Míg a "fülcsengés" kifejezés azt a benyomást kelti, hogy mindenki egyformán éli meg ezt az állapotot, a fülzúgásnak igazából több fajta típusa van. A típustól függően a kezelés eltérő lehet.

Míg egyes embereknél a fülzúgás alig észrevehető, másokat sokkal nehezebben érint. Bár a tudósok jól ismerik a fülzúgás különféle típusait és lehetséges okait, nincs rá ismert gyógymód.
Mielőtt részleteznénk különböző fülzúgástípusokat, először tekintsük meg mi okozza a fülzúgást.

Melyek a fülzúgás leggyakoribb okai?

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a fülzúgás érzését. Emiatt rendkívül fontos, hogy egy hallásszakértővel megvizsgáltassa fülét. Egy audiológus meg tudja állapítani, hogy a hallórendszere sérült-e, vagy esetleg más oka van hallási problémájának.
A fülzúgás leggyakoribb okai: 
  • Fülzsír felhalmozódása
  • Bizonyos vényköteles gyógyszerek
  • Túl erős zajnak való kitettség
  • Állkapocs ízületi diszfunkció (TMJ)
  • Krónikus nyaki izomfeszülés
  • Szív-és érrendszeri betegségek
  • Olyan daganat, amely nyomást gyakorol a nyak és a fej artériáira
A fülzúgás fő típusai a szubjektív, objektív, szomatikus, szenzoros és neurológiai fülzúgás.
Szubjektív fülzúgás
A különféle típusok közül ez a leggyakoribb, mely általában a hangos zajnak való kitettség következménye. Szubjektív fülzúgása esetén a hangot csak a beteg hallja.  

Enyhe esetekben a szubjektív fülzúgás gyorsan elmúlik. Van akinél változó ideig és különféle intenzitással jön és megy. A súlyos esetek három hónaptól tizenkét hónapig tarthatnak, néha még tovább is. Ha a belső zajok a külső hangokat elnyomják, a koncentrációs képessége romolhat.

Az audiológusok gyakran javasolják a hallókészülékeket a nyugtató zaj lejátszására, melynek segítségével elterelheti figyelmét a sziszegő, zümmögő és csengő hangokról.
Objektív fülzúgás
Az objektív fülzúgás sokkal kevesebb embert érint. A tinnitusnak ezen formája ritka, amelyet vaszkuláris deformitások vagy akaratlan izomösszehúzódások okoznak. A jó hír az, hogy amikor az orvosoknak sikerül kezelniük a kiváltó okot, a fülben lévő hangok megszünnek.

A nagy különbség a szubjektív és az objektív fülzúgás között az, hogy az objektív formát az érintett személyen kívül mások is hallhatják. Továbbá ez az egyetlen típus, amely teljes egészében gyógyítható.
Szomatikus fülzúgás
A szomatikus fülzúgás az érzékszervi rendszerrel kapcsolatos. A tudósok szerint ezt a típust érzékszervi problémák okozzák vagy súlyosbítják.
Neurológiai fülzúgás
Általában a Meniere-kór vagy az agy hallási funkcióit befolyásoló hasonló állapotok felelősek a neurológiai fülzúgásért.
Szenzoros fülzúgás
A szenzoros fülzúgás a szubjektív fülzúgás egyik alkategóriája. Ha a hallórendszere sérült, szenzoros fülzúgás alakulhat ki. Bár az orvosok nem tudják, mi okozza a hallórendszer károsodását, megfelelő stratégiákkal csökkenthető annak életminőségre gyakorolt káros hatása.

A fülzúgás egyéb típusai

Pulzáló fülzúgás
Ez a fajta fülcsengés egyedülálló abban az értelemben, hogy a szívverés ritmusához igazodik. Kialakulásának egyik leggyakoribb oka a fül közelében található erek véráramlásának megváltozása. Egy másik lehetséges ok a fül véráramlásáról való fokozott tudomásvétel.
Alacsony frekvenciájú fülzúgás
A fülzúgás ezen formájának a legfrusztrálóbb aspektusa az, hogy az ebben szenvedők nem tudják pontosan megmondani, hogy a hallott hang belső vagy külső eredetű-e. A hangok, amelyeket hallanak, állandó dübörgéshez, dúdoláshoz, és zúgáshoz hasonlóak. Ezzel a formával együtt élni meglehetősen bonyolult, és ronthatja a betegek életminőségét.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.