Új füldugó vásárlása előtt az alábbiakat érdemes tudni

Ha nehézséget okoz az összpontosítás otthon vagy a munkahelyünkön, ha naphosszat munkagépek és hangos járművek között tartózkodunk, ha repülőgépen utazunk vagy ismeretlen szállodában szállunk meg, vagy ha csupán szeretnénk zajos környezetben egy jót aludni a füldugó segíthet.

Az univerzális füldugók mindenki számára, több helyen is elérhetőek és könnyen használhatóak. Számos helyzetben nagyszerű segítséget jelentenek és hasznosak a fül egészsége szempontjából; javítják a koncentrációt és ellazulást, ezáltal javul az általános életminőség is. Ugyanakkor nem biztosítanak egyénre szabott zajcsökkentést és ügyelni kell a higiénikus felhasználásra.

A füldugókból számtalan változat és típus érhető el - a választás olykor nem is olyan egyszerű. A döntéshez pár körülményt érdemes mérlegelni.
 
Az alábbiakban összefoglaltuk a füldugókkal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.
  • Milyen típusú füldugók vannak?
  • Mennyibe kerülnek a füldugók?
  • Milyen esetekben a legérdemesebb használni őket?
  • Mennyire csökkentik a füldugók a zajt?
  • Hány decibelt zárnak ki a habszivacs füldugók?
  • Károsíthatják-e a füldugók a fület?
  • Hogyan helyezzem be a füldugót?
  • Hányszor használható egy füldugó?
  • Hol vásárolhatok füldugót?
füldugó

Milyen típusú füldugók vannak?

A füldugók típusai a felhasználási céltól és anyagtól függően változóak. A legelterjedtebbek az univerzális felhasználású, általános füldugók, melyek többnyire a magas frekvenciákat szűrik. Léteznek ugyanakkor speciális, egyedi méretre készített füldugók is, amelyek csak csillapítják a hangokat, de teljes mértékben nem szűrik ki azokat, így a helyzetérzékelés nem sérül.
A leggyakrabban használt anyag a habszivacs, a viasz és a szilikon. Egyes füldugók rétegzett légtasakokkal és hálókkal készülnek, valamint zsinór található rajtuk a könnyű eltávolításhoz, illetve hogy egyik se vesszen el.
Viasz
Természetes, képlékeny és formázható. Könnyen beilleszkedik és víztaszító.
Szilikon
Újrafelhasználható és könnyű. A legtöbb egyedileg készült füldugó szilikonból készül.
Habszivacs
Általánosságban ezek a puha füldugók a legolcsóbbak. Egyszer használatosak, mivel a baktériumok könnyen elszaporodnak rajtuk.
További szempont, hogy hogyan illeszkedik a füldugó? Kényelmes? Ha túlságosan kicsi, kicsúszik. Ha pedig túlságosan nagy, akkor irritálja a fület. Általánosságban minél jobban illeszkedik, annál jobban csökkenti a zajt. 

Egyes füldugók harang formájúak vagy elkeskenyedők, míg mások teljesen elzárják a hallójárat bemenetét. Ezek különböző módokon tágulnak, és különbözőképpen hoznak létre nyomást a fülben. A tömegük is változó, ezért akár többfélét is érdemes lehet kipróbálni.
 

Mennyibe kerülnek a füldugók?

Az anyagtól és a gyártótól függően számos különböző árkategória létezik.
A legolcsóbbak a minden specifikáció nélküli, általános felhasználású, leginkább habszivacs füldugók. Minél egyedibb, speciális felhasználású, természetes zajcsökkentést és hallásvédelmet nyújtó, többször felhasználható a füldugó, az ár attól függően változhat. 

Milyen szituációkban a legérdemesebb használni ezeket?

A füldugók számos különböző helyzetben segíthetnek, például koncerten és klubokban, zajos munkahelyen, munkagépek és kerti szerszámok üzemeltetése során, motorkerékpáron, illetve repülőn utazva, lőfegyver használata esetén, alvás közben, sőt, vízben történő aktivitás esetén is.
Alvó nő
Úszó fiatal férfi
Alvás
Az alváshiány káros hatással van az egészségre. A kimerültség befolyásolja a fizikai és mentális állapotot, a termelékenységet és kreativitást, a gyógyulást és az immunrendszert. Az alvást megzavarhatja utcazaj, horkolás stb. Az alváshoz alkalmazott füldugó anélkül csökkenti ezeket a zajokat, hogy kizárná például az ébresztőóra hangját. Kialakítása révén hosszabb ideig tartó viselése is kényelmes.
Összpontosítás (Komfort munka, tanulás közben)
Az otthoni, iskolai és irodai zaj hatással lehet a koncentrációra, csökkentheti a termelékenységet, és stresszt okozhat. Az ilyen környezetben alkalmazott füldugó kevésbé zavaróvá tompítja a hangokat, de nem korlátozza a beszélgetést.
Úszás
A medencében lévő vegyületek és baktériumok, a tenger sós hullámai és a hideg szél egyaránt hatással lehet a hallójáratra, és károsíthatja azt, ami duzzanathoz, viszketéshez és olyan betegségek kialakulásához vezet, mint például az úszófül vagy a szörfözőfül. Az úszáshoz készült füldugóknak sok esetben elsősorban az a célja, hogy kirekesszék a vizet és a szelet.
Zene
A zenéhez készült füldugók általában technológiailag fejlettebbek. A koncertlátogatók és a zenészek ugyanazzal a kihívással szembesülnek: meg akarják védeni a fülüket, de anélkül, hogy ez a hangminőség, illetve a hangszín, a magas és a mély hangok elvesztésével járna. A zenéhez készült füldugóknak általában olyan membránjuk van, amelyek a teljes kizárás helyett kiszűrik (csillapítják) a különböző frekvenciájú (vagy hangfekvésű) hangokat.
Utazás (repülés, motorozás)
A motorkerékpár, a hangos vízíjárművek és a repülőgép egyaránt károsító erősségű hangot képesek kibocsátani. A motorkerékpáros füldugó kialakítása lehetővé teszi a bukósisak alatti viselést, és megbízhatóan csökkenti a szélzajt is. A repülőgépen való alkalmazásra készült füldugók többek között védik a fület a kabinnyomás ingadozásaival szemben is.
Munkagépek, barkácsolás
Építési területeken, illetve gyárakban sok nehézgép található, amelyek meglehetősen károsak lehetnek a hallásra, ezért a hallásvédő füldugó alkalmazása létfontosságú. Ugyanakkor a kertészkedéshez és az otthonfelújításhoz használatos eszközök is problémásak lehetnek. Az erre a célra kifejlesztett füldugók jól szellőznek, és kialakításuk révén egész nap viselhetők. 
Férfi a motoron
Gitározó férfi

Mennyire csökkentik a füldugók a zajt?

A zajcsökkentés osztályozására Európában az NFF rendszert alkalmazzuk. Ez a rendszer szabványos, és decibelben (dB) méri a zajcsökkentést

A 80 decibel alatti értékek általánosságban biztonságosnak tekinthetők. A lágy zaj körülbelül 20 dB. Az utcán folytatott párbeszéd hangereje lehet 40 dB, bár zajos étteremben ez elérheti a 90 dB-t is. Egy közepes erősségű horkolás 50-60 dB, de akár 90 dB-ig is felerősödhet. A koncertek, nehézgépek és puskalövések hangereje jellemzően meghaladja a 100 dB-t.

A legtöbb füldugó 10–30 dB-lel csökkenti a hang erejét. A füldugók általános védelmi szintje 15, 20, illetve 25 dB-es.

A hangerő csökkentése egyes füldugók esetében más-másképpen történik. Némelyik az állandó háttérzaj csökkentésére készült, van, amely minden zajt elfed, van, amelyik szűri a hangokat, mások pedig az éles hangrobbanások ellen védenek.

Hány decibelt zárnak ki a habszivacs füldugók?

A habszivacs füldugók jellemzően 20–30 dB hangerőcsökkentésre képes. 

Károsíthatják-e a füldugók a fület?

A füldugók használata nem jár érdemi veszéllyel. Ha valaki még nem használt füldugót, irritációt tapasztalhat. Alváshoz való füldugó használata esetén ébredéskor előfordulhat fülfájás — különösen azoknál, akik elsősorban oldalt fekve alszanak.

A füldugó továbbá fülzúgáshoz és fülgyulladáshoz vezethet. Rendszeres használat esetén előfordulhat, hogy mélyebbre tolja a fülzsírt a hallójáratban, ahol az felhalmozódhat. Ez átmeneti hallásvesztéshez és fülzúgáshoz (tinnitusz) vezethet. 

Fülgyulladást okozhat továbbá a fülzsír felhalmozódása, valamint a magán a füldugón megtelepedő baktériumok is. A füldugókat tartsa tisztán, illetve az egyszer használatos füldugókat nem szabad újra használni.

Fülfájás, illetve hallásvesztés esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Hogyan helyezzem be a füldugókat?

Bár az eljárás egyszerű, néhány módszer segítségével kényelmesebben érezheti magát, és fokozhatja a füldugók hatékonyságát.

Először is, mindenképp legyen tiszta a keze. Ezután sodorgassa ujjai között a füldugót, hogy összenyomja — "kígyó" vagy kúp alakúra. Amikor már elég keskeny ahhoz, hogy beleférjen a fülbe, húzza a fülcimpáját a fejjel ellentétes irányba. Csak annyira helyezze mélyre a füldugót, hogy kizárja a hangokat. Ne erőltesse túl mélyre. Kényelmesnek kell lennie.

A füldugók behelyezése után a másik kezével húzza meg a füle tetejét. Ezáltal kiegyenesedik a hallójárat. Az ujjával tartsa a füldugót a helyén, amíg ki nem tágul.

Onnan lehet tudni, hogy a füldugó megfelelően került behelyezésre és jól zár, hogy a saját hangját tompítva hallja.

Hányszor használhatók a füldugók?

A részletes tájékoztatást mindig olvassa el a csomagoláson. Az elsődleges tényező a felhasznált anyag. Például általában a szilikon vagy akril füldugók a legtartósabbak, és ezek a legkönnyebben tisztíthatók. Egyes környezetbarát füldugók 100 alkalommal vagy ennél többször is használhatók.
Ezzel szemben a legtöbb habszivacs füldugó egyszer használatos kialakítású. Ezeken meglehetősen könnyen megtelepednek a baktériumok.

Ha a csomagoláson az szerepel, hogy a füldugó újrahasználható, mindenképp tartsa tisztán. Minden használat után öblítse le hideg vízzel, és finoman mossa meg szappannal.