A fehér zaj olyan módszer, amelyet régóta használnak a nyugtalan, síró csecsemők megnyugtatására. Emellett nagy sikerrel használják a fülzúgás  zavaró tüneteinek enyhítésére is. De mi is pontosan a fehér zaj, és hogyan segíthet az ellazulásban?

Mi az a fehér zaj?

A „fehér zaj” kifejezés olyan hangokra utal, amelyeket más, a környezetben előforduló hangok elfedésére használnak. Hasonló a ventilátor, a légkondicionáló vagy az üres frekvenciára hangolt rádió hangjához. Az összes tartományban kiegyenlített zaj meglehetősen monoton, ami segít az agynak figyelmen kívül hagyni a magas vagy más kellemetlen hangokat.
Ahhoz, hogy megértsük a fehér zaj lényegét, közelebbről érdemes megvizsgálnunk, miből állnak a hanghullámok. Ha egy hanghullámot szét lehetne szedni, akkor két alapvető alkotórészt találnánk benne:
  • A frekvencia a hullám másodpercenkénti rezgéseinek száma.
  • Az amplitúdó a hullámok mérete.
A zajtípusokat a fény színeivel analóg módon nevezték el. Akárcsak a fehér fény, amely a látható elektromágneses spektrum összes frekvenciáját tartalmazza, a fehér zajban is megtalálható az összes hallható hangfrekvencia.

Ha városban él, akkor pontosan tudja, milyen zavaró lehet a forgalom zaja, különösen éjjel, amikor próbál elaludni. Előfordult már, hogy bekapcsolt egy ventilátort éjszakára, csak hogy elvonja figyelmét a forgalom zajáról? A fehér zaj segíthet elnyomni a környezet nemkívánatos hangjait, és segíthet az elalvásban.

Egy tanulmány szerint a fehér zaj különösen hasznos lehet az újszülöttek elalvásának megkönnyítésében. A csecsemők elalvásának elősegítéséhez különféle fehérzaj-generátorok közül válogathat.
  • Csökkenti a stresszt
  • Javítja a koncentrációt
  • Privát teret hoz létre
  • Enyhíti a fejfájást és a migrént
  • Elnyomja a fülzúgást (tinnitus)

Fehér, rózsaszín, barna és lila zaj

Meglepő lehet, hogy intenzitástól és frekvenciatartománytól függően a fehér zaj több „színre” osztható fel. Ilyenek többek között:
  • a rózsaszín zaj
  • a barna zaj
  • a kék zaj
  • a lila zaj stb.
Rózsaszín
A rózsaszín zaj megegyezik a fehér zajjal, de kevesebb magas frekvenciát tartalmaz. A spektrum alacsony frekvenciájú végén hangosabb, a magasabb frekvenciájú végén pedig lágyabb. Alvás közben hallgatva javíthatja a memóriáját a következő napon.
Barna
A barna zaj a spektrum alsó végén még erősebb és mélyebb, de nem tartalmazza a rózsaszín és a fehér zaj magas frekvenciájú hangjait. Segíthet ellazulni, koncentrálni és javítani az alvás minőségét.
Kék
A kék zajt néha nagyfrekvenciás fehér zajnak tekintik. Olyan zajról van szó, amelynek spektrális sűrűsége arányos a frekvenciájával. A kék zaj hangereje magasabb frekvenciákon növekszik, de alacsonyabb ütemben, mint a lila zaj.
Lila
A lila zaj magasabb frekvenciákon hangosabb. Bíbor zajnak is hívják. Különösen jó egyes magas frekvenciájú hangok blokkolására, amelyek fülzúgás esetén jelentkeznek.

Használhatom a fehér zajt relaxációhoz?

A városban a csendről legfeljebb csak álmodni lehet. Egyes zajok különösen zavaróak. Megakadályozzák a nyugodt pihenést, legyen szó akár az építkezés zajáról vagy a szomszéd lakásból áthallatszó hangos zenéről. A hallásnak olyan sok információt kell feldolgoznia, hogy nehéz ellazulni.

Fehérzaj-generátorok

Mit tehet akkor, ha a zaj miatt nem tud elaludni vagy a munkájára koncentrálni? Lehet, hogy egy fehérzaj-generátor segíthet a problémán. A fehérzaj-generátorok nyugtató hangokat adnak ki, és javíthatják az alvás minőségét. A mélyebb alvás mellett segíthetnek csökkenteni a stresszt, javítani a koncentrációt, megteremteni a szükséges privát szférát, enyhíteni a fejfájást és elfedni a fülzúgást (tinnitus). Nyugtató tulajdonságai miatt a fehér zajt a hipnózisban is alkalmazzák.

Hogyan működik?

A fehér zaj hatékonyságára számos magyarázat létezik. Az egyik elmélet szerint minél hangosabb a környezet, annál kevésbé érzékeny a fül. Egy csepegő csaptelep például napközben egyáltalán nem zavaró. Éjszaka azonban, amikor minden csendesebb, kifejezetten idegesítő lehet. A fehér zaj megemeli az ingerküszöböt, és elnyomja a csepegő csap hangját vagy más zajokat.

Fehérzaj-generáló alkalmazások

Egy másik elmélet szerint az agy folyamatosan keresi az akusztikus ingereket. A folyamatos zaj lefoglalja az agyat, de nem terheli túl. Ehhez túl monoton. Sokan a fehérzaj-generáló alkalmazások ingyenes verzióinak használatát is hatékonynak tartják. Ilyen például a White Noise Lite alkalmazás, amely fehér vagy rózsaszín zajt generál (elérhető Android és Apple rendszerre).
Ez és más hasonló alkalmazások rendkívül hatékonyan nyomják el a különféle zavaró háttérzajokat és teremtenek nyugodt atmoszférát. Az alkalmazások többsége képes többféle „színű” (barna, fehér, rózsaszín stb.) zajt, illetve olyan mechanikai és természeti hangokat is generálni, mint a hálószobai ventilátor, a légkondicionáló, az eső és zivatar, a csörgedező patak vagy az óceán hullámai. A lehető legjobb élmény érdekében mindig töltse le a legújabb verziót. Indítsa el az alkalmazást éjjel, és hagyja, hogy a háttérben fusson, miközben elalszik.

Fehér zaj csecsemőknek

A fehérzaj-generátorok a kisgyermekes szülők körében különösen népszerűek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a monoton hang az anyaméhben töltött időre emlékezteti a csecsemőket, és ez megnyugtatja őket. A csecsemők már a terhesség 6. hónapjában hallanak hangokat, például a beszűrődő beszédhangot, az anyjuk szívverését vagy akár az anyaméh monoton hangját.

Ha gyermekét fehér zajjal szeretné megnyugtatni, mindig ügyeljen arra, hogy ne állítsa túl hangosra a zajforrást. A hajszárító vagy a porszívó hangereje akár 80 decibel (dB) is lehet. Ez nagyon hangos. Ezért ügyeljen arra, hogy gyermeke maradjon távol a hang forrásától.