Kutatások szerint a fülzúgás gyakran összefügg a stresszel és szorongással. Azonban nem csak a fülzúgás okozhat stresszt, hanem a stressz is okozhat fülzúgást. 
A fülzúgás jellegzetes tünete a fülcsengés, de lehet zümmögés, kattogás vagy egyéb magas, de akár halk hang is. Zavartsághoz, illetve akár depresszióhoz is vezethet a szűnni nem akaró, mások által nem hallható hangok megléte.

Mit mond a kutatás a stresszről és a fülzúgásról?

Számos tanulmány közvetlen kapcsolatot talált a fülzúgás súlyossága, a stressz súlyossága és a stressz időtartama között. Másként fogalmazva, a legsúlyosabb stresszben szenvedők általában a legsúlyosabb típusú fülzúgással küszködnek, vagy a legtovább szenvednek a fülcsegés tüneteitől.

A tanulmányok okozati összefüggést is találtak a stressz és a fülzúgás kialakulása és progressziója között. Egy 2015-ös, Stress and tinnitus című tanulmányban például a fülzúgásban szenvedő betegek 53.6 százaléka számolt be arról, hogy a tünetek különösen stresszes időszakban kezdődtek. Emellett a betegek 52.8 százaléka arról is panaszkodott, hogy a fülcsengésük a stressz növekedésével együtt rosszabbodott.
Az alábbiakban 7 hatékony módszert talál a stressz okozta fülzúgás enyhítésére.
1. Csökkentse a stressz szintjét
Nem meglepő, hogy a listánk ezzel a tanáccsal kezdődik. A stressz mérséklése persze nem egyszerű, hiszen elsőként meg kell találnunk azokat a tényezőket, amelyek életünket megnehezítik, lelkileg feszítik, hogy felléphessünk ellenük. Hatékony megoldás lehet az úgynevezett mindfulnessalapú stresszcsökkentés. Az angol rövidítéssel MBSR-nek nevezett nyolchetes tréningprogramot Jon Kabat-Zinn 1979-ben hozta létre eredetileg olyan krónikus betegek gyógyítására, akik nem reagáltak jól a hagyományos kezelésekre. A módszert gyakran használják általános stresszcsökkentésre, krónikus fájdalom enyhítésére, a szorongás és depresszió kezelésére.
 
A tréning fő célja, hogy segítsen a tudatos jelenlét képességének kialakításában. Leírása szerint sokkal kevésbé fogunk szenvedni a stressztől és a szorongástól, ha megtanulunk jobban bánni az elménkkel, és képesek vagyunk tudatosan jelen lenni az adott pillanatban.
 
2. Próbálja elterelni a figyelmét
A fülben jelen lévő, állandóan hallható zúgás vagy csengés rendkívül zavaró. A tünetek enyhítésének egyik hatékony módja, amikor tudatosan próbáljuk  elterelni a figyelmet a zavaró hangról. Érdemes több időt tölteni olyan tevékenységekkel, amelyeket kedvelünk (művészet, sport vagy bármi más szabadidős tevékenység). Ha figyelmünk más dolgokra összpontosul, a fülzúgásos tüneteknek is javulniuk kell.
 
3. Használjon "háttérzajt"
Érdemes lehet zenét vagy más hangokat, például rádiót vagy tévét hallgatni háttérzajként. A belső „hangokat” elfojthatják az alacsony hangerejű külső hangok: a hangelfedés tompíthatja a fülzúgás hangjait.


Hangterápiák

A hangterápia külső zaj segítségével változtatja meg a páciens fülzúgásról alkotott képét. Bár a hangterápia nem gyógymód, csökkentheti a tünetek intenzitását. 

Hangelfedő eszközök

A hangelfedő eszközök vagy más néven maszkolók fehér zajt, rózsaszín zajt, a természet hangjait vagy más környezeti hangokat bocsátanak ki. Ezek az eszközök jellemzően többnyire használatuk közben vagy közvetlenül a használat után hatékonyak, így a fülzúgás észlelésében korlátozottan tudnak segíteni.

Hallókészülék

Lehetséges, hogy egy hallókészülék fogja a tüneteit legjobban enyhíteni. Mivel a hallókészülékek felerősítik a külső hangokat, segítenek elterelni a figyelmet a belső hangokról.

Személyre szabott zeneterápiás eszközök

A hagyományos fehérzaj eszközökkel ellentétben, a zeneterápiás eszközöket csak néha kell használni, így a terápia során, lefekvés előtt vagy közvetlenül ébredés után. Ezeknek az eszközöknek a legfőbb előnye, hogy hosszabb ideig tartó hatásuk van.

Kombinált eszközök

Az integrált hanggenerációs technológiával felszerelt hallókészülékeket kombinált eszközöknek nevezzük, melyek a folyamatos fehér zaj vagy más testre szabott hangok kibocsátásával segítik a fülzúgásban szenvedőket. 

Az ilyen eszközök kiváló lehetőséget jelentenek a mérhető halláscsökkenéssel küzdő fülzúgásban szenvedők számára. Ezen kívül, mivel ezek a speciális hallókészülékek hordozhatóak, pozitív hatásuk egész nap élvezhetőek.

 
4. Mozgás és sport
A testmozgás eleve kiváló módja a stressz csökkentésének. A rendszeres sportolás tehát a stressz okozta fülzúgásra is hatással lehet. Szinte bármilyen mozgásforma segíthet, mert a mozgás növeli az endorfinszintet, elvonva a figyelmet a stressz kiváltó okaitól.
 
5. Relaxációs és mindfulness gyakorlatok
A relaxációs technikák célja, hogy kimozdítsák a stresszes üzemmódból, lelassítsák a légzést, csökkentsék a vérnyomást és a pulzusszámot. Míg sokan a relaxációs technikákat a kognitív viselkedésterápiához hasonlítják, a kettő nem ugyanaz.

A leggyakoribb relaxációs technikák közé tartoznak a légzőgyakorlatok, a progresszív relaxáció, a vizualizáció, az önhipnózis, az autogén tréning és a biofeedback-asszisztált relaxáció. Ezek gyakorlati alkalmazásához azonban szükség lehet szakember segítségére.
 
6. Kerülje a fülzúgást kiváltó tényezőket
A kávé, a nikotin, a csokoládé, az alkohol és a cukros italok is hozzájárulhatnak a fülzúgáshoz. Az alkohol különösen káros hatású, mert növeli a vérnyomást, ami súlyosbíthatja a tüneteket.

Meglepő talán, de a tinnitus oka lehet a rendszeresen bennünket érő hangos zaj, a túlzott mértékben felhalmozódott fülzsír, a füldugulás, a magas vagy alacsony vérnyomás, egyes gyógyszerek, alvásproblémák és a túlzott sóbevitel is.
 
7. Kognitív viselkedési terápia
Az audiológus által ajánlott kognitív viselkedési terápia (CBT) a fülzúgás által okozott stressz kezelésére összpontosít. Ez egy tanácsadási folyamat, amely azokkal a mentális és érzelmi reakciókkal foglalkozik, amiket a fülzúgás váltott ki. A módszer azt a képességünket erősítheti, hogy állapotunkról pozitívan gondolkodjunk, és ennek megfelelően viselkedjünk. A CBT ezzel segíthet megbirkózni a fülzúgással és hogy megtanuljunk együtt élni vele.
 
Az együttműködés a terapeutával abban is segít, hogy tudatosan másra koncentráljunk, mint a fülzúgás. A terápia segít azokra a döntésekre fókuszálnunk, amelyek azzal javítják az életminőségünket, hogy nem figyelünk sem a fülzúgás miatti korlátokra, sem az általa akadályozott dolgokra.
 

Kérjen ingyenes hallásvizsgálatot az Geers-től

Ha bosszantó csengést, zúgást hall a fülében vagy halláskárosodásra utaló jeleket tapasztal, vizsgáltassa meg hallását felkészült audiológussal.

Foglaljon időpontot a Geers egyik hallásközpontjába ingyenes hallásvizsgálatra. Szakértő kollégáink személyre szabott tanácsadással segítenek a hallási igényeinek és életmódjának legmegfelelőbb hallásmegoldás kiválasztásában.
A jelen cikkben található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek az információk nem helyettesítik és nem váltják ki a szakszerű orvosi tanácsadást. Ha bármilyen kérdése van egészségével kapcsolatban, keresse fel kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert.