Honnan lehet tudni a különböző hallókészülék márkák várható élettartamát? A legtöbb modern hallókészülék általában 3-7 évig működik megbízhatóan. A minőségen kívül azonban egyéb tényezők is befolyásolják a készülékek várható élethosszát. Az alábbiakban megismerkedhet a hallókészülékek élettartamát befolyásoló legfontosabb tényezőkkel.

A hallókészülék élettartamát befolyásoló tényezők

Hallókészülék típusa
Régóta széles körben elfogadott, hogy a fül mögötti (BTE) hallókészülékek élettartama hosszabb, mint a fülkagyló méretű (ITE) vagy a mélyhallójárati készülékeké (CIC).
Korábban úgy tartották, hogy a BTE-készülékek hosszabb élettartama a hallójáraton kívüli pozíciójukból adódhat, ellentétben az ITE-eszközökkel, melyeknek több alkatrésze a hallójáraton belül helyeszkedik el. A hallójárat nyilvánvalóan nyirkos, nedves környezet, ami kevésbé ideális egy elektronikus készülék szempontjából. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban számos újabb készülék esetén nanobevonatot alkalmaznak a külső és belső alkatrészeken, így ez a különbség manapság irreleváns.
Felhasznált anyagok
A hallókészülék-gyártók tisztában vannak a tartósság fontosságával. Ennek ellenére a hallókészülék-márkák eltérő anyagokat használnak termékeik gyártásához. A leggyakrabban használtak a fém, műanyag, szilícium, polimerek stb. Az alapanyagtól függően bizonyos mértékű szerkezeti károsodás lehetséges. Mint fentebb említettük, a védő nanobevonattal készült készülékek víz- és nedvességállóak, ami határozott előnyt jelenthet.
Hallókészülék tisztításának gyakorisága
A nedvességnek, pornak, fülzsírnak, izzadságnak és szélsőséges hőmérsékleteknek kitett hallókészülékek rendszeres tisztítás és karbantartás hiányában károsodhatnak. Sokan nem tisztítják hallókészüléküket elég gyakran ahhoz, hogy élettartamuk maximalizálható legyen. Az évente csak néhány alkalommal, nem megfelelően karbantartott készülék nem fogja hozni a tőle elvárt teljesítményt és élettartama drasztikusan lecsökkenthet. Érdemes készülékét naponta tisztítani, és hallásgondozójával három-négy havonta szakszerűen megtisztíttatni.
Hallókészülék karbantartásának gyakorisága
A hallókészülék hosszú élettartamának fenntartása érdekében fontos, hogy a napi tisztítás mellett rendszeresen ügyeljen a használódó alkatrészek karbantartására, cseréjére, így például az illesztékeket, dómokat, csöveket. Audiológusa szívesen kicseréli azokat a rutin karbantartási látogatása során.

Ha más alkatrészek sérülnek meg vagy romlanak el, mint például az elemajtók, a mikrofonfedelek, a fülillesztékek vagy a külső hangszórók, lehetőség van a szakember általi javításukra. Amennyiben javítással nem megmenthetők, cserére lehet szükség.

Kövesse a hallókészülék gyártója által javasolt rendszeres karbantartási ütemtervet, hogy eszközei a lehető leghosszabb ideig működjenek.
Technológiai fejlődés
A hallókészülék kiválasztásakor figyelembe veendő egyik fő szempont a hallókészülékbe beépített technológia szintje. Bár lehet, hogy egy régebbi technológiával készült hallókészülék olcsóbb, hosszú távon nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a gyártók megszüntetik a régi hallókészülékek gyártását, és ezáltal problémássá - vagy lehetetlenné - válhat az alkatrészek cseréje. Ezenkívül a hallókészülékek programozására használt szoftverek is elavulhatnak – mint ahogy a készülék funkciói és teljesítménye is.
Hallókészülék tárolási módja
A hallókészülékek tárolásának módja is befolyásolhatja élettartamukat.
Az elemekkel ellátott hallókészülékeket használaton kívül az elemtartó ajtaját nyitva hagyva érdemes tárolni. A párátlanítóval vagy párátlanító egységgel felszerelt tartó szintén növelheti a várható élettartamukat.

Az újratölthető hallókészülékek általában lítium akkumulátorokkal készülnek, amelyek körülbelül öt évig működnek.
Változó igények
Hallókészülékének élettartamától függetlenül, ideje újat venni, ha készüléke már nem felel meg igényeinek. Amennyiben úgy veszi észre, hogy jelenlegi hallókészüléke már nem segít eléggé a hallás támogatásában, a legjobb, ha felkeresi audiológusát, és kontrol hallásvizsgálaton vesz részt. A vizsgálati eredmények alapján hallásgondozója segíthet eldönteni, hogy egy jobb hallókészülékre van-e szükség.

Az is előfordulhat, hogy jelenlegi (akár megváltozott) életmódjától függően úgy érezheti, hogy bizonyos funkciók javíthatják életminőségét (sportolás, vezeték nélküli eszközökkel párosítás, vízállóság, érintés nélküli funkciók, szabadkezes telefonálás stb.)

Konklúzió

A hallókészülékek élettartamát számos tényező befolyásolhatja. Ezen tényezők közül sokért Ön is tehet. Tartsa tisztán hallókészülékét, végeztessen rendszeres karbantartást, és tartsa távol a szélsőséges hőmérséklettől és nedvességtől.

Ha további kérdései vannak, forduljon hozzáértő audiológusunkhoz, és kérjen segítséget az igényeinek legmegfelelőbb döntés meghozatalához.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.