Legtöbbször a szín önmagától normalizálódik, és a fül se néz ki betegnek. Néha azonban összefüggésbe hozható olyan egészségügyi problémával, amivel orvoshoz kell fordulni és lehetséges, hogy receptre is szükség lesz.

Miért válnak vörössé és forróvá a füleim?

egy fül
Lehet, hogy hallotta már azt a kifejezést, hogy „annak a személynek füst jön ki a füléből”, vagy „égnek a fülei”? Ezek olyan általános szólások, amelyek vörös, forró fülekkel jelzik az érzelmeket - haragot, szorongást, frusztrációt. Bár ezek a kifejezések a népszerű mondások részét képezik, vannak olyan valós helyzetek vagy körülmények, amelyek miatt a füled vörös és forró lehet.

Vizsgáljunk meg 10 lehetséges okot. Először megvizsgáljuk a leggyakoribb okokat, amelyek nem okozhatnak aggodalmat. Ezután megvizsgáljuk a gyulladt fülbetegségeket, amelyek fájdalmasak lehetnek és orvosi kezelést igényelhetnek.

1 - Az érzelmi válasz vörös füleket okoz

 
Néha, amikor érzelmi reakciónk van, például szorongás, düh vagy zavarban vagyunk, a bőrünk kipirul, emiatt a fülünk kivörösödik és felforrósodik. Ez elpiruláskor spontán történik, és viszonylag gyorsan normalizálódik.
 

2 - Meleg vagy hideg hőmérséklet

 
Nagyon meleg vagy hideg hőmérsékletnek kitéve a fülünk gyakran elvörösödik és felmelegszik. Mint ahogy a síelők és a snowboardosok is tudják, a lejtőn való sapka viselése jó módszer lehet a hőmérséklet ingadozásának elkerülésére. Amint a füle normális hőmérsékletre visszatér, a külseje is normalizálódik.

3 - Vigyázzon a nap okozta leégésre


A leégés gyakori oka annak, hogy a külső fül felforrósodik és kipirosodik, és gyakran csak akkor válik észrevehetővé, ha már nincs a napon. Akár edzés, kertészkedés vagy sportolásban való részvétel esetén, mindig érdemes napvédő krémet és / vagy sapkát vagy sisakot viselni a fül leégésének megakadályozása érdekében.

Ha mégis leég a napon, próbáljon meg jégcsomagolást tenni az érintett fülre, hogy csökkentse a hőt. Ezenkívül a hidrokortizon krém vagy az aloé vera gél nagyszerű módszer lehet a fájdalom csökkentésére és a fülek normális állapotának helyreállítására.

4 - A hormonális változások vagy a gyógyszerek elpirulást okozhatnak


Néha, amikor észreveszi, hogy fülei vörösek és forróak, ez hormonális változás vagy gyógyszeres kezelés jele is lehet. A menopauza, a hőhullámok, a kemoterápiás kezelések mind azt okozhatják, hogy a füled kipirul, vörös és forró lesz.

Ha ez megtörténik, próbáljon meg rétegesen öltözködni, kerülje az alkoholt és a koffeint, mivel ezáltal jobban szabályozhatja a testhőmérsékletét.

5 - Fülfertőzés vagy otitis media

 
A fülfertőzéseket a középfülben felhalmozódó folyadék idézi elő, ami gyulladást és fájdalmat okoz, ez a gyermekek és fiatalok vörös és forró fülének legfőbb tettese. Valójában a vörös és a forró fül lehet a legjobb módja annak, hogy felismerjék a csecsemők és a kisgyermekek orvosi kezelésének szükségességét, amit szóban ők még nem tudnak elmagyarázni, hogy miért történik.

Eleinte a fájdalom csillapítására próbáljon ki recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és meleg borogatásokat. Ha ez nem működik, akkor az orvos antibiotikumokat írhat fel a fertőzés megállítására.
 

6 - Sérülések vagy fülsérülés

 
Bármely sérülés vagy trauma esetén a fül gyakran vörös és forró lesz. A piercingek, karcolások és rovar csípések csak néhány olyan példa, amellyel megsértheti a fülét. A fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása lehet a legjobb megoldás, amíg a sérülés meg nem oldódik.

Amikor olyan sportokban vesz részt, mint a kerékpározás vagy a gördeszkázás, jó megelőző ötlet a fület takaró és védelmet nyújtó sisak viselése.

7 - Vörösfül szindróma

 
A vörösfül szindróma egy ritka állapot, amely súlyos égő érzésként jelentkezik az egyik vagy mindkét fülben, és gyakran migrén vagy cluster fejfájás kíséri. Bár a szindrómáról nem tudunk nagyon sokat, ez eltarthat egy órától több óráig, és naponta megismétlődhet.

A fagyasztottcsomagolások és a gyulladáscsökkentők tűnnek a legjobban segítségnek a fájdalom csillapításában, azonban a súlyos tünetek miatt érdemes orvoshoz kell fordulni.
 

8 - Háromosztatú idegfájdalom


A háromosztatú idegfájdalom a füleket, valamint a nyakat, az alsó arcot és az állkapcsot érinti, enyhén kezdődhet, de kezeletlenül fokozatosan rosszabbodik. Olyan rutin feladatok váltják ki, mint az evés vagy a fogmosás, a fájdalom gyötrelmes lehet, és a lehető leghamarabb orvosi kezelésben kell részesülnie.
 

9 - Szeborreás ekcéma


A szeborreás ekcéma olyan bőrbetegség, amely vörös, forró, pikkelyes foltokat okoz a füleken, valamint a fejbőrön, a hát felső részén és az arcon. Bár stressz, hormonális változások, sőt durva mosószerek is kiválthatják, gyakran a fellángolás, majd a kitisztulás mintáját követi, amely több évig is eltarthat.
 
középkorú nő szaunában

10 - Erythromelalgia


Meleg hőmérséklet vagy testmozgás hatására ez a rendkívül ritka állapot vagy rendellenesség hatással van a végtagokra, beleértve a füleket is, és égető érzést, bőrpírt és megnövekedett bőrhőmérsékletet okoz. Ezt a rendellenességet olyan orvosnak kell diagnosztizálnia, aki gyógyszert tud felírni a tünetek enyhítésére vagy legalább a kontrollra.

Összefoglalva amit a vörös és forró fülekről tudunk kell

Míg a leggyakoribb okai a vörös és forró füleknek általános események, van néhány jelentős betegség vagy rendellenesség, amelyekre a fülgyulladás jellemző. Ezek orvosi figyelmet igényelnek, és a kezelés folyamán vényre vagy vény nélkül kapható gyógyszereket is megkívánhatnak a fájdalom és a tünetek kezelésére.