Mit is jelent a cochleáris implantátum?

Nem hallja a világ hangjait? Nem érti az Ön körül társalgók beszédét? A legerősebb hallókészülék sem jelent megoldást?
Ilyenkor jöhet szóba a cochleáris implantátum. 
A CI olyan hallásjavító eszköz, mellyel súlyos, hallásmaradványos halláscsökkenéssel, vagy veleszületett siketséggel élők számára a hallás élménye visszaadható és megadható. 

Mi a különbség a hallókészülékekhez képest?

A hallókészülék a környezet hangjait felerősítve, a hallójáraton keresztül juttatja a cochleába, azaz a hallócsigába. Ezzel szemben  a cochleáris implantátum a környezet hangjait elektromos jelekké alakítja át és közvetlenül a cochleába (a belső fülben lévő csigába) juttatja.  

Miből is áll a cochláris implantátum​?

A CI 3 részből áll:
  • egy beszédprocesszorból, mely a fülkagylón helyezkedik el (ez feleltehető meg egy hallókészülékkel, ám nagyobb méretű) 
  • egy tekercsnek nevezett adóból, melyet a fül mögött láthatunk 
  • és magából az implantátumból, ami a fejbőr alá kerül elhelyezésre, melyből egy elektróda a cochleába vezet 

Olyan prémium minőségű anyagokból készülnek, mint a titán, a szilikon és a platina.  

Photo of a white cochlear implant

Mi történik a CI beültetéskor?

A műtét ma már egy standard eljárás, altatásban történik. A felépülési idő rövid, 2-3 napon belül a páciensek elhagyják a klinikát. A műtét alkalmával az implantátum elhelyezése történik meg a bőr alá, valamint az elektróda bevezetése a cochleába. 

 A beszédprocesszor aktiválása műtét után 4-6 héttel történik. 

Ki és hol végzi a műtétet?

A műtétet tapasztalt fül-orr-gégészek végzik. Ezen sebészek mindegyike speciális gyártói képzésben részesül az alkalmazott implantátummal kapcsolatban.  
Az előzetes igényfelmérést, kapcsolódó hallásvizsgálatokat, tanácsadást kollégáink végzik a Geers Halláscentrumokban, valamint eligazítást adnak a folyamatról. Ezután további konzultációra kerül sor az Advanced Bionics klinikai konzulensével.
Kollégáink a klinikával való kapcsolatfelvételben is segítik a pácienst.

Graphic of an implanted cochlear implant
Child with a cochlear implant (CI)

A cochleáris implantátum megfelelő lehet számomra?

A cochleáris implantátum nagyszerű lehetőség lehet azoknak a pácienseknek, akiknek hagyományos hallókészülékkel már nem lehet megfelelően segíteni.  

A műtétet megelőzi egy teljes körű, ún. implant team által előírt vizsgálat, mely során megállapítják, hogy a páciens alkalmas-e a műtétre.  

Gyermekek esetében veleszületett, súlyos fokú halláscsökkenés és siketség esetén kiemelten fontos a mihamarabbi ellátás, hogy a beszédfejlődés idejében elkezdődhessen. Felnőttek esetében pedig, hogy a rehabilitáció sikeres legyen.  

Mire számíthatok és milyen gyorsan áll helyre a hallásom?

Számtalan sikertörténet szól arról, hogy a páciensek a cochleáris implantátum használatával visszanyerték hallásuk nagy részét. Mint minden hallókészülék esetében a cocleáris implantátumoknál is fontos, hogy időben alkalmazzuk és fontos tudnunk, hogy megszokásukhoz idő szükséges.

A hangok feldolgozásához, a beszéd megértéséhez időre van szükség. Felnőttek esetében újra tanulási folyamatról beszélhetünk, gyermekek esetében pedig logopédus és szurdopedagógus támogatása szükséges. 

Mennyibe kerül a cochleáris implantátum?

Az ügyfelek számára az eljárás ingyenes. A műtétért, a processzorért, a hozzá csatlakoztatható hallókészülékért  (ha szükség van a másik fül ellátására is) nem kell fizetni.  

Az Advanced Bionics az egyéni igényekhez és életstílusnak megfelelően kialakított termékek teljes skáláját kínálja, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről. Nagyszerű hangminőséget, gazdag színválasztékot, kényelmes viseletet és széles körű Bluetooth használatot tesz lehetővé. A Bluetooth-os kiegészítők gyermekek esetében az iskolában tanuláshoz, felnőttek számára pedig a munkában kínálnak további segítséget, még jobb beszédérthetőséget. Továbbá ma már igény szerint applikácón keresztül is irányíthatók egyes funkciók. 

Az Advanced Bionics lehetőséget kínál a hallókészülékes és CI ellátás kombinálásra is.  
A díjnyertes HiRes TM  Ultra 3D cochleáris implantátum bizonyítottan tisztább beszédet és szélesebb hangtartományt biztosít.*
 

*Koch DB, Osberger MJ, Segel P, Kessler DK. (2004). HiResolution and conventional sound processing in the HiResolution Bionic Ear: using appropriate outcome measures to assess speech-recognition ability. Audiology and Neurotology, 9:214-223. Firszt JB, Koch DB, Downing M, Litvak L. (2007) Current steering creates additional pitch percepts in adult cochlear implant recipients. Otology and Neurotology, 28(5):629-636.

Meddig tart ki a CI-készülék?

A bőr alá ültetett implantátumot úgy tervezték, hogy élethosszig tartson. Szinte teljesen kizárja az újra beültetés lehetőségét. A beszédprocesszornak pedig a hallókészülékekhez hasonlóan karbantartásra, használatból fakadóan javításokra lehet szükség, hogy a készülék megfelelően működjön. 

A cochleáris implantátum egy nagyszerű eszköz, mely megfelelő időben való alkalmazásával el-és visszavezetheti a hangok világába a pácienst!