Mikor forduljunk fülzúgással orvoshoz?

Az alábbiakban felsorolt szituációk esetén javasolt orvoshoz fordulni és a panaszait kivizsgáltatni.

Fülzúgása több, mint egy hete fennáll  


Ha tünetei újkeletűek, például ma reggel enyhe fülzúgásra ébredt, nem feltétlenül van oka aggodalomra. Lehetséges, hogy a hangot a hallójáratában található idegen anyag, elsősorban víz vagy fülzsír okozza.

Ha azonban már legalább egy hete állandó csengő, statikus vagy zümmögő hangot hall, forduljon orvoshoz, és vizsgáltassa ki magát. Amennyiben tünetei ennél hosszabb ideje fennállnak, akkor se habozzon orvosát felkeresni, még akkor sem, ha fülzúgása elviselhető.
fájó fülét fogó férfi

Füle váladékozik

Ha az állandó csengő, zakatoló hang hallása mellett füléből váladék is folyik, feltehetően középfülgyulladása van. 
A fülfertőzés különösen a gyermekek között gyakori. Átlagosan hat gyermekből öt kap fülgyulladást három éves kora előtt1. Fülgyulladás akkor alakul ki, amikor a középfül levegővel telt tere is elfertőződik. Ilyenkor a fül érintésre különösen fájdalmassá válik.

Bár a fülgyulladás gyakran magától elmúlik, előfordulhat hogy orvosa antibiotikumot ír fel, hogy a gyógyulási folyamatot felgyorsítsa. Ennek legfőbb oka az, hogy a hosszabb ideig tartó fülfertőzések halláscsökkenést, fültőmirigy-gyulladást, és dobhártya szakadást is okozhatnak.
Bár a fülgyulladással kapcsolatos fülzúgás általában nem tartós, érdemes kikérni egy orvos véleményét.

Szédül vagy hányingere van


Ha a fülzúgást szédülés vagy hányinger is kíséri, azonnal forduljon orvoshoz. Bár a tinnitusnak számos oka lehet, a szédülés és az émelygés a Meniere-kórra utaló tünetek.
Igaz hogy a Meniere-kór ritka - világszerte 1000 emberből csak körülbelül 12-t érint - feltétlen vizsgáltassa ki magát2. Habár jelenleg sajnos nincs gyógymód a Meniere-betegségre, a gyors kezelés segít lelassítani a betegség progresszióját. Amíg az orvosi vizsgálatok tartanak, addig is kerülje a koffeint, a dohányzást, a magas sótartalmú ételeket és a csokoládét.

fejét fogó nő fekszik az ágyon

Egyoldali fülzúgást tapasztal

A fülzúgás általában kétoldali, ami azt jelenti, hogy mindkét fülben észlelhető. Ha azonban egyoldali fülzúgást észlel, érdemes orvoshoz fordulni.

Az egyoldali fülzúgás a Meniere-kór vagy az idiopátiás hirtelen szenzorineurális halláscsökkenés (ISSNHL) jele lehet. A Meniere-kór meglehetősen súlyos, és sajnos nincs rá gyógymód. Mégis, nagyon fontos a kezelés minel hamarabbi elkezdése. Ha kezelőorvosa nem tud segíteni, több mint valószínű, hogy egy szakorvoshoz küldi, hogy azonnal megkezdhesse a kezelést.
 

Pulzáló fülzúgása van 

A tinnitusnak egy ritka formája, amikor az egyik fülében egyenletes ütemet követő, pulzusával szinkronban álló dübörgő vagy suttogó hangot hall. A pulzáló tinnitus hátterében súlyos betegségek is állhatnak, mint például magas vérnyomás, érrendszeri rendellenességek, fej-nyaki daganatok, vagy az artériák és a vénák közötti kapcsolódási problémák.

A pulzáló tinnitust kiváltó betegségek többsége azonban nem súlyos. Hátterében gyakran egy kis véredény áll, amely folyadékkal kapcsolódik a dobhártyához.

A fülzúgásos betegek mindössze 10 százaléka szenved pulzáló fülzúgástól, amit azonban nemcsak a beteg, hanem orvosa is hallhat3.

Milyen orvos kezeli a fülzúgást?

fül-orr-gégész egyeztet a beteggel
A fülzúgás általában minden ötödik felnőttet érinti az idősebb korosztályból4.  A hallásveszteséggel élők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek fülzúgástól. Mivel a fülzúgásban szenvedők nagyjából 90 százaléka halláskárosodásban is szenved, célszerű, ha elsőként audiológust illetve fül-orr-gégészt keresünk fel panaszainkkal.

A fülzúgás diagnózisának felállítása a fej és a nyak együttes vizsgálatát magában foglaló hallásvizsgálat során történik. A kivizsgálás során a szakorvos megpróbálja azonosítani a fülzúgás okát, és a legmegfelelőbb kezelési módszert. Amennyiben nem derül fény az okok hátterére, további vizsgálatokra irányíthatja tovább.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert. 

Hivatkozások

  1.  Ear Infections in Children. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Publication No. 10–4799. March 2013
  2. Pray, W.S.. Meniere’s Disease. US Pharmacist. 2005;30(7) 
  3. Hofmann, E., Behr, R., Neumann-Haefelin, T., Schwager, K. Pulsatile Tinnitus. Deutsches Ärzteblatt International, 2013. 110(26), 451-8.
  4. Oosterloo, B. C., Croll, P. H.,Baatenburg de Jong, R. J., Ikram, M. K., Goedegebure, A. Prevalence of Tinnitus in an Aging Population and Its Relation to Age and Hearing Loss. Otolaryngology–Head and Neck Surgery, 2021, 164(4), 859-868.