Új füldugó vásárlása előtt az alábbiakat érdemes tudnunk.

Ha nehézséget okoz az összpontosítás otthon vagy a munkahelyünkön, ha nehézgépek és járművek között tartózkodunk, ha repülőgépen utazunk és ismeretlen szállodában szállunk meg, vagy ha csupán szeretnénk zajos környezetben egy jót aludni a füldugó segít.

Több tucatnyi változat és típus van forgalomban napjainkban — horkoláshoz való füldugó, gyerekfüldugó, zajkizáró füldugó stb. —, és legalább ennyi tényezőt kell szem előtt tartani a választás során. Ez nem feltétlenül könnyű feladat.

Szerencsére a füldugók széles körben elérhetők, könnyen használhatók, és számos helyzetben nagyszerű segítséget jelentenek. Igazoltan hasznosak a fül egészsége szempontjából rövid és hosszú távon, valamint javítják a koncentrációt és ellazulást, ezáltal javul az általános életminőség.
Az alábbiakban összefoglaltuk a füldugókkal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.
  • Milyen típusú füldugók vannak?
  • Mennyibe kerülnek a füldugók?
  • Hol a legérdemesebb használni?
  • Mennyire csökkentik a füldugók a zajt?
  • Hány decibelt zárnak ki a habszivacs füldugók?
  • Károsíthatják-e a füldugók a fület?
  • Hogyan helyezzem be a füldugót?
  • Hányszor használható egy füldugó?
  • Hol vásárolhatok füldugót?
füldugó

Milyen típusú füldugók vannak?

A füldugók típusai a céltól és anyagtól függően változóak. A legelterjedtebbek a zajcsökkentő füldugók. A speciális füldugók továbbá megakadályozzák a víz fülbe jutását, szabályozzák a nyomást, illetve kiszűrnek bizonyos hangfrekvenciákat.
A leggyakoribb anyag a habszivacs, a viasz és a szilikon. A zaj elleni füldugók továbbá készülhetnek vattából, gittből, kerámiából és PVC-ből is. Egyes füldugók rétegzett légtasakokkal és hártyákkal készülnek, valamint zsinór található rajtuk az eltávolításhoz, illetve az együtttartásukhoz (hogy egyik se vesszen el).
A leggyakoribb anyagok: 
Viasz
Természetes, képlékeny és formázható. Könnyen beilleszkedik és víztaszító.
Szilikon
Újrafelhasználható és könnyű. A legtöbb egyedileg készült vagy illesztett füldugó szilikonból készül.
Habszivacs
Általánosságban ezek a puha füldugók a legolcsóbbak. Egyszer használatosak, mivel a baktériumok könnyen elszaporodnak rajtuk.
További szempont, hogy hogyan illeszkedik a füldugó? Kényelmes? Ha túlságosan kicsi, kicsúszik. Ha pedig túlságosan nagy, akkor irritálja a fület. Általánosságban minél jobban illeszkedik, annál jobban csökkenti a zajt. 

Egyes füldugók harang formájúak vagy elkeskenyedők, míg mások teljesen elzárják a hallójárat bemenetét. Ezek különböző módokon tágulnak, és különbözőképpen hoznak létre nyomást a fülben. A tömegük is változó, ezért lehet, hogy többet érdemes kipróbálni.

És egy utolsó megjegyzés: a legtöbb füldugó rikító színekben készül, hogy mások is lássák, hogy füldugót viselünk (és ne azon gondolkozzanak, hogy miért nem reagálunk rájuk).

Mennyibe kerülnek a füldugók?

Az anyagtól és a gyártótól függően számos különböző árkategória létezik.

Hol a legérdemesebb használni ezeket?

A füldugók számos különböző helyzetben segíthetnek, például koncerten és klubokban, zajos otthonokban és az iskolában tanulás közben, nehézgépek üzemeltetése során, motorkerékpáron, illetve repülőn utazva, puskával való lövés esetén, alváskor, sőt, a vízben is.
Alvó nő
Úszó fiatal férfi
Alvás
Az alváshiány káros hatással van az egészségre. A kimerültség befolyásolja a fizikai és mentális állapotot, a termelékenységet és kreativitást, a gyógyulást és az immunrendszert. Az alvást megzavarhatja utcazaj, a szeretteink hangja, szobatárs stb. Az alváshoz alkalmazott füldugó anélkül csökkenti ezeket a zajokat, hogy kizárná például az ébresztőóra hangját. Kialakítása révén hosszabb ideig tartó viselése is kényelmes.
Összpontosítás
Az otthoni, iskolai és irodai zaj hatással lehet a koncentrációra, csökkentheti a termelékenységet, és stresszt okozhat. Az ilyen környezetben alkalmazott füldugó kevésbé zavaróvá tompítja a hangokat, de nem korlátozza a beszélgetést.
Víz
A medencében lévő vegyületek és baktériumok, az óceán hullámai és a hideg szél egyaránt hatással lehet a hallójáratra, és károsíthatja azt, ami duzzanathoz, viszketéshez és olyan betegségek kialakulásához vezet, mint például az úszófül vagy a szörfözőfül. Az úszáshoz készült füldugóknak sok esetben elsősorban az a célja, hogy kirekesszék a vizet és a szelet.
Zene
A zenéhez készült füldugók általában technológiailag fejlettebbek. A koncertlátogatók és a zenészek ugyanazzal a kihívással szembesülnek: meg akarják védeni a fülüket, de anélkül, hogy ez a hangminőség, illetve a hangszín, a magas és a mély hangok elvesztésével járna. A zenéhez készült füldugóknak általában olyan membránjuk van, amelyek a teljes kizárás helyett kiszűrik (csillapítják) a különböző frekvenciájú (vagy hangfekvésű) hangokat.
Utazók
A motorkerékpár, a hangos vízíjárművek és a repülőgép egyaránt károsító erősségű hangot képesek kibocsátani. A motorkerékpáros füldugó kialakítása gyakran kedvez a bukósisak alatti viselésnek, és interkomokkal együtt alkalmazható. A repülőgépen való alkalmazásra készült füldugók gyakran védik a fület a kabinnyomás ingadozásaival szemben.
Gépek
Farmokon, építési területeken, illetve gyárakban sok nehézgép található, amelyek meglehetősen károsak lehetnek a hallásra, ezért a hallásvédő füldugó alkalmazása létfontosságú. Azonban a kertészeti gépek és az otthonfelújításhoz használatos eszközök is problémásak lehetnek, mivel dermesztően erőssségű lehet a hangjuk. A munka során alkalmazandó füldugók általában szellőznek, és kialakításuk révén egész nap viselhetők. 
Férfi a motoron
Gitározó férfi

Mennyire csökkentik a füldugók a zajt?

A zajcsökkentés osztályozására az NFF rendszert alkalmazzuk. Ez a rendszer szabványos, és decibelben (dB) méri a zajcsökkentést

A 80 decibel alatti értékek általánosságban biztonságosnak tekinthetők. A lágy zaj körülbelül 20 dB. Az utcán folytatott párbeszéd hangereje lehet 40 dB, bár zajos étteremben ez elérheti a 90 dB-t is. Egy közepes erősségű horkolás 50-60 dB, bár akár 90 dB-ig is felerősödhet. A koncertek, nehézgépek és puskalövések hangereje jellemzően meghaladja a 100 dB-t.

A legtöbb füldugó 10–30 dB-lel csökkenti a hang erejét. A füldugók általános védelmi szintje 15, 20, illetve 25 dB-es.

Az egyes füldugók esetében azonban ez különbözőképp történik. Némelyik az állandó háttérzaj csökkentésére készült, van olyan, amely minden zajt elfed, van, amelyik szűri a hangokat, mások pedig az éles kitörések ellen védenek.

Hány decibelt zárnak ki a habszivacs füldugók?

A habszivacs füldugók jellemzően 20–30 dB hangerőcsökkentésre képes. 

Károsíthatják-e a füldugók a fület?

A füldugók használata nem jár érdemi veszéllyel. (Elvégre azért van, hogy megvédje a fület). Ha valaki még nem használt füldugót, irritációt tapasztalhat. Alváshoz való füldugó használata esetén ébredéskor előfordulhat fülfájás — különösen azoknál, akik elsősorban oldalt fekve alszanak.

A füldugó továbbá fülzúgáshoz és fülgyulladáshoz vezethet. Rendszeres használat esetén előfordulhat, hogy mélyebbre tolja a fülzsírt a hallójáratban, ahol az felhalmozódhat. Ez átmeneti hallásvesztéshez és fülzúgáshoz (tinnitusz) vezethet. 

Fülgyulladást okozhat továbbá a fülzsír felhalmozódása, valamint a magán a füldugón megtelepedő baktériumok is. A füldugókatt tartsa tisztán, és az egyszer használatos füldugókat nem szabad újra használni.

Fülfájás, illetve hallásvesztés esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Hogyan helyezzem be a füldugókat?

Bár az eljárás egyszerű, néhány módszer segítségével kényelmesebben érezheti magát, és fokozhatja a füldugók hatékonyságát.

Először is, mindenképp legyen tiszta a keze. Ezután sodorgassa ujjai között a füldugót, hogy összenyomja — kígyó vagy kúp alakúra. Amikor már elég keskeny ahhoz, hogy beleférjen a fülbe, húzza a fülcimpáját a fejjel ellentétes irányba. Csak annyira helyezze mélyre a füldugót, hogy kizárja a hangokat. Ne erőltesse túl mélyre. Kényelmesnek kell lennie.

A füldugók behelyezése után a másik kezével húzza meg a füle tetejét. Ezáltal kiegyenesedik a hallójárat. Az ujjával tartsa a füldugót a helyén, amíg ki nem tágul.

Onnan lehet tudni, hogy a füldugó megfelelően került behelyezésre és jól zár, hogy a saját hangját tompítva hallja.

Hányszor használhatók a füldugók?

A részletes tájékoztatást lásd a csomagoláson. Az elsődleges tényező a felhasznált anyag. Például általában a szilikon füldugók a legtartósabbak, és ezek a legkönnyebben tisztíthatók. Egyes környezetbarát füldugók 100 alkalommal vagy ennél többször is használhatók.
Ezzel szemben a legtöbb habszivacs füldugó egyszer használatos kialakítású. Ezeken meglehetősen könnyen megtelepednek a baktériumok.

Ha a csomagoláson az szerepel, hogy a füldugó újra használható, mindenképp tartsa tisztán. Minden használat után öblítse le hideg vízzel, és finoman mossa meg szappannal.