Mi okoz pattanást a fülben?

Számos körülmény hozzájárulhat ahhoz, hogy a fülben pattanás alakuljon ki. Ennek egyik példája a fül felszínén felhalmozódó baktériumok. Egy gyulladt szőrtüsző vagy fokozott faggyútermelés is teremthet olyan környezetet, amely elősegíti az akne kialakulását. Egyéb lehetséges kiváltó okok lehetnek a hormonális változások, a megfelelő higiénia hiánya, egyes gyógyszerek, mint például fogamzásgátlók, immunszuppresszánsok és szteroidok.

Attól függetlenül, hogy a probléma szőrtüszőből, faggyúmirigyből vagy hormonproblémákból ered-e; amint a szennyeződés vagy az elhalt bőrsejtek felhalmozódnak, a baktériumok, mint például a Staphylococcus aureus gyorsan szaporodni kezdenek, és egy vagy akár több gennyes dudort eredményezhetnek. A test a baktériumok elszaporodásával úgy próbál megbirkózni, hogy immunreakcót vált ki gyulladás formájában.

Milyen akné fajták fordulnak elő leggyakrabban a fülben?

A pattanás orvosi neve acne vulgaris. Számos különböző típusú akne létezik, amelyek a fülben keletkezhetnek. A pattanás típusától függően különböző kezelésre lehet szükség.


Komedó

A komedók az akne egyik legelterjedtebb formái. A zárt komedót fehér mitesszernek, a nyílt komedót (fekete) mitesszernek nevezik.


Gyulladásos akne

Amikor a nyílt vagy zárt komedók nem gyógyulnak, akkor fennáll annak az esélye, hogy gyulladásos pattanássá alakulnak. A gyulladásos pattanások általában vörösek és tapintásra érzékenyek.

A papula a gyulladásos akne egyik fajtája, amely úgy néz ki, mint egy vörös dudor. Papulák időnként keletkezhetnek a szőrtüszőben, az elhalt bőr és az olaj felhalmozódása miatt. Amikor a pórusok a gennytől, faggyútól és sejttörmelékektől eltömődnek, a papulák gyakran gennyes pattanásokká (pustulákká) alakulnak ki.
 

Cisztás pattanás

Ha a pattanások nem gyógyulnak be, és tovább súlyosbodnak, nagyobb, egyre érzékenyebb csomóvá válhatnak. Ezeket a nagy, mély és fájdalmas pattanásokat nodulocisztás aknénak nevezik.

Az aknés ciszta a pattanások legsúlyosabb fajtája, melyek a bőr felszíne alatti puha, folyadékkal teli csomókból állnak, állandó sebeket is hagyhatnak.

Jó ötlet kinyomni a fülemben levő pattanást?

Bár a vélemények eltérőek lehetnek, általában a legtöbb szakértő egyetért, soha nem jó ötlet bármit is – beleértve az ujjait is – a hallójáratába helyezni. Bár csábítónak tűnik egy fülpiszkálót vagy fültisztító pálcikát megragadni, és kétségbeesetten neki esni a pattanásnak, ez károsíthatja a fülét, és kilyukaszthatja a dobhártyáját.

A hallójáratokban levő szűk helyek miatt az sem valószínű, hogy ujjaival sikerül kinyomni a gennyet. Ehelyett valószínűleg több kárt okozhat azzal, hogy a gennyet hallójáratában mélyebbre tolja, gyulladást és még nagyobb fájdalmat okozva.
Mindezek alapján a gyógyulási folyamat felgyorsítására érdemes más módszereket megpróbálni, mint például kíméletes házi gyógymódokat.

Melyek a legjobb otthoni gyógymódok a fülben lévő pattanások kezelésére?

A pattanás kinyomása helyett inkább alkalmazzon az alábbi módszerek közül egyet vagy akár többet is. Mielőtt azonban vény nélkül kapható kenőcsöt vagy krémet használ a fülében, mindenképpen tesztelje a terméket a bőr egy kis felületén, hogy kizárja az esetleges allergiás reakció lehetőségét.

Használjon meleg borogatást

A fülben levő pattanás által okozott fájdalmas gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja a meleg borogatás. Kövesse a következő lépéseket:
  • Először törölje le a pattanást alkohollal
  • Ezután áztasson be egy rongyot meleg vízbe
  • Csavarja ki a felesleges vizet
  • Hajtsa félbe a ruhát, és helyezze rá a pattanásra
  • Hagyja rajta a borogatást tíz-tizenöt percig
  • Ismételje meg ezt naponta háromszor-négyszer

Használjon benzoil-peroxidot

Sok akne elleni gyógyszer tartalmaz benzoil-peroxidot különböző koncentrációkban. Ha bármilyen benzoil-peroxidot tartalmazó terméket használ, célszerű a legalacsonyabb dózist használni, hogy csökkentsük a bőrallergia esélyét. Ennek a vegyületnek az a célja, hogy segítsen elpusztítani a bőr felszínén felhalmozódott baktériumokat, és elősegítse a komedók felszakadását.

Próbálja ki a helyi antibiotikumokat


Ha problémájával bőrgyógyászhoz fordul, orvosa valószínűleg helyi antibiotikumot fog felírni. Az eritromicin és a klindamicin a két leggyakrabban használt antibiotikum. Ne vigye túlzásba ezeknek a készítményeknek a használatát, mert ez bakteriális rezisztenciához vezethet.

Fedezze fel a teafaolajat       


A teafaolaj az egyik legtöbbet kutatott illóolaj a pattanások hatékony kezelésére. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a teafaolajat érdemes kipróbálni, sőt természetes gyógyszeres szekrényének részévé tenni. Kenjen egy-két csepp teafaolajat a fülben kialakult pattanásokra. Az illóolajat ajánlatos hordozóolajjal (például édesmandulaolajjal) felhígítani. 

Használjon retinoid krémet

Tartsa meg ezt a lehetőséget utolsó lehetőségként. Keratolitikus tulajdonságainak köszönhetően a retinoid krém vagy az A-vitamin segít elvékonyítani a pattanás körüli bőrt. A retinoid krémeknek azonban súlyosan káros hatásai is lehetnek, és nem mindenki tolerálja használatukat. Bőrvékonyító hatásuk miatt fokozott napfény érzékenységet okozhatnak, ami bőrkiszáradáshoz vezethet. Ha a pattanás olyan területen van, amely napfénynek van kitéve (például a fülcimpán), akkor használjon naptejet.

Ha a retinoidos krémet nem tolerálja, próbáljon ki helyette egy szalicilsav tartalmú terméket.

Összegzés

Valóban, a fülben keletkező pattanások fájdalmasak, de semmiképp nem ajánlott piszkálni őket. Ne nyomkodja a pattanásokat, hanem inkább használjon biztonságosabb módszereket, mint például meleg borogatást a gyulladás csökkentése és a gyógyulás felgyorsítása érdekében. Kipróbálhatja a vény nélkül kapható helyi kenőcsöket és krémeket is. Ha a fenti módszerek egyike sem működik, forduljon orvoshoz és szakszerűen távolíttassa el a pattanást.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.