követni a dalszövegeket és azonosítani a különféle hangszereket. Időnként változtassa meg a hangerőt, valamint a gyakorlat helyét.
  2. Kapcsolja be a hangforrást (például egy rádiót) a szoba egy pontján. A hangerőt vegye alacsonyra. Kapcsoljon be egy másik hangforrást, és tegye a helyiség egy másik pontjára. Addig növelje a hangerőt, amíg a két különböző hangforrásból származó hang zajos környezetet nem teremt.
  3. Kérje meg egy barátját vagy családtagját, hogy olvasson fel mondatokat egy könyvből, miközben fel-alá sétálgat a szobában. Csukja be a szemét, koncentráljon, és ismételje meg a mondatokat hangosan, miközben próbálja kitalálni, honnan érkezik a hang.
A fenti gyakorlatokkal javíthatja a hallását. Ha eredményt szeretne elérni, fontos, hogy a gyakorlatokat rendszeresen végezze. Ha hallásveszteséget tapasztal, mindenképpen menjen el hallásvizsgálatra. A hallásveszteség típusának és súlyosságának megállapításához mindenképpen szakember által végzett hallásvizsgálatra van szükség.

A hallásproblémák orvoslásához gyakran a hallókészülék jelenti a legjobb megoldást. A hallókészülék javítja a hallást, és segíti az agyat a hallókészülék nélkül nem hallható hangok észlelésében. Súlyosbodó tünetek esetén forduljon szakemberhez, mivel megfelelő kezelés nélkül a hallásveszteség negatívan befolyásolhatja szellemi és fizikai közérzetét.
A legjobb módszerek a hallás javítására