ágyon fekvő, zenét hallgató fiatal nő

Születésünktől kezdve altatódalokat vagy babazenét használunk alváshoz vagy csecsemők megnyugtatásához. Valójában egyes kultúrák egészen a rómaiakig és a görögökig használták a zenét alváshoz és pihenéshez. És miért ne – van értelme a pihentető zenének alváshoz.
 

Jó a zenével való alvás?

A zene képes élénkíteni vagy lelassítani a dolgokat. Ha valaha is voltak gondjai az elalvással, mert a szomszédnál felcsendült a parti zene, akkor megértheti, hogy a zene befolyásolja a hangulatunkat és az alvási képességünket is. De ha azon kapja magét, hogy nem tud elaludni vagy hosszabban aludni, a zene olyan megoldás lehet, amely természetes, és nem lesz tőle nyomott másnap.

Íme néhány példa arra, hogy a megfelelő típusú zene hogyan tudja befolyásolni az elmét és a testet elalvás előtt, megteremtve a tökéletes környezetet az eltávolodáshoz, feltöltödéshez:
  • Befolyásolja a légzést és lassítja a pulzusát
  • Csökkenti a vérnyomását
  • Ösztönzi a testet, hogy felszabadítsa az alvást elősegítő hormonokat, mint például a szerotonin és az oxitocin
  • Serkenti az immunrendszert
  • Könnyíti az izomfeszültséget
  • Csökkenti a szorongást és az érzett stresszt
  • Még a kortizolt is képes csökkenteni, és bizonyítottan segít csökkenteni az álmatlanságot
Zenehallgatás lefekvéskor és elalvás közben valóban javíthatja az alvás általános minőségét, lehetővé téve egy pihentetőbb éjszakát és felfrissülést. Az élettani változások, például az alacsonyabb vérnyomás, a lassabb légzés, a lassabb pulzus előnyeinek kihasználása mellett az alacsonyabb stressz miatt sokkal nyugodtabb az érzelmi állapota is.
 

Az éjszakai javítások könnyebben történnek


Ez lehetőséget ad az agynak és a testnek, hogy alvás közben elvégezzék azokat a dolgokat, amelyekre tervezték őket:
  • Lehetővé teszi az agyának, hogy feldolgozza és rendezze a napi eseményeket és emlékeket. Szó szerint a hosszú távú emlékek így jönnek létre, és különösen hasznosak lehetnek az idősek számára.
  • Az agyalapi mirigy felszabadítja a növekedési hormont, amelyet a szövetek és az izmok helyreállításához használnak.
  • Az izmok szinte bénulásig lazulnak, különösen a gyors szemmozgás (REM) alvási ciklusai alatt (egyes szakértők szerint ez azért van, hogy nem cselekedj az álmaid szerint).
  • Az immunrendszer felszabadítja a citokineket, a fehérjéket, amelyek segítenek a gyulladás és a fertőzés leküzdésében. Tehát ha legközelebb beteg lesz, és valaki azt mondja, hogy pihenjen eleget ... figyeljen rá.
  • Szimpatikus idegrendszere ellazul, ami csökkenti a vérnyomást és befolyásolhatja a szívbetegségeket.

Milyen zene a legjobb alváshoz?


Olyan sokféle zenei műfaj létezik, de a streaming szolgáltatásoknak és a YouTuben-nak köszönhetően végtelen összeállítások állnak rendelkezésre minden elképzelhető eseményhez vagy helyzethez, és az alvó / relaxációs zene sem különbözik ettől. Próbáljon ki többet, és nézze meg, melyik működik a legjobban Önnek.
Alvó nő
Klasszikus zene

Ha valaha is kerülte a klasszikus koncerteket, vagy úgy gondolta, hogy ez a fajta zene nem az Ön ízlésvilágának megfelelő, akkor lazítson, ez azonnal el fogja altatni! Az alváshoz szükséges klasszikus zene általában lassabb, lágyabb szimfóniákat és szonátákat tartalmaz, mint például Chopin Nocturne No. 2, Op. 9 vagy Beethoven Holdfény-szonátája. Pontosabban, minden olyan klasszikus zongoradarab, amelynek gyengéd, csábító tempója van, és amelyet általában más hangszerek nem díszítenek.
 

Kortárs klasszikus

Mint a hagyományos unokatestvér, az alváshoz szükséges kortárs klasszikus zene általában ma élő művészek zongoradarabjait tartalmazza.


Cool Jazz vagy New Age

A stílus a 80-as és 90-es években kezdődött, sima és nyugodt tempók jellemzik. A hagyományos jazz-szel ellentétben ez a zene kevésbé improvizál, strukturáltabb, tökéletes alváshoz és pihenéshez.

Chill Out vagy Ambient  

Ez a zenei stílus olyan pihentető hangszeres zenét tartalmaz, amelyet légkör megteremtésére terveztek, és amelynek összetétele vagy szerkezete hiányzik, és kevésbé zavaró lehet, mint a hagyományos felépítésű vagy ritmusú zene.


Meditáció

Meditációs zene alvás céljából a test és az elme lazítására szolgál, gyönyörű, meditatív hangokkal. Még kevésbé összpontosít a szerkezetre, mint az ambient zene, és hosszú játék, ami azt jelenti, hogy végig siklik anélkül, hogy lenne eleje vagy vége.


A természet hangjai

Eső, csobogó patakok, zivatarok, hullámok csapódnak össze - mindenféle természeti hangot rögzítenek, amelyeket alvás közben is lejátszhat. Vannak, amikhez zene is társul, általában halk zongorazene kíséri a hangokat, de gyakran csak a természeti hangok altatnak el.

További tippek a legjobb éjszakai alváshoz zenével

Íme néhány további tipp a zene alváshoz való használatához:
  • Kerülje az érzelmeket kiváltó tényezőket - A lejátszási lista vagy a forrás kiválasztásakor ne tegyen bele olyan számokat, amelyek szomorúvá vagy gyászossá teszik Önt ... kerülje a szakítós dalokat, amelyek egy rég elvesztett szerelemre emlékeztetnek.
  • A legjobb az akusztikus - Az akusztikusan és dísztelenül játszott zongora vagy gitár biztosítja a legkellemesebb környezetet az alváshoz. Az ének vagy a hang általában eltereli a figyelmét, és inkább arra összpontosítja a figyelmét, ahelyett hogy elengedné magát.
  • Lassú és pihentető - Bármelyik műfajt is szereti a legjobban, ne felejtsen el rákeresni a lassú és pihentető lejátszási listákra. Az egészen biztos, hogy nem akar a ritmusra dobolni a lábával alvás helyet.
  • Kerülje a füldugókat, amelyek károsíthatják a füleket vagy vezetékeket tartalmazhatnak. Biztonsági okokból jobb, ha alvás közben nem használunk fülhallgatót.
Fiatal férfi fülhallgatóval zenét hallgat

Összefoglalva

A zene alváshoz való használata nagyszerű módja annak, hogy megtalálja a pihentető módot a természetes eltávolodásra, lehetővé téve az agyának és a testének azt a javító és fiatalító munkát, amelyre szánták. A zene lehetővé teszi, hogy mélyebben aludjon és másnap felfrissülve ébredjen.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy többet tudjon meg a hallássérülteket segítő termékekről.