Mielőtt belevetné magát a "tökéletes" hallókészülék felkutatásába, ismerkedjen meg a hallásveszteség, hallókészülékek, technológiák és a tartozékok fő típusainak leírására szolgáló kulcsszavakkal. A témával kapcsolatos szókincs elsajátítása segítséget nyújthat a legjobb döntés meghozatalában.

Ismerje meg a legfontosabb halláskárosodással és hallókészülékkel kapcsolatos fogalmakat! 
hallokészülék típusok

A halláskárosodással kapcsolatos fogalmak

A halláskárosodás nem mindenkit érint egyformán. A károsodás mértékétől függően a rehabilitáció jelentősen eltérhet. Éppen ezért fontos különbséget tenni a kis-közepes, nagyfokú-súlyos halláskárosodás és a hallásmaradvány között.
Kisfokú (enyhe) halláskárosodás
Az enyhe halláscsökkenés akkor áll fenn, amikor egy felnőtt halláskárosodásának mértéke 26-40 decibel (dB) közötti. Nevével ellentétben az enyhe halláskárosodás nem ártalmatlan, mivel ez az állapot már érzékelhetően negatív hatással lehet az életminőségére és a kommunikációs képességére. Nehezére eshet például a beszédértés, elsősorban zajos környezetben. A normál hallás ezzel szemben a 0-25 dB közötti tartományba esik.
Kis-közepes (mérsékelt) halláskárosodás
Mérsékelt halláskárosodása van, ha az a 41 és 70 dB közötti tartományba esik, és zajos környezetben nehezen tudja követni a beszédet hallókészülék nélkül.
Nagyfokú-súlyos halláskárosodás
A súlyos halláskárosodás azt jelenti, hogy bár hall néhány hangot, de csak nagyon rosszul. A súlyos halláskárosodásban szenvedők még hallókészülékkel is többnyire a szájról olvasásra hagyatkoznak, hiszen hallásveszteségük mértéke már a 71 és 90 dB közötti tartományba esik.
Hallásmaradvány
Ha hallásmaradványa van, beszédet már nem hall, csak nagyon hangos hangokat. A hallásveszteség mértéke már 91 dB feletti.
Fülzúgás
A fülzúgás a fülben lévő kattogó, zúgó, csengő hang észlelése, amelyet leggyakrabban "fülcsengésnek" vagy tinnitusnak neveznek. Ez egy gyakori állapot, amely különféle háttérben meghúzódó egészségügyi állapotnak köszönhető, így például keringési vagy neurológiai problémák vagy erős zajnak kitettség.
Pulzáló fülzúgás
A pulzáló fülzúgás abban különbözik a fülzúgástól, hogy a hallható belső zaj a pulzusával szinkronban lüktet. Ennek az állapotnak általában a magas vérnyomás az oka. 

Hallókészülékekkel kapcsolatos fogalmak

A hallókészülékek típusai a fül mögötti (BTE), a fülkagylóban vagy hallójáratban elhelyezkedő hallójárati hallókészülékek  (ITE és CIC), és a kihelyezett hangszórós- nyitott illesztésű (RIC) eszközök. Bár napjainkban már szinte valamennyi típus kicsi és diszkrét, vannak, akik egyik típust jobban kedvelik a többinél.
Fül mögötti hallókészülékek (BTE)
A fül mögötti (BTE) hallókészülékek a legnépszerűbb modellek. Ahogy a nevük is sugallja, a fül mögött helyeszkednek el, és vagy egy vékony csőhöz és dómhoz vagy fülillesztékhez csatlakoznak. A BTE modellek valamennyi mértékű halláskárosodás esetén megfelelőek lehetnek.
Fülkagylóban elhelyezkedő készülékek (ITE)
Vannak, akik funkcionális és kozmetikai okokból előnyben részesítik a fülkagylóban elhelyeszkedő készülékeket. Az ITE hallókészülékek közvetlenül a külső fülbe vannak illesztve, és minden alkatrész a készülék burkolatán belül található.
Hallójárati hallókészülékek (CIC)
A hallójárati hallókészülékek mélyen a hallójáratba illeszkednek, és ezáltal mások számára észrevehetetlenek. A hallójárati hallókészülékekkel kapcsolatos egyik kulcsfontosságú szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy ezek a készülékek főleg az enyhe és mérsékelt halláskárosodás esetén alkalmazhatók.

A hallójárati készülékek két típusa a hallójárati (ITC) és a mélyhallójárati (CIC) hallókészülék. A két stílus között az a különbség, hogy az ITC készülékek a hallójáratba illeszkednek, míg a CIC készülékek szinte teljesen el vannak rejtve a hallójáratban.
Kihelyezett hangszórós (RIC) készülékek
A kihelyezett hangszórós (RIC) hallókészülékek nagymértékben hasonlítanak a BTE-eszközökhöz, mivel a készülék maga a fül mögött, míg a hangszóró (vagy vevő) a hallójáratban helyezkedik el. A fül mögötti eszközt azonban egy apró vezeték köti össze a hangszóróval cső helyett. A RIC-eszközök egyik jellemzője, hogy irányított mikrofonokkal és kézi vezérlési lehetőségekkel rendelkeznek. Az ilyen típusú hallókészülékek egyik hátránya, hogy hajlamosak arra, hogy a fülzsír eltömítse a hangszórót.
Nyitott illesztésű hallókészülékek
A nyitott illesztésű hallókészülék a vékony csővel ellátott BTE hallókészülék, a fülben nyitott dómmal rendelkező RIC hallókészülék variánsa. Ennek a hallókészülék-stílusnak két fő előnye, hogy egyrészt szabadon hagyja a hallójáratot, ami lehetővé teszi az alacsony frekvenciájú hangok természetes bejutását, másrészt felerősíti a magas frekvenciájú hangokat. Ez a tulajdonság kiválóvá teszi a nyitott illesztésű készülékeket az alacsony frekvenciájú halláshoz és az enyhe vagy mérsékelt fokú magas frekvenciás halláscsökkenéshez.

Egyéb kulcsfogalmak

Mikrofon
A hallókészülék mikrofonja úgy működik, hogy érzékeli a környezetünkből származó hangokat, és az akusztikus jeleket elektromos jelekké alakítja. 
Erősítő
Az erősítők növelik az elektromos jel erősségét.
Vevő
A vevőkészülékek a felerősített elektromos jelet akusztikus jellé alakítják át.
Dómok
A hallókészülék dómok apró, előre felszerelt, harang alakú eldobható tartozékok a hallókészülék-csövek/illesztékek végén. A dómokat úgy tervezték, hogy kényelmesen illeszkedjenek a fülbe.
Vékony csövek
Vékony csövön keresztül csatlakozik a fül mögötti hallókészülék a fülben elhelyezkedő dómhoz vagy fülillesztékhez.
Cerumenszűrők
A legtöbb modern hallókészülék cerumenszűrővel van felszerelve, amelyek távol tartják a fülzsírt a hangszóróktól vagy a vevőegységektől. Elősegíti a hallókészülékek élettartamának meghosszabbítását, és biztosítja az optimális hangminőséget is, ha rendszeresen - havonta egyszer - cseréljük a szűrőt.
Töltők
Az újratölthető hallókészülékekhez minőségi töltőre van szükség. A különböző modellek számos funkcióval rendelkezik. Egyes töltők 4 órás töltési idővel egész napos használatra alkalmassá teszik készülékét, mások LED kijelzővel mutatják a töltési állapotot, és megint mások kis méretüknek köszönhetően kínálnak kényelmes, útközbeni használatot.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.