Mi okoz duzzadt fülcimpát?

A duzzadt fülcimpának számos oka lehet. Íme a leggyakoribb okok:
Füllyukasztás (piercing)
A vörös, forró és duzzadt fülcimpának a füllyukasztás a leggyakoribb oka. A fülbelövés után jelentkező enyhe fájdalom és duzzanat normálisnak tekinthető. Ne feledje, hogy a piercing utáni duzzanatnak néhány napon belül el kell múlnia. Ha a fájdalom erősödik és néhány napnál tovább tart, lehet, hogy fertőzéssel küzd. Ebben az esetben feltétlenül forduljon orvoshoz. A füllyukasztás utáni tisztítási utasításokat szigorúan tartsa be, hogy csökkentse a fertőzés veszélyét.
Sérülés vagy trauma
A fülcimpának bármilyen sérülése okozhat duzzanatot. Egy viszonylag kisebb trauma - mint például egy túl szoros fülbevaló - is elegendő lehet a fülcimpaduzzanat, érzékenység és fájdalom kellemetlen tüneteinek előidézéséhez.
Hematoma auris
A fül sérülésének egyik példája a hematoma auris. Ezt az állapotot karfiolfülnek is nevezik. A kontaktsportok, például a box, a birkózás és a harcművészetek emelik a karfiolfül kialakulásának kockázatát. A karfiolfül akkor fordul elő, amikor a fül sérülésének következtében vér gyűlik össze a külső fülben. A duzzanat, fájdalom és zúzódások általában együttjárnak a hematoma aurisszal.
Nikkel allergia
A nikkel világszerte a kontakt-allergia leggyakoribb oka. Honnan lehet tudni, hogy alergiás-e a nikkelre? A legtöbb ember számára ez akkor válik nyilvánvalóvá, amikor kilyukasztják a fülüket, és allergiás reakció jelei jelentkeznek. A nikkel allergia tünetei a viszkető, gyulladt, vörös és kiütéses bőr kialakulása azon a helyen, ahol a nikkel érintette a bőrt.

Bár az allergiás nikkel-dermatitisz jelei a legtöbb embernél lokalizálódnak az irritáló anyaggal való érintkezés helyein, vannak olyanok, akik sokkal kiterjedtebb tüneteket észlelnek. Egyeseknél kéz-ekcéma is kialakulhat. Sajnos nincs gyógymód az allergiás kontakt dermatitiszre. Aki ezzel az érzékenységgel rendelkezik, annak kerülnie kell a nikkeltartalmú ékszereket vagy ruhákat.
Mastoiditis
A mastoiditis az akut középfülgyulladás lehetséges szövődménye. Nevét a halántékcsont egy részének - a mastoid légsejteknek - jellegzetes gyulladásáról kapta. Az antibiotikumok széles körű elérhetőségének köszönhetően a mastoiditis általában kezelhető.

Ne feledje, hogy a tünetek felismerése nagyon fontos, mert a kezeletlen mastoiditis életveszélyes szövődményekhez vezethet, beleértve az agyhártyagyulladást, az intracranialis tályogot és a vénás sinus trombózist. Tehát milyen tünetekre kell figyelni? A hallásvesztés, a fájdalom, a láz, a fülből való folyadék a mastoiditis jellegzetes tünetei.
Rovarcsípés
Míg a rovarcsípés átalában ártalmatlan, és egy-két nap alatt magától elmúlik, a fülcimpa csípése néha duzzanatot és viszketést okozhat. A megfelelő kezelés a rovar fajtájától függően változhat. A viszketés és a gyulladás csökkentésére alkalmas vény nélkül kapható kenőcsöket gyakran használják.
Tályog
A tályog egy dudor, amelyben olyan gennyzseb található, ami általában bakteriális fertőzés eredménye. Bárhol megjelenhet a testen, még a fülcimpákon is. Hogyan alakul ki a tályog? A fertőzés hatására immunrendszerünk fehérvérsejteket küld a fertőzés helyére. 
Sajnos e folyamat során élő, elhalt fehérvérsejtek, csírák és elhalt szövetek keverékéből genny képződhet. Ne hagyja ezt az állapotot kezeletlenül. Ha mégis így tesz, ne lepődjön meg, ha fülcimpái még jobban megdagadnak. A genny és a duzzanat mellett lázat, hidegrázást, hányingert, és gyulladást is tapasztalhat.
Cellulitisz
A cellulitisz potenciálisan súlyos bakteriális bőrfertőzés. Amikor ez a gyakori állapot kialakul, a bőr egy része megduzzad, kipirosodik, fájdalmassá és forró tapintásúvá válik. Míg a cellulitisz gyakran a lábak alsó részén fordul elő, kialakulhat az arcon, a karokon vagy más testrészeken is, beleértve a fület is.

A száraz, repedt bőr lehetővé teszi a baktériumok bőrbe jutását, és kezeletlenül a fertőzés gyorsan átterjed a nyirokcsomókra. Amikor a fertőzés véráramba kerül, a helyzet életveszélyessé válhat. Tehát ha cellulitiszre gyanakszik, azonnal forduljon orvosához.
Külső fülgyulladás
A külső fülgyulladás vagy az úszófül a 7 és 12 év közötti gyermekeknél és a gyakran úszóknál a leggyakoribb. Ez az állapot a külső hallójáratot érinti. Az otitis externa legfőbb tünetei a duzzanat, fülfájdalom, és a hallójárat viszketése.

Hogyan kezeljük a duzzadt fülcimpát?

Mivel a fülcimpaduzzanatnak több oka is lehet, különböző kezelési módszerek léteznek. A legtöbb esetben érdemes megpróbálni a duzzanatot hideg borogatással csökkenteni. Ha arra gyanakszik, hogy a duzzadt fülcimpának egy ciszta az oka, inkább meleg borogatást alkalmazzon.

Ha erős fájdalmai vannak, érdemes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót kipróbálni. A bakteriális fertőzések viszont antibiotikumos kezelést igényelnek, ezért javasoljuk, hogy vizsgáltassa meg fülét egy egészségügyi szakemberrel. Orvosa valószínűleg helyi vagy szájon át alkalmazott antibiotikumot fog felírni.
Rovarcsípés esetén érdemes antihisztamint és hidrokortizon krémet megpróbálni. 

Az esetek túlnyomó részében otthon is hatékonyan kezelheti duzzadt fülcimpáját. Súlyosabb esetekben azonban – különösen, ha láza is van, és bakteriális fertőzésre gyanakszik – feltétlenül forduljon orvoshoz. Ha a fülcimpából sárga vagy zöld színű folyadék szivárog, semmiképp ne késlekedjen, menjen el orvoshoz. Az is előfordulhat, hogy a tályog vagy ciszta sebészeti úton való eltávolítására lesz szükség.

Megelőzési tippek

Természetesen a fülcimpa bedagadásának megelőzése mindig a legjobb stratégia. 
  • Kerülje el a fül sérülését
  • Kövesse a füllyukasztás utáni tisztítási utasításokat
  • Viseljen védőfelszerelést kontaktsportok közben
  • Ha nikkelallergiája van, kerülje a nikkeles fülbevalókat
  • Tartsa tisztán a rovarcsípéseket
  • Figyeljen a bakteriális fertőzések kialakulásának jeleire és tüneteire
  • Tartsa tisztán a fülét úgy, hogy tiszta, nedves törlőkendővel csak a fül külső részét törli le

Mikor forduljon orvoshoz duzzadt fülcimpa esetén?

Ne késlekedjen orvoshoz fordulni, ha fülcimpa fájdalma néhány napos otthoni kezelés után sem enyhül, vagy tünetei fokozatosan rosszabbodnak. Ha cellulitiszra, tályogra vagy mastoiditisra gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz. Egy egészségügyi szakember felmérheti problémájának súlyosságát, és javasolhat az Ön számára legmegfelelőbb megoldást.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.