Mi az életkorral összefüggő hallásveszteség?

Az életkorral összefüggő hallásveszteség (más néven presbycusis) a hallásképesség csökkenése, amely az öregedéssel jár. Ez az érzékszervi-idegi eredetű hallásveszteség leggyakoribb típusa. Az érzékszervi-idegi hallásveszteség azt jelenti, hogy a belső fül szőrsejtjei vagy az idegpályák sérültek. Az esetek többségében a hallásveszteség mindkét fülét érinti.

Meglepő lehet, hogy az életkorral összefüggő hallásveszteség már viszonylag fiatal korban elkezdődhet. Hallásunk már a harmincas és negyvenes éveink elején gyengülhet, és az idő múlásával tovább romlik. Bár a presbycusis nem életveszélyes, nem tanácsos figyelmen kívül hagyni. A rosszabbodó állapot az életminőség rovására mehet.
A presbycusis korai szakaszában a magas frekvenciájú hangok észlelésében jelentkeznek problémák. A beszéd is ebbe a kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy a szavak megértése az idő múlásával egyre nagyobb kihívást jelent. Még nehezebb a beszéd követése olyan környezetben, ahol nagy a zaj vagy a háttérzaj. Az életkorral összefüggő hallásveszteségnél problémát jelent az is, hogy a hallásveszteség lassan alakul ki, és sokan szinte észre sem veszik, hogy egyre rosszabbul hallanak.

Idővel, ahogy a hallása egyre romlik, azt veheti észre, hogy már nem csak a magas frekvenciájú hangok jelentenek problémát. A presbycusis ebben a szakaszban már más frekvenciákat is érint. Nehezebb megállapítani a hangok irányát és felismerni azok forrását. Emellett fülzúgást (tinnitus), szédülést és akár egyensúlyproblémákat is tapasztalhat.
Mi az életkorral összefüggő hallásveszteség?
Az életkorral összefüggő hallásveszteség befolyásolhatja az életminőséget. Amikor valaki rádöbben, mennyit romlott a hallása, gyakran megijed, és egyre kevésbé vesz részt a társasági életben. A szociális elszigeteltség és a depresszió a hallásproblémák gyakori következménye. Ha életkorral összefüggő hallásveszteségben szenved, akkor talán Ön is érti, milyen érzelmi problémákat okozhat ez az állapot. Nem könnyű szembenézni azzal, hogy nem halljuk és nem értjük azt, amit mások mondanak.

A problémát súlyosbítja, hogy a romló hallás akár veszélyekkel is járhat. Képzelje el, hogy nem hallja a tűzjelző hangját, ha tűz üt ki otthonában. Vagy nem hallja meg a mentő szirénáját, amikor az autópályán halad. Mindezek komoly veszély kialakulásához vezethetnek. Ha életkorral összefüggő hallásveszteségben szenved, végeztessen hallásvizsgálatot audiológussal vagy hallásgondozó szakemberrel. Az orvos megállapítja a hallórendszer károsodásának mértékét, és kezelési módot ajánl. Szükség esetén hallókészüléket írhat fel, amely javítja a hallást, és segít visszaszerezni az elveszett önbizalmat.

Milyen gyakori az életkorral összefüggő hallásveszteség?

Problémájával nincs egyedül. Valójában ez az egyik leggyakoribb felnőtt- és időskori egészségügyi probléma. A világon emberek millióit érinti. Az Egyesült Államokban a 65 év felettiek 50%-a tapasztal valamilyen mértékű hallásvesztést. A halláskárosodás aránya a 85 éven felülieknél még magasabb, becslések szerint a 80%-ot is eléri. Ez a statisztika megmagyarázza, hogy a National Institute of Deafness and Other Communication Disorders (Siketség és más kommunikációs zavarok intézete) szerint miért lenne előnyös több mint 28 millió ember számára a hallókészülékek viselése az Egyesült Államokban.

Mi okozza a korral összefüggő hallásveszteséget?

Hajlamosak vagyunk a halláscsökkenést kizárólag az öregedésnek tulajdonítani, ennél azonban összetettebb a helyzet. Habár a kutatók sem egészen értik a betegség pontos okait, az életkorral összefüggő hallásveszteséget valószínűleg sok tényező együttese okozza. Keveset tudunk arról, hogy a probléma a belső fülben, a középfülben vagy a külső fülben áll-e fenn.

Az orvosok szerint az életkorral összefüggő hallásveszteséget (presbycusis) környezeti, genetikai és életmódbeli tényezők kombinációja okozza. Sok szakértő az életkorral összefüggő hallásveszteség kialakulását a belső fül változásainak tulajdonítja. A belső fül az a hely, ahol a hanghullámok idegi ingerületekké alakulnak át.
Szőrsejtek sérülése a cochleában
Az állapot kialakulásának fő okaként gyakran nevezik meg a receptorsejtek (szőrsejtek) sérülését a belső fül cochlea (csiga) nevű szervében. A cochlea az a szerv, amely a hangot érzékeli. A hallóideg (cochleáris ideg) feladata, hogy audioszenzoros információt továbbítson a cochleából közvetlenül az agyba. Az élet során a zajnak való kitettség károsíthatja ezeket az érzékeny szőrsejteket.
A dobhártya változásai
Más elméletek szerint a belső fül helyett a probléma gyökere a dobhártya változásaiban keresendő. Ezek azonban csupán hipotézisek, nem bizonyított tények. Az igazság az, hogy az orvosok sem ismerik a pontos okot. A legvalószínűbb, hogy az életkorral összefüggő hallásveszteséget különféle tényezők kombinációja okozza.
Genetika
Valószínűleg a gének is szerepet játszanak a probléma kialakulásában. Ha a családjában előfordult életkorral összefüggő hallásveszteség, akkor Ön is nagyobb kockázatnak van kitéve. Az életkorhoz kapcsolódó hallásveszteséget környezeti és életmódbeli tényezőkkel is összefüggésbe hozták.
Hangos zajnak való kitettség
Soha ne hallgasson zenét nagy hangerővel fejhallgatón, mert a hangos zajnak való tartós kitettség rendkívül káros a hallórendszerre. A dohányzás és a nehézfémekkel, például higannyal vagy ólommal való érintkezés szintén károsíthatja a fülét. Egyes gyógyszerek mérgezőek lehetnek a belső fül sejtjeire, és hallásveszteséget okozhatnak.
Étrend
Bár a tudomány nem ismeri teljesen a hallásveszteség és az étrend kapcsolatát, úgy tűnik, hogy a tápanyaghiány szintén hozzájárulhat az életkorral összefüggő hallásveszteséghez.
Ha úgy érzi, hogy a hallása az idő előrehaladtával fokozatosan romlik, ne halogassa az orvosi vizsgálatot. Forduljon mielőbb szakemberhez, például audiológushoz.

A hallásvizsgálat eredménye alapján az audiológus megállapítja a hallásveszteség mértékét a fülekben. A hallásgondozó szakember Önnel együttműködve segít kiválasztani a legjobb kezelési módot. A hallókészüléket nagy sikerrel alkalmazzák az életkorral összefüggő hallásveszteség kezelésére. A hallásgondozó szakemberrel megvitathatja a különféle kezelési lehetőségeket és a hallókészülék előnyeit.