Útmutató lépésről lépésre

A dugulástól a tünetekig, mit kell elkerülnünk, illetve mikor kell orvoshoz fordulni?
 
A fül különösen érzékeny, kifinomult szerv. Ha eldugul a fülünk, azt azonnal észrevesszük. Befolyásolja a körülöttünk lévő világot, és sosem múlik el teljesen. Attól függően, hogy mi áll a dugulás hátterében, lehet zavaró, kellemetlen, bosszantó, de akár az egészségre is veszélyt jelenthet. A legjobb, ha a lehető leghamarabb teszünk a füldugulás ellen. De hogyan, és miként fogjunk hozzá? Milyen módszereket alkalmazhatunk? Hogyan szüntethetjük meg a füldugulást a lehető leghamarabb, anélkül, hogy kárt okoznánk?

Az alábbiakban gyakorlati útmutató olvasható a füldugulás megszüntetéséhez. Az eljárás a következő lépésekből áll: a tünetek észlelése, a lehetséges okok azonosítása, annak ismerete, hogy mit kell elkerülni (és mit nem szabad tenni), az önállóan alkalmazható módszerek és az otthon is rendelkezésre álló anyagok megismerése, valamint a gyógyszerész megkérdezése, és végül orvos vagy más hallásgondozó szakember felkeresése.

A füldugulás tünetei és hatásai

Fülét fogó férfi
A füldugulás legegyértelműbb tünete természetesen az, hogy nem hallunk jól. 

Számos társuló mellékhatás is előfordul azonban, amelyek különféle tüneteket idézhetnek elő. Ilyen tünetek például: túlságosan nagy mennyiségű fülzsír bennrekedése, fülfájás, viszketés, szédülés, fülzúgás (tinnitusz), a fül teltségének vagy eldugulásának érzete, pattogás a fülben és az orrmelléküregekben, hangok tompult hallása, enyhe hallásvesztés és akár vertigó — (álló helyzetben jelentkező forgó érzés) is.
Fül- vagy orrmelléküreg-gyulladás esetén dugulást, intenzív és egy pontra összpontosuló fülfájást, orrfolyást, köhögést, tüsszögést, lázat és bőrpírt is tapasztalhat. 

A füldugulást okozhatja továbbá a fülben lévő túl sok víz (úszás vagy akár zuhanyzás után is), illetve a külsőfület ért fizikai károsodás.

A füldugulás okainak azonosítása

Miért alakul ki füldugulás és a fül teltségének érzete? A legjellemzőbb ok a túl sok fülzsír, az orrmelléküregekben kialakuló nyomás, a fülfertőzések, a fülben lévő folyadék, illetve a zajártalom. További ok lehet a repülőfül és az úszófül (külsőfül-gyulladás).

A füldugulás egyik leggyakoribb oka a fülzsír. Fontos tudni, hogy az egyes embereknél termelődő fülzsír mennyisége eltérő, tehát nem pontosan meghatározott, hogy mekkora térfogat termelődik. 
A fülzsír eltávolítására alkalmazni fültisztító pálcikát azonban egyértelműen ront a helyzeten. A pálcikával beljebb nyomjuk a fülzsírt a fülbe, így mélyebben gyűlik össze és keményedik meg. A füldugó, fülhallgató és hallókészülék rendszeres használata is fokozza a fülzsír mennyiségét a fülben. Ezek az eszközök hasonlóképp mélyebbre tolják a fülzsírt, így az nem tud a természetes módon magától kiesni.
A füldugulás másik gyakori forrása a fülkürt, amely az orrgaratot és a dobüreget köti össze. Ez a csövecske csupán pár milliméter széles és körülbelül 25-38 milliméter hosszú. Friss levegővel látja el a középfület, kiegyenlíti a belső nyomást. Rágás, ásítás, illetve nyelés során a fülkürt megnyílik.
Amennyiben duzzanat alakul ki a nyak és torok körül, — allergia, megfázás vagy fertőzés következtében — előfordulhat, hogy a fülkürt nem megfelelően szellőzik. A dobüreg megtelhet folyadékkal, illetve negatív nyomás is kialakulhat benne. Ez fülfájást és füldugulásérzést okozhat, és akár a hallást is érintheti. 

Ezt az érzést barotraumának nevezzük. Ugyanezt érezzük búvárkodás, repülőgépen utazás, illetve a hegyekben túrázás vagy vezetés során is.
Esetenként folyadék halmozódik fel a dobüregben, és ott befertőződhet (középfülgyulladás). A középfül fertőzései következtében felnőtteknél jellemzően egy-két hétig tartó füldugulás alakul ki, és ezt befolyásolhatja az allergia, a dohányzás, illetve a túlzott mértékű nyákképződés. A gyerekek hajlamosabbak az ilyen fertőzésekre, de gyorsabban meg is gyógyulnak ezekből. 

Ha úgy érezzük, hogy eldugult a fülünk, de ez nem jár fájdalommal, akkor valószínűleg a túlságosan nagy mennyiségű fülzsír okozza. Fontos, hogy megértsük, hogy a fülzsír nem rossz dolog. Természetes módon keletkezik, antibiotikus tulajdonságokkal bír, és megvédi a fület — egyebek között — a portól, víztől, baktériumoktól, gombától, szőrtől stb. Továbbá síkosítja a fület, összegyűjti az elhalt bőrt, és a külső hallójárat bemenete felé tolja — ahol természetes körülmények között az öntisztító folyamat részeként távozik.
Azonban a túlságosan nagy mennyiségű fülzsír esetenként felhalmozódik, és számos problémához vezet. Hatással lehet a hallásra, fülfájást okozhat és fertőzéshez vezethet. Okozhatja a szűk hallójárat, a fülben lévő elváltozások, illetve a túlságosan szőrös fül. Egyes embereknek természetes módon keményebb, szárazabb fülzsírja van. Az idősebb emberek különösen hajlamosak erre, hiszen a fülzsír az életkor előrehaladtával általában szárazabbá válik.

A zaj szintén gyakori oka a fül eltömődésének vagy eldugulásának. Bizonyos helyzetek — például klubok és koncertek, nehézgépek és akár a magas hangerővel szóló fülhallgatók is — hatással lehetnek az egyik vagy mindkét fül hallására. 

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a szorongás és a stressz a vérnyomásra, pulzusszámra és légzésre gyakorolt hatása révén szintén befolyásolhatja a hallást.

Mit kell elkerülni az eldugult fül tisztítása során?

Fülét fogó nő
Akármennyire kecsegtető, nem szabad fültisztító pálcikát, zsebkendőt, törölközőt, ujjat, hullámcsatot, evőpálcikát vagy más tárgyat a fülünkbe dugni, hogy azzal próbáljuk kipiszkálni a dugulást okozó fülzsírt. 

A füldugulás tisztítása során mikrosérüléseket okozhatunk ezekkel, piszkot és baktériumot szoríthatunk a hallójáratba, kiszúrhatjuk a dobhártyát, és egyéb tartós károsodást idézhetünk elő. A fülzsírt továbbá mélyebbre tolhatjuk a fülbe, ahol folytatódik a felhalmozódása, megkeményedik, és még nehezebben távolítható el. A legtöbb egészségügyi szakember nem javasolja betegeinek a rendszeres fültisztítást.
A másik kerülendő dolog a fülgyertyázás. Ez az elavult technika abból áll, hogy egy üreges gyertyát helyeznek a fülbe, és meggyújtják. A hiedelem szerint a gyertya forró levegője vákuumot hoz létre, amely kihúzza a fülzsírt. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez valóban működne.

Arról azonban sok feljegyzés áll rendelkezésre, hogy számos ember megsérült, amikor forró gyertyaviasz cseppent a nyakára, arcára vagy akár a fülébe. Ez hallásvesztést okozhat.

Hogyan tisztítsuk ki az eldugult fület?

A jó hír, hogy a füldugulás a legtöbb esetben átmeneti. Egyes esetekben magától elmúlik, más esetekben pedig könnyen kezelhető otthoni módszerekkel. 

Néhány ilyen módszer:
  1. Az állkapocs előretolása
  2. A fül kidugítása fújással
  3. Gőzölés
  4. Meleg ruha
  5. Fülzsírlágyítók
  6. A bekerült víz eltávolítása
  7. Füldugók

Ha nem nyílik meg a fülkürt, számos módszer kipróbálható (ezek csuklás ellen is hatásosak). Ilyen módszerek például: nyelés, ásítás, az állkapocs előre tolása, víz kortyolása, illetve öblögetés sós vízzel.
Valsalva-manőver
Ez a fül fújással végzett kidugításának elegáns elnevezése. Fogjuk be az orrunkat, vegyünk egy mély levegőt a szájon át, zárjuk össze az ajkakat, fújjuk fel az orcánkat, és finoman lélegezzünk ki az orron keresztül. Az így keletkező nyomás segít kidugítani a fület. Ha ezt követően rágógumit rágunk, az segíthet a fülkürtöt nyitva tartani. Ez a technika különösen hasznos, ha repülőgépen utazunk.
Gőz
Tíz-tizenöt percnyi gőz a forró zuhany alatt segít a fejben (így a fülben) lévő nyák fellazításában. Az is jó megoldás, ha felforralunk egy fazék vizet, ráborítunk ez törölközőt, és belélegezzük a gőzt.
Meleg ruha
Forró, nedves borogatással ugyanezt a hatást érhetjük el. Továbbá ha fájdalmunk van, a fülre helyezett meleg borogatás vagy melegítő párna segíthet. Mindkettő általánosságban enyhíti az állkapocs és a fej fájdalmát. Egyszerűen öntsünk forró vizet egy tiszta ruhára, csavarjuk ki, és helyezzük az érintett fülre.
Fülzsírlágyítók
A babaolaj, olívaolaj, ásványi olaj, glicerin és hidrogén-peroxid képes az elzáródást képező fülzsír feloldására. Cseppentsünk néhány meleg cseppet ezek valamelyikéből a hallójáratba, és 10–30 másodpercig tartsuk oldalra billenve a fejünket, hogy ne folyjon ki a folyadék. A kiürülő folyadékkal valamennyi fülzsírnak is távoznia kell. Amennyiben nem így történik, legfeljebb három–öt napon keresztül ismételjük meg az eljárást.
Víz a fülben
Ha hosszú időt töltünk medencében, tóban vagy az óceánban, előfordulhat, hogy túlságosan sok víz jut a fülbe. A beszorult víz fellazításához egyszerűen mozgassuk finoman fel-le a mutatóujjunkat a fülben. Néhány csepp alkohol vagy ecet szintén alkalmas a fül kiszárítására.
Füldugó
Ez is segíthet úszás, illetve repülőgépen utazás során. Az előbbi esetben megakadályozza, hogy víz jusson a fülbe, az utóbbi esetben pedig segít a nyomáskiegyenlítésben.

A füldugulás gyógyszertárban kapható ellenszerei

Fájó fülő fekvő nő
A gyógyszertárban sokféle készítmény kapható, amely segíthet füldugulás esetén. Először is mondjuk el tüneteinket a gyógyszerésznek, és mindenképp olvassuk el a csomagoláson és a betegtájékoztatóban szereplő összes információt, mielőtt bármit is megvásárolnánk. 

Ha fülbetegség, fülműtét vagy a dobhártya átlyukadása szerepel a kórelőzményünkben, hagyjuk ki a gyógyszerészt (valamint az összes alábbi lépést), és rögtön forduljunk orvoshoz.
Ha a füldugulás fájdalommal is jár, egy egyszerű vény nélkül kapható fájdalomcsillapító (például ibuprofén) segíthet. A dekongesztánsok (nyálkahártya-lohasztók) is hatásosak, mert enyhítik a nyálkahártyák duzzanatát. Ez a duzzanat az egész fejben nyomást hoz létre.

Számos gyógyszertárban kaphatók otthon alkalmazható tisztítócseppek. Ezek a fülcseppek lágyítják és feloldják a fülzsírt, így az természetes úton távozik a fülből.

A fülcseppek azonban nem mindenki számára alkalmasak. Irritálhatják a fület, és akár károsodást is okozhatnak (különösen akkor, ha a dobhártya perforált). Előfordul, hogy a fülcsepp hatására a hallás romlik, mielőtt javulna.

A fülcseppek továbbá nem alkalmasak olyan esetekben, amikor különösen nagy mennyiségű fülzsír rakódik le (ezt fülzsírdugónak nevezik). A fülcseppek gyakran rontanak az állapoton. Mivel nem képesek teljesen feloldani a fülzsírt, nagyobb dugók olvadhatnak össze vagy alakulhatnak ki — és ezeket még nehezebb eltávolítani.
Kisebb mennyiségű fülzsír esetén azonban meglehetősen hatékonyak lehetnek a fülcseppek. Számos típus kapható, és fő összetevőik között szerepelhet a mandulaolaj, olívaolaj, teafaolaj, eukaliptuszolaj, nátrium-bikarbonát, illetve hidrogén-peroxid. Számos olaj antibiotikum és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezeket a fülcseppeket általában naponta több alkalommal kell alkalmazni. Egyszerűen feküdjünk az oldalunkra, és legyen egy zsebkendő a kezünk ügyében. Cseppentsük be a fülcseppet, és hagyjuk a megadott időn keresztül hatni. Amikor felülünk, a fülcsepp kifolyik, és vele együtt valamennyi fülzsír is távozik.

Számos gyógyszertárban kapható fülmosó ballon fecskendő. Ez az eljárás is fülcsepp alkalmazásával kezdődik, de a hatóidő elteltével egy fecskendő segítségével vízzel átöblítjük a fület. Nagyon oda kell figyelni a víz hőmérsékletére — ne legyen se túl forró, se túl hideg — és nagyon finoman végezzük az öblítést. Ne próbáljuk meg megrepeszteni a fülzsírdugót.
Azoknak, akik sok időt töltenek vízben — például úszók, úszómesterek vagy szörfözők — a gyógyszertárakban kapható olyan csepp is, amely segít eltávolítani a vizet a fülből. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Orrát fújó nő
Szakorvosok – például háziorvosok, audiológusok és fül-orr-gégészek segíthetnek a füldugulás kezelésében. A szó szoros értelmében jobban rálátnak a problémára, és megvannak az eszközeik a fül alaposabb vizsgálatához.

Forduljon szakorvoshoz, ha a fenti módszerek nem járnak sikerrel, és 3–5 nap után sincs változás, illetve ha a tünetek súlyosabbá válnak. Például ha a hangok tompábbá válása helyett már egyáltalán nem hall semmit, illetve ha a fül irritációja súlyos fájdalommá alakul.
Ha folyadékgyülem, láz, váladékozás, szédülés vagy fülzúgás (tinnitusz) lép fel, szintén orvoshoz kell fordulni.

Ha a fülzsír rendszeresen elzárja a fület, akkor a fülzsír kézi eltávolítására is szükség lehet. A fülzsírdugó eltávolítása általában speciális eszközökkel történik. Ezek némelyike szívóhatást fejt ki. Előfordul, hogy hurokban végződő vékony műszerrel kaparják ki a fülzsírt. Szintén egyszerű eljárás a fülmosás, amely során egy fecskendő segítségével öblítik ki a fülzsírt. 

Fontos tudni, hogy az egészségügyi szakemberek nem csupán enyhítik és megszüntetik a füldugulást, hanem a felépülésben is segítenek. Például a fül (vagy orrmelléküregek) olyan fertőzése esetén, amely a hallást is érinti, vényköteles antibiotikumra lehet szükség.
A fül-orr-gégész szakorvosok felírhatnak antihisztaminokat, dekongesztánsokat (nyálkahártya-lohasztókat), vényköteles erősségű fülcseppeket, szteroidokat (allergiára), valamint gombaellenes gyógyszereket (úszófül esetén) a füldugulás megszüntetésére.

A fül-orr-gégész szakorvosok általában ellenőrzik a tüneteket, megvizsgálják a fület és a hallást. Ezek a kiindulási vizsgálatok abban az esetben is hasznosak lehetnek, ha a későbbiekben valamikor fülészeti ellátást igényelne.