Mi az akusztikus trauma?

Az akusztikus trauma a halláskárosodás egy speciális típusa, amit vagy egy egyszeri, hirtelen, nagyon hangos hanghatás (például robbanás vagy lövés) okoz, vagy pedig ha valaki hangos zajoknak van tartósan kitéve. A hosszú távú zajexpozíció forrása akár hangos zene is lehet, ami ugyanúgy akusztikus traumához vezethet. Súlyos esetben az akusztikus trauma maradandó halláskárosodást eredményez.

Az akut (heveny) akusztikus trauma a 160 decibel feletti impulzuszaj hatására alakul ki. Robbanás esetén az extrém hanghatás gyakran a légnyomás éles emelkedésével együtt lép fel. Amikor egy pisztolyt vagy puskát a fül mellett sütnek el, átmeneti vagy maradandó halláskárosodást szenvedhetünk.

Az akusztikus trauma kiváltó okai

Sajnálatos módon, rengetegen foglalkozásuk által vannak kitéve akusztikus trauma kockázatának. Katonák hallására különösen veszélyes például a lövések vagy robbanások zaja, míg a zenészek hallását a hangos zene veszélyezteti. A kockázatot az is növelheti, ha olyan helyen él vagy dolgozik, ahol gyakran hallható magas dB hanghatás.

További extrém hangforrások példái a motorozás vagy a motoros szánozás, műhelyben végzett zajos munka, vagy kertészként rendszeres fűnyíró és lombfúvó használata. Tény viszont, hogy a zaj forrásától függetlenül, az akusztikus traumának nagyon is valós következménye lehet a maradandó halláskárosodás.

Az, hogy végül bekövetkezik-e a zaj által okozott halláskárosodás, az több tényezőtől is függ. Az egyik tényező a zajexpozíció idejének hossza, a másik pedig a zaj hangereje. Általában a 70 decibel alatti hangok nem okoznak halláskárosodást. A probléma 85 decibel feletti hangoknál kezdődik, főleg, ha az expozíció tartós vagy gyakran ismétlődő. A hangforrástól való távolság szintén szerepet játszik abban, hogy akusztikus traumát szenvedünk-e. Természetesen minél közelebb vagyunk a hangos zaj forrásához, annál nagyobb a halláskárosodás valószínűsége.

Az akusztikus trauma tünetei

Az akusztikus trauma tünetei egyénenként eltérőek lehetnek attól függően, hogy azt hirtelen vagy tartós zaj okozta-e. 

Amikor hirtelen, hangos zajnak, mondjuk puskalövésnek vagyunk kitéve, a halláskárosodás jelei az eset után viszonylag hamar jelentkeznek, a tünetek pedig idővel fokozatosan romlanak.

Ha azonban a trauma hosszútávú zajexpozíció eredménye, előfordulhat, hogy hónapokig vagy akár egy évig is eltarthat mire hallásunk károsodása észrevehetővé válik.
Szerencsére a hangos zajexpozíció nem minden esetben vezet maradandó halláskárosodáshoz. Vannak olyanok, akik csak átmeneti halláskárosodást tapasztalnak, és hallásuk néhány napon belül normalizálódik. Sajnos mások nem ilyen szerencsések, és tartós károsodást szenvednek.

Fontos tudni, hogy a halláskárosodás az akusztikus traumának csak egyik lehetséges tünete. Az is változó, hogy a traumát ki hogyan tapasztalja meg. A következő tünetek is kialakulhatnak:
  • fülzúgás, csengés a fülben (tinnitus)
  • halláskárosodás az egyik vagy mindkét fülben
  • a korábban könnyedén meghallott hangok trauma után tompábban vagy halkabban hallhatóak
  • többször kell felkérnie beszélgető partnereit arra, hogy hangosabban beszéljenek
  • gyakrabban kell felhangosítania a hangerőt a telefonon, tévén vagy a rádión
Amikor akusztikus trauma hatására hallási képességünk romlik, általában egy bizonyos típusú - szenzorineurális halláskárosodás alakul ki. Ez a kategória a halláskárosodás leggyakoribb típusa, ami a belső fül vagy a hallóideg sérüléséből adódik. Ez a károsodás általában akkor következik be, amikor a fülkagyló egyes szőrsejtjei megsérülnek. A hangos zaj mellett az öregedés, a sérülések, bizonyos gyógyszerek és betegségek is hozzájárulhatnak ennek az állapotnak a kialakulásához. Bár a szenzorineurális halláskárosodás ritkán gyógyítható, a hallókészülékek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Az akusztikus trauma diagnosztizálása

Ha mostanában extrém hangos hanghatás érte, vagy zajos körülmények között dolgozik és bármilyen mértékű halláskárosodást vagy egyéb tüneteket észlel, forduljon orvoshoz. Orvosi vizsgálattal fontos megállapítani, hogy dobhártyája károsodást szenvedett-e. 

A zaj okozta halláskárosodás megfelelő diagnosztizálásához hallásvizsgálatra vagy audiogramra van szükség. Ez utóbbi egy grafikon, amely a hallható hangok küszöbértékét mutatja szabványosított frekvenciákon. A teszt elvégzéséhez szakorvosa egy audiométert használ.
Audiometriai vizsgálat is végezhető. Ezt a tesztet arra használják, hogy megállapítsák a hallásveszteség mértékét. Az audiometria lényegében a hallás élességét vizsgálja a hangintenzitás, hangmagasság (magas és mély hangok) és a hang tisztaságának változásai alapján. Ez a vizsgálat a küszöbértékeket és a különböző frekvenciákat is  magában foglalja.

Az akusztikus trauma kezelése

Ideális esetben audiológusa/ fül-orr-gégész kezelőorvosa több tényezőt figyelembe véve fog az Ön számára személyre szabott kezelési tervet kidolgozni - a halláskárosodás típusától függően olyan gyógyítási módszereket kell javasolnia, melyeknek a legjobb esélyük van tünetei enyhítésére.

A hallásgondozó szakember valószínűleg arra fog koncentrálni, hogy megakadályozza hallásképességének további romlását, és segítse annak lehető legmagasabb szintű visszaállítását. Az akusztikus trauma által okozott halláskárosodás leggyakoribb kezelési módjai a dobhártya-javítás, a szteroidkezelés és a hallókészülékek.

Az akusztikus trauma prognózisa

Az akusztikus trauma elsődleges következményei a progresszív halláskárosodás és a fülzúgás. Sajnos - mint fentebb említettük - gyakran maradandó halláskárosodás is előfordulhat.

Hallásképességének megóvása érdekében ügyeljen arra, hogy a jövőben kerülje a hangos zajt. Védje a fülét zajcsökkentő eszközzel – például füldugóval vagy fülvédővel – amikor hangos zajforrásoknak van kitéve. 
Ezenkívül ügyeljen minden olyan tevékenységre, amelyek további halláskárosodást okozhatnak. Viseljen védőfelszerelést zajos környezetben, vagy teljesen kerülje el ezeket a tevékenységeket.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.