Miért alakul ki visszhang a fülben?

A legtöbb ember nem tudja, hogy a hallás létrejöttéhez összetett lépések sorozatára van szükség, melynek során a levegőben lévő hanghullámok elektromos jelekké alakulnak. A hanghullámok a külső fülön és a hallójáraton keresztül jutnak el a dobhártyához. Ha a hanghullámok útja valamilyen okból elzáródik, a fülben visszhang keletkezhet. A fülzsír felhalmozódása csupán egyik példája annak ami megakadályozhatja a hanghullámok átjutását.

Az eldugult fül azonban nem az egyetlen lehetséges ok. Az alábbiakban áttekintünk néhány gyakori okot.

Mik a fül visszhangjának leggyakoribb okai?

Fülzsír felhalmozódása
A füldugulás az egyik leggyakoribb ok.  Ha mirigyei a szükségesnél több fülzsírt termelnek, füldugulás alakulhat ki, mégpedig úgy, hogy a viasz megkeményedik és elzárja a hallójáratot. Füldugulás olyankor is keletkezhet, amikor fültiszttító pálcikával vagy fülpiszkálóval tisztítja a fülét, és eközben véletlenül a viaszt mélyen a hallójáratba nyomja.
Fülgyulladás
A fülgyulladás a hallójárat különböző részeit érintheti. Attól függően, hogy a gyullladás a fülnek melyik szakaszában alakul ki - a belső fülben, középfülben (otitis media), vagy a külső fülben (otitis externa) - a tünetek és a kezelési módszerek is különbözhetnek. Viszont mindhárom típus okozhat fertőzés utáni visszhangot.
Akusztikus neuroma
Az akusztikus neuromát vestibularis schwannómának is nevezik. Ez egy nem rákos és általában lassan növekvő daganat, amely a belső fület az aggyal összekötő fő idegen fejlődik ki. A daganat nyomása halláskárosodást, fülzúgást és még visszhangos érzést is okozhat.
Presbycusis
A presbycusis vagy időskori hallásromlás a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. Ez egy idegi típusú halláscsökkenés, mely rendkívül gyakori, a hallásveszteség közel 90 százaléka ebbe a kategóriába tartozik.  A presbycusis mindkét fület érinti és hosszabb időn keresztül alakul ki, melynek eleinte szinte semmilyen jele nincsen. Fokozatossága miatt nehéz időben észrevenni, agyunk ugyanis alkalmazkodik a lassú változáshoz.
Ahogyan más szerveink is, a kor előrehaladtával fülünk is "elhasználódik": rugalmatlanabbá válnak a középfül ízületei, merevebbé a dobhártya, csökken a szőrsejtek száma és a fül területének vérellátása

Sokan, akik ebben a rendellenességben szenvednek, fülzúgást is tapasztalnak. 
Orrmelléküreg-gyulladás
Az orrmelléküreg-gyulladás (arcüreggyulladás) az arckoponyában található üregek gyulladása. Néhány jellegzetes tünet az orrváladék, a bőrpír, a duzzanat és a fájdalom. A gyulladás következtében előfordulhat visszhang a fülben. Az orrmelléküreg-gyulladás lehet akut vagy krónikus.

Az akut orrmelléküreg-gyulladás általában az influenza, megfázás vagy más légúti vírus következménye. Amikor ezek a vírusok megtámadják a melléküregeket, azok megduzzadnak, és az üregek beszűküléséhez vezetnek. Amikor ez a szűkület bekövetkezik, az orrváladék az üregekben gyorsan felhalmozódik, ami pedig elzáródást okoz, táptalajt teremtve a vírusok, baktériumok és gombák számára. Végül arcüreggyulladás alakul ki, ami fájdalmas nyomást és fejfájást okoz.

A krónikus arcüreggyulladás három hétnél tovább tartó gyulladás. Ha tünetei nem enyhülnek, vagy idővel súlyosbodnak, panaszaival feltétlenül forduljon orvoshoz.
Diplacusis
A diplacusis egy hallászavar, amelyet kettős hallásnak is neveznek. A hallásveszteség ezen fajtájában szenvedők a két fülükben különbözően hallják ugyanazt a hangot.

A kettős hallásnak három típusa van:

A diplacusis dysharmonica az észlelt hangmagasság eltéréséből adódik. Ennek több oka is lehet, leggyakrabban fülgyulladás, hangos zaj vagy fejsérülés.

A diplacusis echoica akkor fordul elő, amikor a két fül kissé eltérő időben hallja a hangokat. Ez azt jelenti, hogy amikor a hang belép a fülbe, az egyik fül hamarabb hallja és értelmezi azt, mint a másik fül. Ennek következtében az agy nem tudja egy hangként értelmezni a hangokat, ami visszhangot eredményez. Az ilyen típusú diplacusis legvalószínűbb forrása a külső és a középfül problémái.

Vegyes diplacusisról beszélünk, amikor a kettős hallás mindkét formája egyszerre jelentkezik. Ez az érzés legjobban úgy írható le, mintha egy kissé eltérő hangmagasságú visszhangot hallanánk.
Allergiák
A tavaszi szezonban sokan szenvednek allergiás és szénanáthás tünetektől. A szemviszketés és orrdugulás mellett halláscsökkenést, fülzúgást, sőt még a fülben kialakuló visszhangot is tapasztalhat. A fülben felgyülemlett felesleges folyadék kellemetlen nyomást, fájdalmat és halláskárosodást is okozhat.
Ototoxikus gyógyszerek
Egyes gyógyszerek kárt okozhatnak a belső fül idegsejtjeiben. A kemoterápiás gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentő szerek, mint például az ibuprofén és az aszpirin, mind hozzájárulhatnak a fülben kialakuló visszhang érzésének kialakulásához.

Hogyan kezeljük a visszhangot a fülben?

A legmegfelelőbb kezelési módszer a kiváltó októl függ. Például, ha a felgyülemlett fülzsír elzáródást okoz a hallórendszerében, érdemes a dugulást megszüntetni. Fül-orr-gégész segíthet a hallójárat biztonságos kitisztításában.

Ha fájdalmas fülgyulladás vagy arcüreggyulladás áll a hallásproblémák hátterében, a legjobb, ha orvoshoz fordul. Ezen betegségek hatékony kezeléséhez gyakran antibiotikumra van szükség.
Végeztessen hallásvizsgálatot ahhoz, hogy szakszerű értékelést kapjon hallásproblémáiról. Ha audiológusa vizsgálat után úgy találja, hogy hallókészülékre van szüksége, segíteni tud az Ön számára legmegfelelőbb típust megtalálni. Jelentős mértékű halláskárosodás estén a hallókészülékek különösen hatékonyak. 

Óvja fülét a hangos zajoktól. Viseljen fülvédőt, például füldugót, hogy csökkentse a hangos zajok által okozott halláskárosodás kockázatát.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.