Mi a fülzsír?

Először is fontos tudni, hogy a fülzsír (cerumen) alapvető funkciókat tölt be a hallójáratban. A fülzsír természetes tisztítószer és a fül öntisztító mechanizmusának része. Egyik funkciója az elhalt hámsejtek, szennyeződések összegyűjtése, amint az a hallójárat belsejéből kifelé halad. A cerumen antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, mely véd a fülfertőzésektől. Míg a megfelelő mennyiségű fülzsír nagyon előnyös, a kevés fülzsír viszkető, kellemetlen érzést okozhat fülében.

Miért van túl sok fülzsírom?

Bár jelenléte elengedhetetlen, a felesleges fülzsír felhalmozódhat a hallójáratban, ami fertőzéseket, fülfájást és halláskárosodást okozhat. Számos oka lehet annak, hogy egyes emberek miért hajlamosabbak a túlzott mennyiségű fülzsír termelésére. Ha a cerumen sok szennyeződést gyűjt össze, vagy hosszabb ideig marad a hallójáratban, a fülzsír kiszáradhat és megkeményedhet, ami a hallójárat elzáródásához vezethet. 

Ezenkívül az ekcéma és a száraz, hámló bőr is okozhat kemény fülzsírt. Sok más egészségi állapot is növelheti a fülzsír felhalmozódásának esélyét. Végül pedig számtalan olyan ember létezik, akik egész életük során bajlódnak fülzsír túltermeléssel, mert szervezetük nyilvánvaló ok nélkül hajlamos arra, hogy száraz fülzsírt termeljen.

Mi a legjobb módja a makacs fülzsír otthoni eltávolításának?

Ne feledje, a fülzsír eltávolításának egyik legbiztonságosabb módja, ha orvosához fordul segítségért. Ha ehelyett inkább otthon szeretné a problémát megoldani, kipróbálhat hatékony otthoni módszereket. Mielőtt megosztjuk Önnel a makacs fülzsír biztonságos otthoni eltávolításának lépéseit, fontos tisztában lenni azzal, hogy mit ne tegyünk.

SOHA ne dugjon a fülébe fültisztító pálcát, és ne használjon vattacsomót sem a cerumen eltávolítására. Bármilyen tárgy hallójáratba való helyezése rossz ötlet, mert mélyebbre tolhatja a fülzsírt, dobhártyarepedést vagy fülgyulladást is okozhat.
Ehelyett kipróbálhatja ezt az egyszerű és biztonságos fülzsír-eltávolítási módszert. Kövesse a következő lépéseket:

1. lépés
Áztasson egy vattakorongot néhány csepp sima, meleg vízbe vagy sóoldatba.

2. lépés
Cseppentsen néhány csepp folyadékot a fülbe. Ügyeljen arra, hogy a fejét úgy döntse, hogy az érintett fül felfelé nézzen.

3. lépés
Tartsa a fejét döntött helyzetben körülbelül 60 másodpercig, hogy a gravitáció segítségével a folyadék bejusson a hallójáratba, és elérje a fülzsírt.

4. lépés
60 másodperc után döntse fejét a másik oldalra, úgy, hogy az érintett füle lefelé nézzen, és hagyja kifolyni a folyadékot.

További tippek

Amennyiben a dobhártyája sértetlen, megppróbálhatja a fülét gumifejes fecskendő segítségével kiöblíteni. A víz semiképpen ne jusson a középfülbe, mert az súlyos fülgyulladáshoz vezethet.

Ha kisebb méretű elzáródásról van szó, a vény nélkül kapható fülcseppek is hasznosak lehetnek. Kétféle fülcsepp létezik, víz és olajalapú. A vízalapú fülcseppek általában hidrogén-peroxidot vagy ecetsavat tartalmaznak. Az olajalapú fülcseppek a fülzsír puhításával fejtik ki hatásukat.
Így használja a fültisztító cseppeket:

1. lépés
Feküdjön le az oldalára úgy, hogy az érintett fül felfelé nézzen.

2. lépés
Az utasításnak megfelelően, helyezzen néhány cseppet a fültisztító készítményből a fülébe.  

3. lépés
Hagyja a cseppeket körülbelül öt percig hatni.

Öt perc után üljön fel, és a folyadéknak a fülzsírral együtt ki kell jönnie a füléből. Használjon zsebkendőt/vattakorongot a folyadék letörléséhez.

Mit kell tudni a túl sok fülzsírról és a hallókészülékekről?

Ha halláskárosodásban szenved, és hallókészüléket használ, tudnia kell, hogy a hallókészülékek akadályozzák a fülzsír természetes migrációját. Ezenkívül a hallókészülékek bizonyos mirigyeket arra ösztönözhetnek, hogy több fülzsírt termeljenek.

A hallókészülékek abból a szempontból problematikusak lehetnek, hogy a szellőzőnyílásokban és a vevőegységekben a fülzsír felgyülemlik. Ha hallókészüléket használ, és hallóképességének hirtelen romlását észleli, nézesse meg hallókészülékét, és ellenőriztesse, hogy nem esetleg felhalmozódott cerumen okozza a problémáját.

Összegzés

A makacs fülzsír otthoni eltávolítása nem túl bonyolult feladat, azonban a biztonságos körülményekre feltétlenül ügyelni kell, hogy a dobhártyája ne sérüljön. Fontos, hogy a középfülbe semmilyen folyadék (olívaolaj, ásványi olaj, fülcsepp, víz stb.) ne jusson, mert az fertőzéshez vezethet.

Ha nem sikerül a dugulást feloldania, segítségért érdemes orvoshoz fordulni. Az orvosok az otthoni módszerekhez hasonló technikákat alkalmaznak, viszont jobb eszközökkel és szakértelemmel rendelkeznek. Az egyik leggyakrabban használt eszköz például egy vékony kanál alakú küret, amely olyan pici, hogy belefér a hallójáratba.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.