Hogyan lehet felismerni, kezelni és megelőzni a középfülgyulladást a csecsemőknél és kisgyermekeknél?

A középfülgyulladás a gyermekorvos felkeresésének leggyakoribb okai között szerepel.

Nagyon gyakran fordul elő. Bizonyos országokban akár ötből négy gyereket is érinthet, és néhány gyereknél egy év alatt több alkalommal is előfordul középfülgyulladás. Gyakran megfázást, influenzát és arcüreggyulladást követően jelentkezik.

A jó hír, hogy a középfülgyulladás nem fertőző és általában nem súlyos. A legtöbbször néhány napon belül magától meggyógyul, és addig is egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetők a tünetek.

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a kisgyermekek általában nem tudják elmondani, mit éreznek. Bizonyos helyzetekben szövődmények is előfordulhatnak.

Az alábbiakban útmutatót olvashatnak a kisgyermekek és csecsemők középfülgyulladásaival, a középfülgyulladás kezelésével, valamint az otthoni gyógymódokkal, kockázatokkal, megelőzéssel és egyéb témákkal kapcsolatban.

A középfülgyulladás okai

A középfülgyulladásnak több típusa létezik. A középfül fertőzését (otitis media-nak is nevezik) vírusok és baktériumok idézhetik elő. Számos esetben a torok hátsó részéből húzódik rá a fülre megfázást, influenzát és más légzőszervi betegségeket követően.

Ezek a fertőzések a fülkürt duzzanatát és összenyomódását okozhatják. A fülkürt látja el a belső fület friss levegővel (egyéb feladatai mellett), így amikor megduzzad vagy elzáródik, nem megfelelően egyenlíti ki a dobüreg nyomását. Ennek következtében a dobüregben folyadék halmozódhat fel, ami később gennyes váladék is lehet. Ez a genny nekifeszül a dobhártyának, irritálja, a dobhártya előre domborodik, és kipirul.
kislány fájó füllel
A három év alatti gyerekek hajlamosabbak a középfülgyulladásra, mivel immunrendszerük még viszonylag fejletlen. A fülkürt ezeknél a gyerekeknél sokkal rövidebb, és ezáltal sokkal könnyebben elzáródik.

Egyes gyerekeknél egy év alatt több középfülgyulladás is előfordul, és esetenként a fertőzés gyógyulását követően folyadék marad vissza a dobhártya mögött.

A külső fül fertőzései (otitis externa) jellemzően a fül fizikai károsodása után alakulnak ki, gyakran túlságosan sok víz hatására, illetve a külső hallójátba került idegentest esetén.

A középfülgyulladás tünetei és fülfájás

A csecsemők és kisgyermekek középfülgyulladása esetén a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ezek a gyerekek még nem tudnak beszélni. Emiatt még nagyobb nyomás hárul a körülöttük lévő felnőttekre. A középfülgyulladás tünetei közül az alábbiakra kell odafigyelni és gyanakodni a fertőzésre:
  • fülfájás
  • alvászavar 
  • fáradtság és erőtlenség
  • nyugtalanság, ingerlékenység és nyűgösség
  • szopás vagy rágás során jelentkező fájdalom
  • a fül fogdosása vagy húzkodása
  • a fülben fellépő nyomás és teltségérzés
  • a fület az érzékenység miatt nem lehet megérinteni
  • láz
  • egyensúlyzavar
  • a hallás vagy hangokra való reagálás zavara
  • étvágytalanság
  • folyadékszivárgás a fülből
Ezek a tünetek általában gyorsan alakulnak ki. Esetenként a láz és a nyűgösség az egyetlen tünet. A középfülgyulladást megelőzheti köhögés, orrfolyás vagy torokfájás.

A középfülgyulladások otthoni gyógymódjai

kislány füle
Kiindulásként remekül alkalmazhatók vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mivel enyhítik a fülfájást, a fájdalmat és a lázat. A 10–15 percre a fülre helyezett összehajtott meleg ruha, puha rongy vagy borogatás szintén segíthet. 

A gyerekekkel folyadékot kell itatni. A nyelés gyakran segít a fülkürt megnyitásában, és abban, hogy rajta keresztül a folyadék lejusson a torokba. A fej felemelése szintén segít a folyadék elvezetésében.

Ne helyezzünk semmit a hallójáratba — fültisztító pálcikát és zsebkendőt se. Ügyelni kell arra is, hogy ne jusson a fülbe szappan, víz és sampon. Kerülni kell az úszást és a fürdőkádban való elmerülést is.

Ne adjunk a gyermeknek antihisztamint vagy vazokonstriktort (nyálkahártya-lohasztót), mivel ezeknek nincs hatása a fülfájásra és a fertőzésre.

A legjobb és leggyorsabb módszer, ha egyszerűen fájdalomcsillapítóval kezeljük a gyermek tüneteit 48–72 órán keresztül.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

A kisgyermekek és csecsemők középfülgyulladása legtöbbször néhány napon belül elmúlik. Ha a tünetek nem javulnak ennyi idő alatt — vagy rosszabbodnak —, haladéktalanul beszéljen orvossal.

A középfülgyulladás néhány esetben egy héten túl is fennáll, és néhány gyereknél nagyobb eséllyel fordul elő ismétlődő fülfertőzés.

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén is orvoshoz kell fordulni: 
  • a gyermek hat hónaposnál fiatalabb
  • a hallás megváltozása vagy hallásvesztés
  • nagyon magas láz
  • 48 órán túl is fennálló láz
  • ismétlődő hányás
  • fül mögötti bőrpír vagy duzzanat
  • kiütés
  • folyadék szivárgása a fülből
Doktor vizsgálja egy kislány fülét

Diagnózis és kezelés

A fül-orr-gégész szakorvos először kérdéseket fog feltenni gyermeke általános egészségi állapotával kapcsolatban. Készüljön fel arra, hogy számos ehhez társuló kérdést is fel fog tenni, például: Hány éves a gyermek? Milyen tünetei vannak a gyermeknek? Volt-e alvásproblémája? Meg van-e fázva a gyermek? Volt már a gyermeknek korábban is középfülgyulladás​a? Mennyi ideig tartottak a korábbi fertőzések? Mennyire voltak súlyosak? Fennáll-e a gyermeknél valamilyen fokozott kockázatot jelentő tényező? (Lásd alább). Volt a gyermeknek bármilyen más, jelentősebb betegsége? 

Ezt követően az orvos egy tükörrel vagy otoszkóppal megvizsgálja a külső hallójáratot és a dobhártyát

Lehetséges, hogy az orvos tympanométert is használ. Ez lényegében egy apró dugóba épített hangszóró és mikrofon. A fülbe helyezve méri a belső légnyomást és a dobhártya rugalmasságát.
Fontos, hogy megértsük, hogy sok szakorvos kerüli az antibiotikum felírását. A középfülgyulladások többsége magától elmúlik, és az antibiotikumoknak lehetnek mellékhatásaik (például allergiás reakciók és hányás). Az antibiotikumok túlzott használata ellenállóbb baktériumok létrejöttéhez vezethet.

Antibiotikum felírására akkor kerülhet sor, ha a tünetek nem javulnak három nap után sem, ha a gyermek két évesnél fiatalabb (a továbbterjedés megelőzése érdekében), ha mindkét fül érintett, illetve ha a dobhártya károsodott. 

Ilyen esetben a javasolt kezelési időtartamban végig használja a gyógyszert, amit az orvos felírt (jellemzően 5–10 napig), még akkor is, ha javulnak a tünetek. A kezelés túlságosan korai abbahagyása esetén a fertőzés kiújulhat.

A három hónap alatti gyermekeknél szakorvosi vizsgálatra lehet szükség.

Megelőzhető a középfülgyulladás gyermekeknél?

A középfülgyulladás nagyon gyakori, és szinte lehetetlen megelőzni, mivel náthához és influenzához társulva jelentkezik. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényezőt, amely fokozhatja a gyermek fülfertőzésre való hajlamát.

Passzív dohányzás — A dohányzás szív-érrendszeri hatásairól sok írásos anyag áll rendelkezésre. A passzív dohányzásnak kitett gyermekeknél fennáll a tüdő, a torok, az orrmelléküregek és a fül nagyobb mértékű károsodásának kockázata.

Allergia — Az allergiás reakciók hatására termelődő bőséges nyák általában megtalálja az utat a fülkürthöz.

Nátha és influenza — Kisgyermekeknél és csecsemőknél minden, ami általános fertőzést idéz elő, az középfülgyulladást is előidéz. Ide tartozik a tél és a hideg időszak, valamint a sok más gyerekkel való érintkezés (bölcsőde, játszóház, napközi). 

Fontos a rendszeres immunizáció és az influenza elleni védőoltás, illetve a saját és gyermekünk kezének rendszeres mosása is kiváló megelőző intézkedés. Az is fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a kézmosás fontosságát.
 

Kinél magasabb a középfülgyulladás kockázata?

Amint megjegyeztük, a középfülgyulladás csecsemőknél és kisgyermekeknél — hat hónap és három év közötti életkorban — a leggyakoribb. Általánosságban az ötévesnél fiatalabb gyermekek nagyobb arányban érintettek, mivel a fülkürtjük rövidebb, és könnyebben összenyomódik, illetve elzáródik.

Számos genetikai betegség jár együtt középfülgyulladással, így például az immunrendszeri rendellenességekkel, ajak-, illetve szájpadhasadékkal, valamint a Down-szindrómával élő gyermekeknél. 

A középfülgyulladás kockázatai

A középfül fertőzései óriási nyomást hoznak létre a dobüregben. Egyes esetben emiatt a dobhártya kilyukad vagy átszakad. Amikor erre sor kerül, a gyermek hányingert vagy szédülést érezhet, és genny, valamint egyéb folyadék szivároghat a gyermek füléből. Ez rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában. A gyermek általánosságban jobban érzi magát, mert csökken a nyomás és a fájdalom. A dobhártya a legtöbb esetben heteken belül meggyógyul.
Amennyiben azonban nem kerül erre sor, fennáll a hosszú távú fertőzés kockázata. Ritka esetekben ezek a fertőzések a fülből a közeli egyéb szövetekre terjedhetnek. A mastoiditis az a betegség, amely akkor alakul ki, ha a fül mögötti csont befertőződik. Ez a fül mögötti fájdalmas, vörös, duzzadt csomók megjelenésével jár. A kezelés történhet intravénás antibiotikumokkal, illetve a fertőzött sejtek eltávolítására irányuló műtéttel.

Fertőz a középfülgyulladás? Miért újul ki?

A középfülgyulladás nem fertőz, bár általában olyan betegség — például nátha vagy influenza —következtében alakul ki, amelyek viszont fertőzőek.

Mindazonáltal néhány gyereknél az átlagnál többször lép fel középfülgyulladás. Az sem ritkaság, hogy bizonyos gyerekeknél évente öt-hat alkalommal alakul ki a középfül fertőzése. 

Ennek egyik megoldási lehetősége egy apró szellőzőcső beültetése a dobhártyába. A csövecske javítja a légáramlást, megakadályozza a folyadék felhalmozódását, és kiegyenlíti a dobhártya két oldalán lévő nyomást. A cső kialakítása révén hat-kilenc hónapig marad benn, és utána kiesik. 

A dobhártya bemetszését myringotomiának nevezik, és a legtöbb gyerek még a műtét napján hazamehet. A dobhártya mindössze néhány nap alatt magától begyógyul.

Amennyiben a középfülgyulladás kiújulása nem marad abba, az orvosok az orrmandulák eltávolítását javasolhatják a jövőbeni fertőzések megelőzése érdekében.
Mosolygó lány hallókészülékkel