Áttekintés:

A lüktető fülzúgás tünetei

Noha a fülzúgás mindkét fajtájához kapcsolódó hangok személyenként változhatnak, a pulzáló változat fő tünete az egyik vagy mindkét fül csengése. Olyan zajokat is hallhat, amelyeket a következőképpen lehet körülírni:
  1. Suttogó
  2. Csattogó
  3. Sziszegő
  4. Fütyülő  
Nem csak ezeket a hangokat hallhatja lüktető fülzúgás esetén. Hallhat dübörgő vagy pulzáló hangot is, amely egy időben érkezik a saját szívverésével (ez a testben keringő vér hatása).

A lüktető fülzúgás okai

Nő fogja a fülét

Míg a fülzúgásnak általában nincs azonosítható oka, addig valószínűsíthető, hogy a pulzáló fülzúgást egy háttérben húzódó esetleges egészségügyi állapot okozza.

Sok esetben a fülben és a fül környékén (a fej és a nyak körül) lévő erekben történt véráramlás változása okozza.

Ez a változás számos okból következhet be, többek között:

  • A véráramlás növekedése a szervezetben

Ez lehet terhesség, testmozgás, egyes gyógyszerek vagy vérszegénység (súlyos vashiány) következménye is.

  • Szabálytalan alakú erek

A szabálytalan alakú erek ösztönözhetik a vér gyorsabb áramlását, ami több zajjal jár, mint a lassan áramló vér.

  • Az altéria (ütőér, verőér) elzáródásai

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor a zsírlerakódások eltömítik az artériákat, így a vér nem lesz képes könnyedén átfolyni rajtuk.

A pulzáló fülzúgás egyéb gyakori okai a következők:

  • Magas vérnyomás
  • Pajzsmirigy túlműködés
  • Elzáródás az artériákban
  • Vezetéses halláscsökkenés
  • Fej- vagy nyaki daganatok

A lüktető fülfájás tüneteit is tapasztalhatja megnövekedett nyomást okozó állapotok esetén (ez kiválthat fejfájást, látásproblémákat is).

Ha olyan jeleket észlel, amelyek lüktető fülfájásra utalhatnak, a lehető leghamarabb beszéljen orvosával, hogy megvizsgálhassák és megerősíthessék a diagnózist.

A lüktető fülzúgás kórmeghatározása

Fontos, hogy a tüneteivel kapcsolatban konzultáljon a háziorvosával.

Az orvos először megvizsgálja a meglévő tüneteket és átnézi a kórtörténetet, beleértve az esetleges egyéb tüneteket. Megvizsgálja a fülét és a nyakát, hogy ellenőrizze mennyire megfelelő a vérkeringése.

További vizsgálatokat is kérhet az orvos a pontos diagnózis meghatározásához. 

Ezek a következők lehetnek:

  • Hallásvizsgálat  
  • Vérvizsgálat
  • MRI
  • CT
  • Angiogram (ellenőrizni az erek működését)
  • Ultrahang

Ha az orvos képes érzékelni a nyakon vagy a koponyán lévő pulzáló fülzúgást csak egy sztetoszkóppal, akkor a diagnózis objektív pulzáló fülzúgás. Ha nem, akkor szubjektív pulzáló fülzúgásnak minősül.

Ezt követően háziorvosa beutalhatja Önt fül-orr-gégészhez a lehetséges okok kivizsgálása érdekében.

ágyban fekvő csukott szemű nő befogja mindkét fülét

A lüktető fülzúgás kezelése

halántékát fogó idősebb férfi

A legtöbb esetben a lüktető fülzúgás kezelése a mögöttes ok megszüntetésével történik.

Például, ha magas vérnyomás vagy vénát, artériát érintő probléma idézi elő a pulzáló fülzúgást, akkor ez kezelhető gyógyszerek és életmódváltás kombinációjával, amelyek a következők lehetnek:

  • Rendszeres testmozgás
  • A dohányzásról való leszokás
  • A stressz csökkentése
  • Átállás alacsony sótartalmú étrendre

Bizonyos mögöttes okok megszüntetéséhez gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás is szükséges lehet, de végső soron háziorvosa és fül-orr-gégész szakorvosa fogja meghatározni a szükséges lépéseket. 

Ahol nincs mögöttes ok (vagy olyan, amelyet nem lehet azonosítani), a lüktető fülzúgás kezelése magában foglalja az állapot kezelését. Ez azt jelenti, hogy az agyat kell a fülzúgás hangjainak figyelmen kívül hagyására felkészíteni, ezáltal csökkenteni tudja a fülzúgás mindennapi életre gyakorolt hatásait. A lehetőségek a következők:

  • Hangterápia
  • Kognitív viselkedésterápia (CBT)
  • Fülzúgás átképzési terápia (TRT)
  • Relaxációs gyakorlatok
  • Mindfulness technikák
  • Tanácsadás

Gyakran Ismételt kérdések:

Veszélyes lehet a lüktető fülzúgás?
Maga a pulzáló fülzúgás általában nem veszélyes, bár egyes betegek számára a tünetek bosszantónak bizonyulhatnak. A háziorvos vagy a hallás-egészségügyi szakember tanácsot fog adni a hatékony kezelésekről ezek megszüntetésére.

Lehetséges, hogy pulzáló fülzúgását egy háttérben húzódó egészségügyi állapot okozza, ezért feltétlenül beszéljen háziorvosával vagy hallás-egészségügyi szakemberével, amint észleli a tüneteket, hogy elvégezhessék a megfelelő vizsgálatokat és tanácsot adhassanak Önnek.
A lüktető fülzúgás elmúlik magától?
A pulzáló fülzúgás eltűnhet, de ez mindig az adott esettől, és teljes mértékben a kiváltó októl függ.

A lüktető fülzúgás gyakran fordul elő, amikor edzés közben a vérnyomás emelkedik, általában a test önszabályozásának köszönhetően edzést követően ez csökken.
Hogyan szüntethetem meg a lüktető fülzúgást?
A pulzáló fülzúgást néha teljesen meg lehet szüntetni a kiváltó ok kezelésével. Például magas vérnyomásban szenvedők számára az alacsony sótartalmú étrend és a rendszeres testmozgás előnyös lehet a tünetek visszaszorításában.

Azonban mindig fontos, hogy beszéljen orvosával, hogy az Ön számára legalkalmasabb terápiát határozhassa meg.
Van-e összefüggés a lüktető fülzúgás és a szorongás között?
Bár nincs bizonyíték arra, hogy a fülzúgást a stressz okozná, az súlyosbíthatja a meglévő fülzúgást. Új kutatások összefüggést vélnek felfedezni a szorongás és a lüktető fülzúgás között, különösen egy stresszes időszak után.

Ne felejtsen el figyelmet fordítani a mentális egészségére, valamint a testi közérzetére; nagyban hozzájárulhat a lüktető fülzúgás mindennapi életére gyakorolt hatásának enyhítéséhez.
A lüktető fülzúgás maradandó?
Hacsak nincs egy mögöttes oka, ami kezelhető, vagy valamilyen megerőltető testmozgás eredményeként jött létre, a pulzáló fülzúgás általában maradandó. Ritkán múlik el magától, de ez eseti alapon változik.

Vannak azonban lehetőségek az állapot kezelésére, sok érintett találta úgy, hogy többek között a hangterápia, relaxációs terápia vagy kognitív viselkedésterápia segíthet enyhíteni a tüneteiket.
Gyógyítható a lüktető fülzúgás?
Feltéve, hogy a lüktető fülzúgást egy mögöttes ok váltja ki, és ennek az oknak a kezelése hatékony, a pulzáló fülzúgás gyógyítható az ok gyógyításával.

Vannak olyan esetek, amikor nem találnak mögöttes okot, ilyenkor a kezelés a meglévő állapot enyhítésére irányul, nem pedig a teljes gyógyulásra. Ennek számos módja van, köztük a fülzúgás-átképzési terápia (TRT), mindfulness és hangterápia.
A lüktető fülzúgás örökletes?
A legújabb kutatások bizonyítékokat találtak arra, hogy a fülzúgás bizonyos formái előfordulhatnak családon belül, ami genetikai hajlamra vezethető vissza. Mindazonáltal a környezeti tényezők is hangsúlyos szerepet játszanak a kialakulásában.
A lüktető fülzúgás időszakos lehet?
Igen. A lüktető fülzúgással járó zajok – például pulzáló, fütyülő és csengő hangok – nem mindig vannak jelen, abbamaradnak majd újra előjönnek.

Ez különösen igaz akkor, ha a fülzúgást testmozgás váltja ki, mivel ebben az esetben a tüneteknek enyhülniük kell, amikor a vérnyomás normalizálódik.

A pulzáló fülzúgás általában nem okoz aggodalmat, azonban egyes esetekben súlyos egészségi állapotra utalhatnak, ezért létfontosságú, hogy a lehető leghamarabb ellenőriztesse háziorvosával vagy képzett audiológussal.